New CPU question - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > System Upgrades
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 06-14-2011, 12:09 PM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 2
Default New CPU question

Hey guys, im in the process of upgrading my computer to get ready form the fall for games such as Battlefield 3. I would like to run it at the highest resolution and fps that I can, and I was told that the frostbite engine that EA uses requires a quad core processor. So if you guys could help me pick one out that would be great, im looking to spend anywhere from 200-350 dollars. Here are my system specs and I would need a CPU to run on a LGA 775 board.

G.SKILL 4GB (2 x 2GB) 240-Pin DDR2 SDRAM DDR2 1000 (8 gigs now)

Intel Core 2 Duo E8500 Wolfdale 3.16GHz 6MB L2 Cache LGA 775 65W Dual-Core Processor

Geforce GTX 560 ti

OCZ GameXStream OCZ700GXSSLI 700W ATX12V SLI Certified CrossFire Ready Active PFC Power Supply
__________________

Eclipse581 is offline  
Old 06-14-2011, 12:25 PM   #2 (permalink)
Techie Beyond Description
 
MindoverMaster's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: /home
Posts: 12,212
Send a message via MSN to MindoverMaster
Default Re: New CPU question

Ok, being 775, you are quite behind the times. I am not sure of those games, but I think socket 1156 or 1155 would be your better route. Though, you need a new board, CPU, and RAM.

I'm sure others will argue, but that is my 2 bits.
__________________

__________________
Neowin.net Steam Account
MindoverMaster is offline  
Old 06-14-2011, 12:37 PM   #3 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 2
Default Re: New CPU question

Ok, i know its a little old but i wouldnt mind upgrading my motherboard as well, any suggestions on one?
Eclipse581 is offline  
Old 06-14-2011, 01:32 PM   #4 (permalink)
Techie Beyond Description
 
MindoverMaster's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: /home
Posts: 12,212
Send a message via MSN to MindoverMaster
Default Re: New CPU question

If you upgrade to 1155, 1156, or AMD's AM3, you need DDR3 RAM. And a new Windows installation.

I'm not sure about AMD CPU's as far as gaming. I'll let someone else get that.

You possibly could get a Q6600 or equivalent. I had a Q6600 and was playing SC2 on high. Now on 1156 i5 760, I can play it at Ultimate.
__________________
Neowin.net Steam Account
MindoverMaster is offline  
Old 06-15-2011, 08:23 AM   #5 (permalink)
Grandfather of Techist

\_(ツ)_/
 
Trotter's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: The South
Posts: 31,301
Default Re: New CPU question

You can go with a AM3/AM2+/AM2 board and re-use your current RAM. Go with this board:
Newegg.com - MSI 785GT-E63 AM3/AM2+/AM2 AMD 785G HDMI ATX AMD Motherboard

And either this quad:
Newegg.com - AMD Phenom II X4 955 Black Edition Deneb 3.2GHz 4 x 512KB L2 Cache 6MB L3 Cache Socket AM3 125W Quad-Core Processor HDZ955FBGMBOX

Or this hex:
Newegg.com - AMD Phenom II X4 980 Black Edition Deneb 3.7GHz 4 x 512KB L2 Cache 6MB L3 Cache Socket AM3 125W Quad-Core Desktop Processor HDZ980FBGMBOX

If your OS is a retail version you can re-use it.
__________________


My Rig: SABLE
Antec 300 Illusion / Antec EarthWatts EA650 650W / ASUS GeForce GTX 960 GTX960-DC2OC-2GD5
AMD FX 8320 x8 Black Edition / Gelid Tranquillo / MSI 970A-G43
Sandisk Ultra Plus 128GB / Samsung 840 120GB / WD Black 750GB / WD Green 1TB
2x4GB DDR3 1600 - 2x2GB DDR3 1600
Win10 Ent 64-bit - Mionix Naos 7000 Mouse - CM Storm QuickFire Rapid Mech Keyboard


R.I.P. Danny L. Trotter ... 14 Nov 1945 - 4 Sept 2009
Trotter is offline  
Old 06-15-2011, 11:49 AM   #6 (permalink)
 
patonb's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: In Gov't Regulated Cubical
Posts: 9,745
Default Re: New CPU question

Firstly what mobo do you have?

Then go see if gettingva high end 775 quad is cost effective.

If its like 100 bucks more for a 1155 i5, or maybe A 1156 i5, then i'd rather spend to upgrade to a newer faster setup.
__________________

__________________
Foldie = i5 6600kMSI Z170A M5 EVGA 970 SC Corsair H100 Corsair hx520 2x8gb GSkill Corsair 650D
Woohoo = L5639 @3.1Ghz EVGA SR-2 gtx 260-216 Hyper 212+ Corsair 1050hx 6x2gb Corsair XMS3 Blackhawk Ulra
Alienware 18 - SLI 770M 4700mq 16Gig

patonb is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Symbian S60v5 question video recorder question(Vivaz) marcoax Phones, Tablets, and other Handheld Devices 0 03-07-2011 05:52 PM
gentouch78 tablet question (warning noob question) tomc102968 Phones, Tablets, and other Handheld Devices 3 11-23-2010 01:13 PM
build question...e760 or e758?? also question about RAM eagle5968 New Systems | Building and Buying 4 02-28-2010 10:35 PM
Question on burning DVD's *Noob Question*. KCRMYZ Off Topic Discussion 3 12-31-2007 02:23 PM
Power Supply Question + Overclocking Question Grievearz New Systems | Building and Buying 21 09-12-2007 12:59 AM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 08:09 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.