New system build - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > System Upgrades
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 07-09-2007, 08:16 PM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jul 2007
Posts: 5
Default New system build

Hi Guys,

Currently my system consists of :

Fx 53 , 940 pin cpu with Zalman 7500 cooler
Asus Sk8v mobo
2 x 512 crucial ram
250 gb WD HDD IDE
1 x 500 gb external HD
Ati x800 256 mb AGP GPU
Enermax noisetaker 600W PSU
1 x cd-rom
1 x dvd writer
Thermaltake case Xaser


What im basically looking to do is a kinda minimal upgrade. What I was looking to upgrade to was :

C2D either E6600 (2.4)or 6420 conroe (2.13) or E6320 conroe (1.86) - all 4 MB Cache
Gigabyte GA-965 DS3 , or any form on DS3 by Gigabyte
Geil or Crucial 2 gb ram ddr 2 800
either a 7950 or 7900 GPU

It will basically cost me between £350 - £400 in total, but realistically what do you guys think of that setup ? Will I see that much of a difference in speed ?

I used to run alot of games on my pc, but now basically use it for surfing, music, some FPS games and applications.
__________________

shuggy2007 is offline  
Old 07-09-2007, 08:32 PM   #2 (permalink)
Renowned Budgeting Master
 
Join Date: Nov 2006
Location: Uniontown, PA
Posts: 4,153
Send a message via AIM to Sora
Default Re: New system build

If you already have an AM2 board why not just buy an X2 6000? It's close to stock speed of an E6600 unless you want to overclock the **** out of your Conroe.

The memory upgrade is a good choice but I would go with either Crucial ballistix or G.skill HZ's/HK's instead.

The 79xx series will be an upgrade but an x1950Xt is more powerful than the 7950GT in the same price range...
__________________

__________________
E6300 w/ Arctic Freezer Pro 7 @ 3.6ghz 1.4Vcore
Antec 900 Case
EVGA 750i FTW Mobo
4x1GB of G.skill DDR2-800
2 8800GT in SLI
22" Samsung Syncmaster
1 250GB WD and 1 Seagate 7200.10 in RAID 0
Corsair 520HX 3DMark06 Score: 13900
Sora is offline  
Old 07-09-2007, 08:46 PM   #3 (permalink)
Law
Wizard Techie
 
Law's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: the data closet
Posts: 4,200
Default Re: New system build

Isn't that the old socket 940 for the AMD server platform...Not really compatible with the newer AM2 processors.

And it's a VIA chipset too, hate those things. Get rid of it and go Intel chipset. The P35 board from Gigabyte I've heard are very good.
__________________

Law is offline  
Old 07-09-2007, 08:53 PM   #4 (permalink)
Renowned Budgeting Master
 
Join Date: Nov 2006
Location: Uniontown, PA
Posts: 4,153
Send a message via AIM to Sora
Default Re: New system build

Oh i'm not an AMD guy so I figured socket 940 was all AM2.

yes the DS3R are only 130 and they overclock like mad..
__________________
E6300 w/ Arctic Freezer Pro 7 @ 3.6ghz 1.4Vcore
Antec 900 Case
EVGA 750i FTW Mobo
4x1GB of G.skill DDR2-800
2 8800GT in SLI
22" Samsung Syncmaster
1 250GB WD and 1 Seagate 7200.10 in RAID 0
Corsair 520HX 3DMark06 Score: 13900
Sora is offline  
Old 07-09-2007, 10:39 PM   #5 (permalink)
Grandfather of Techist

¯\_(ツ)_/¯
 
Trotter's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: The South
Posts: 31,307
Default Re: New system build

Quote:
Oh i'm not an AMD guy so I figured socket 940 was all AM2.
LOL. FX-53 = very old school.
__________________


My Rig: SABLE
Antec 300 Illusion / Antec EarthWatts EA650 650W / ASUS GeForce GTX 960 GTX960-DC2OC-2GD5
AMD FX 8320 x8 Black Edition / Gelid Tranquillo / MSI 970A-G43
Sandisk Ultra Plus 128GB / Samsung 840 120GB / WD Black 750GB / WD Green 1TB
2x4GB DDR3 1600 - 2x2GB DDR3 1600
Win10 Ent 64-bit - Mionix Naos 7000 Mouse - CM Storm QuickFire Rapid Mech Keyboard


R.I.P. Danny L. Trotter ... 14 Nov 1945 - 4 Sept 2009
Trotter is offline  
Old 07-09-2007, 11:27 PM   #6 (permalink)
Techie Beyond Description
 
veg1992's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Posts: 19,993
Default Re: New system build

Quote:
Originally Posted by Trotter View Post
LOL. FX-53 = very old school.
lmao i guess my p4 is paleozoic old school?? rofl

i also thought socket 940 was am2... may i suggest an x1950xt for ur gpu?
__________________
I do not accept help requests and/or deleted threads/complaints by PM, Profile or IM/Email. Just ask on the forums! Also, I do have Lockerz invites if you want them, feel free to PM me your email if you want one :0

If I help you, or you just like what I said, rep me by clicking the
or under my avatar; it helps me know that my advice actually helped you.


.. But things don't go according to plan! My Actual Rig, 2009:
veg1992 is offline  
Old 07-09-2007, 11:36 PM   #7 (permalink)
Renowned Budgeting Master
 
Join Date: Nov 2006
Location: Uniontown, PA
Posts: 4,153
Send a message via AIM to Sora
Default Re: New system build

I still thought Socket 940 was AM2......oh well heh
__________________
E6300 w/ Arctic Freezer Pro 7 @ 3.6ghz 1.4Vcore
Antec 900 Case
EVGA 750i FTW Mobo
4x1GB of G.skill DDR2-800
2 8800GT in SLI
22" Samsung Syncmaster
1 250GB WD and 1 Seagate 7200.10 in RAID 0
Corsair 520HX 3DMark06 Score: 13900
Sora is offline  
Old 07-10-2007, 12:02 AM   #8 (permalink)
Monster Techie
 
BennyV04988's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 1,835
Default Re: New system build

AM2 = 940 pins
S940 = 940 pins

but AM2 no = S940
__________________
3DMARK VANTAGE: 11,500
GPU: MSI GTX 260 @ 650MHz/1175MHz
CPU: Intel E6750 @ 3.4GHz/1.33v/60c
HSF: Arctic Cooling Freezer 7 Pro
MOBO: MSI P6N SLI-FI 650i
RAM: G.SKILL 3x1GB DDR2 800
SND: Creative Audigy 4
SPK:Logtech X-540s
MOS: Logitech MX600 Wireless Laser
LCD: HANNS-G 28" Widescreen
BennyV04988 is offline  
Old 07-10-2007, 12:05 AM   #9 (permalink)
disgruntled ex-moderator
 
Nagasama's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: probably on the lake
Posts: 6,956
Default Re: New system build

am2 processors also have 940 pins, they are just laid out differently.
lmao vernon you need to take that P4 out into the pasture and shoot it in the head.
__________________
"nagasama no longer drinks tecate, or streaks out of the night for anything, and he has a fine wife so he has no use for your girlfriend...she is safe..."
Nagasama is offline  
Old 07-10-2007, 12:40 AM   #10 (permalink)
Techie Beyond Description
 
veg1992's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Posts: 19,993
Default Re: New system build

Quote:
Originally Posted by nagasama View Post
am2 processors also have 940 pins, they are just laid out differently.
lmao vernon you need to take that P4 out into the pasture and shoot it in the head.
i think it may do that on its own.... its temperatures are 80 degrees on load, when using firefox, why does the windows have to be right next to the PC desk!!!! err....
__________________

__________________
I do not accept help requests and/or deleted threads/complaints by PM, Profile or IM/Email. Just ask on the forums! Also, I do have Lockerz invites if you want them, feel free to PM me your email if you want one :0

If I help you, or you just like what I said, rep me by clicking the
or under my avatar; it helps me know that my advice actually helped you.


.. But things don't go according to plan! My Actual Rig, 2009:
veg1992 is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Issue with BF2 on my E510 dykzeulb PC Gaming 8 10-21-2007 04:26 PM
system build question jfenwick New Systems | Building and Buying 54 07-23-2007 12:12 AM
AMD Athlon™ 64 X2 Dual Core Processor Utilities & Updates Osiris Overclocking and Modding 6 05-31-2007 01:41 PM
User Locked Out of Account....Its Weird Though.... qbbraveheart Computer Networking and Internet Hardware 2 05-07-2007 09:58 AM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 02:08 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.