New system wont boot... fans spin half way and stop - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > System Upgrades
Closed Thread
Thread Tools Display Modes
Old 01-10-2006, 11:38 AM   #1 (permalink)
Newb Techie
Join Date: Jan 2006
Posts: 2
Default New system wont boot... fans spin half way and stop


I am having trouble getting my new system to boot.

CPU= AMD 3700+ (ada3700bnbox)
mobo= Asrock 939s56-m

When switched on the fans all spin once and then stop. There are no bleeps.

It is not the PSU. It cannot be... I have tried several. It is not the ram. I have tried many sticks.

The only thing I can think is that the mobo does not support this processor without a bios upgrade- thats what Asrock's website tells me. But I caanot upgrade the bios without the system booting up.

Could this cause the system to act as it is doing? Or is there some other possible explanation?

Thanks for any help

bobmoin is offline  
Old 01-10-2006, 11:42 AM   #2 (permalink)
Do not Stare at my Avatar
Ste's Avatar
Join Date: Aug 2005
Location: Upon Gleaning Infinity
Posts: 9,571
Send a message via MSN to Ste

Im not sure about the BIOS Flash however you would really need to refer to their Tech support for more information why the mobo doesn't support that CPU without a Flash.

I don't think it would cause the Power to go off after a few seconds though.

Trying booting with only RAM, CPU and Video card.

If it still doesn't work then try motherboard out of case on a hard surface. Again with only CPU, RAM and Video card.

Make sure Motherboard has the 4 Pin an 24/20 Pin connector installed and properly connected. Make sure if video card has a molex connector that it is connected.

Ste is offline  
Old 01-10-2006, 12:06 PM   #3 (permalink)
Newb Techie
Join Date: Jan 2006
Posts: 2

yeah, thanks for the help.

I am pretty sure its not shorting out, but I guess I could give that a try.

I am coming to the conclusion that it is the mobo which is broken.
bobmoin is offline  
Old 01-10-2006, 01:02 PM   #4 (permalink)
AKA ComatoseClown
H4x3r's Avatar
Join Date: Dec 2004
Posts: 1,526
Send a message via AIM to H4x3r Send a message via MSN to H4x3r

set the red switch on your powersupply to 115v instead of 230v
H4x3r is offline  
Old 01-10-2006, 01:47 PM   #5 (permalink)
True Techie
Join Date: Dec 2005
Posts: 177

its all about troubleshooting for now...try power it up with only the core components. I had this happen on a build a couple years back and the funny thing is, i reseeded the processor and HSF and then it booted! makes no sense to me but it worked!
doodle dee is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off

Our Communities

Our communities encompass many different hobbies and interests, but each one is built on friendly, intelligent membership.

» More about our Communities

Automotive Communities

Our Automotive communities encompass many different makes and models. From U.S. domestics to European Saloons.

» More about our Automotive Communities

Marine Communities

Our Marine websites focus on Cruising and Sailing Vessels, including forums and the largest cruising Wiki project on the web today.

» More about our Marine Communities

Copyright 2002-2015 Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 10:11 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2016, vBulletin Solutions, Inc.