New expensive video card didn't change much..... - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > System Upgrades
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 07-16-2010, 05:11 PM   #1 (permalink)
True Techie
 
roweder's Avatar
 
Join Date: Jan 2010
Location: Pennsylvania
Posts: 170
Default New expensive video card didn't change much.....

I got a pretty high performance, and very pricey new video card:

ASUS Matrix Radeon HD 5870

but it didn't change anything! I've installed the driver for it, from the ASUS CD, and from ati.com (specific to my os), but nothing has changed, i still can't play games in HD. My computer acts just as it did with the last card, but the last card was really old, and not high performance like this new one, I don't understand why. It was an expensive card, shouldn't it improve performance?


This is the old video card: XFX GeForce 9800 GT

This is my motherboard: ASUS P5N-D


Please help me get full performance out of this video card, some setting or software or something must be holding my computer back from what it is now potentially capable of.


Thanks in advance,

-Derek
__________________

roweder is offline  
Old 07-16-2010, 06:17 PM   #2 (permalink)
muffin enthusiast
 
Join Date: May 2009
Location: new york
Posts: 2,724
Default Re: New expensive video card didn't change much.....

what are the rest of the parts in your system?
__________________

Muffin Man is offline  
Old 07-16-2010, 07:20 PM   #3 (permalink)
True Techie
 
roweder's Avatar
 
Join Date: Jan 2010
Location: Pennsylvania
Posts: 170
Default Re: New expensive video card didn't change much.....

The rest of the parts are:

Ultra X3 1600 watt power supply
Intel core 2 duo 2.4 GHz
Lite-On Blu-Ray reader/DVD Burner optical drive
8gb DDR2 800MHz
roweder is offline  
Old 07-16-2010, 07:27 PM   #4 (permalink)
Hyper Techie
 
Abstract Hero's Avatar
 
Join Date: Apr 2010
Location: Phoenix, AZ
Posts: 1,842
Default Re: New expensive video card didn't change much.....

You're bottlenecked by your cpu.
__________________
- AMD FX8320 @ 4.2Ghz - ASRock Fatal1ty 990FX Killer - G.Skill Ripjaws X 8gb -
- Asus Strix GTX 970 - Corsair Neutron GTX - Corsair TX 750 -
- Cooler Master HAF XB - Corsair H105 -
- Asus VG248QE - Corsair M60 & K90 -
Abstract Hero is offline  
Old 07-16-2010, 07:32 PM   #5 (permalink)
 
patonb's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: In Gov't Regulated Cubical
Posts: 9,745
Default Re: New expensive video card didn't change much.....

Wow 1600W ?? Thats insanely over kill.... But anyway...

Did you completely uninstall the old drivers? Use something like Driver Cleaner to remove all the old nvidia gpu drivers.

What chip is the 2.4Ghz? the e6600?
__________________
Foldie = i5 6600kMSI Z170A M5 EVGA 970 SC Corsair H100 Corsair hx520 2x8gb GSkill Corsair 650D
Woohoo = L5639 @3.1Ghz EVGA SR-2 gtx 260-216 Hyper 212+ Corsair 1050hx 6x2gb Corsair XMS3 Blackhawk Ulra
Alienware 18 - SLI 770M 4700mq 16Gig

patonb is offline  
Old 07-16-2010, 07:37 PM   #6 (permalink)
Hyper Techie
 
Abstract Hero's Avatar
 
Join Date: Apr 2010
Location: Phoenix, AZ
Posts: 1,842
Default Re: New expensive video card didn't change much.....

Quote:
Originally Posted by patonb View Post
What chip is the 2.4Ghz? the e6600?
Yes it is.
__________________
- AMD FX8320 @ 4.2Ghz - ASRock Fatal1ty 990FX Killer - G.Skill Ripjaws X 8gb -
- Asus Strix GTX 970 - Corsair Neutron GTX - Corsair TX 750 -
- Cooler Master HAF XB - Corsair H105 -
- Asus VG248QE - Corsair M60 & K90 -
Abstract Hero is offline  
Old 07-16-2010, 07:42 PM   #7 (permalink)
True Techie
 
roweder's Avatar
 
Join Date: Jan 2010
Location: Pennsylvania
Posts: 170
Default Re: New expensive video card didn't change much.....

Quote:
Originally Posted by patonb View Post
Wow 1600W ?? Thats insanely over kill.... But anyway...

Did you completely uninstall the old drivers? Use something like Driver Cleaner to remove all the old nvidia gpu drivers.

What chip is the 2.4Ghz? the e6600?
yea, i know it's overkill, i'm still learning...

the CPU says it is a 6600 in the system properties screen


Abstract Hero, are you sure I'm bottlenecked by the CPU? it meets system requirements for the video card
roweder is offline  
Old 07-16-2010, 08:05 PM   #8 (permalink)
Hyper Techie
 
Abstract Hero's Avatar
 
Join Date: Apr 2010
Location: Phoenix, AZ
Posts: 1,842
Default Re: New expensive video card didn't change much.....

Quote:
Originally Posted by roweder View Post
yea, i know it's overkill, i'm still learning...

the CPU says it is a 6600 in the system properties screen


Abstract Hero, are you sure I'm bottlenecked by the CPU? it meets system requirements for the video card
I'm pretty sure but not positive but there's other possible issues like Paton suggested also is your monitor hd?
__________________
- AMD FX8320 @ 4.2Ghz - ASRock Fatal1ty 990FX Killer - G.Skill Ripjaws X 8gb -
- Asus Strix GTX 970 - Corsair Neutron GTX - Corsair TX 750 -
- Cooler Master HAF XB - Corsair H105 -
- Asus VG248QE - Corsair M60 & K90 -
Abstract Hero is offline  
Old 07-16-2010, 08:08 PM   #9 (permalink)
True Techie
 
roweder's Avatar
 
Join Date: Jan 2010
Location: Pennsylvania
Posts: 170
Default Re: New expensive video card didn't change much.....

Yea the monitor is HD, i got it with the video card, it's 1920x1080 60hz 2ms

The card acts weird too, if I change settings in call of duty, the screen goes black for a couple minutes (way longer than normal, in fact it shouldn't go black at all) and one time, i got the blue screen of death after changing settings and had to reboot. Then, I was just playing a few minutes ago, and the screen randomly stopped, and changed to this:

http://img97.imageshack.us/img97/736/dsc01258v.jpg

and I had to reboot to use the computer again.
roweder is offline  
Old 07-16-2010, 08:10 PM   #10 (permalink)
Hyper Techie
 
Abstract Hero's Avatar
 
Join Date: Apr 2010
Location: Phoenix, AZ
Posts: 1,842
Default Re: New expensive video card didn't change much.....

Quote:
Originally Posted by roweder View Post
Yea the monitor is HD, i got it with the video card, it's 1920x1080 60hz 2ms

The card acts weird too, if I change settings in call of duty, the screen goes black for a couple minutes (way longer than normal, in fact it shouldn't go black at all) and one time, i got the blue screen of death after changing settings and had to reboot. Then, I was just playing a few minutes ago, and the screen randomly stopped, and changed to this:

http://img97.imageshack.us/img97/736/dsc01258v.jpg

and I had to reboot to use the computer again.
Sounds like a bad card or bad drivers
Try reinstalling the drivers if no effect
RMA it and rule that out of the equation.
__________________

__________________
- AMD FX8320 @ 4.2Ghz - ASRock Fatal1ty 990FX Killer - G.Skill Ripjaws X 8gb -
- Asus Strix GTX 970 - Corsair Neutron GTX - Corsair TX 750 -
- Cooler Master HAF XB - Corsair H105 -
- Asus VG248QE - Corsair M60 & K90 -
Abstract Hero is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Need Help With New Video Card Hunter434 System Upgrades 11 09-21-2009 06:30 PM
Best video card for under $60 bhiggins080123 System Upgrades 12 03-01-2009 01:19 PM
Computer Still acting screwy Shana2415 Viruses, Spyware and Malware 10 09-03-2008 11:36 AM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 04:54 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.