New Basic PC - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > System Upgrades
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 07-06-2008, 05:08 AM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jun 2008
Posts: 35
Default New Basic PC

Hi everyone,

Here are the planned specs and prices (in $AU) for a new Basic PC.

CPU - AMD Athlon 64 X2 5200+ - $85.00
Motherboard - Gigabyte GA-M61PME-S2 - $61.60
RAM - Corsair TWIN2X2048-6400 2GB (2x XMS2 1GB) DDR2 - $62.70
HDD - Seagate Barracuda 160Gb 7200RPM 8Mb SATA 2 - $55.00
Case - Intech H340B Black Tower Case (550W) - $49.50
Optical - Pioneer DVR-215 SATA DVD Writer - $29.99
Operating System - Windows Vista Home Premium 32bit OEM - $145.20
Assembly - $75
Shipping - $36

TOTAL - $599.99 (exactly!)

I'm pretty sure that I can assemble this by myself but will I be able to get Vista at OEM prices if I just buy the parts (all from the same online store)?

Also, will there be a huge performance increase if I were to add a GeForce 8400GS for $37?

Last thing, any idea how much faster this will be compared to a 4 year old 2.4GHz Celeron with 512MB or RAM and a GeForce 4?

Thanks
__________________

azza_1992 is offline  
Old 07-06-2008, 11:01 AM   #2 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jul 2008
Posts: 24
Default Re: New Basic PC

Yes OEM is available to anyone who wants to buy it and work with the set regulations. You could add the 8400 as it will help the load on the CPU and will be noticeable if you do any editing or gaming. You'll see a performance increase.
__________________

pilotguy121a is offline  
Old 07-06-2008, 11:41 AM   #3 (permalink)
Techie Beyond Description
 
veg1992's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Posts: 19,993
Default Re: New Basic PC

Its faster, but if you want to play like new games both the 8400gs and the built in GeForce 6100 are pretty weak

Also you're using a built in case PSU (unless its Antec I don't recommend that)

Because Idk if Pioneer make good PSU's

If you want a good GPU, you could drop the 5200+ for a Cheap Brisbane Cored AMD CPU and then get a 780g board, which has the best IGP (integrated Graphics processor) out right now and you can overclock it like I did to like 8500gt speeds
__________________
I do not accept help requests and/or deleted threads/complaints by PM, Profile or IM/Email. Just ask on the forums! Also, I do have Lockerz invites if you want them, feel free to PM me your email if you want one :0

If I help you, or you just like what I said, rep me by clicking the
or under my avatar; it helps me know that my advice actually helped you.


.. But things don't go according to plan! My Actual Rig, 2009:
veg1992 is offline  
Old 07-06-2008, 11:34 PM   #4 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jun 2008
Posts: 35
Default Re: New Basic PC

Yeah, definitely no gaming on this system. Simply Word Processing, Email, Internet and iTunes. And Google Earth.

Out of curiousity, what are the Brisbane Cored CPUs? Are they the Phenoms?

Also, it was mentioned that OEM is available to anyone willing to work inside the set regulations. What are these set regulations?
azza_1992 is offline  
Old 07-06-2008, 11:40 PM   #5 (permalink)
Techie Beyond Description
 
veg1992's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Posts: 19,993
Default Re: New Basic PC

Brisbane cored are 65nm's over the 90nm's of the Windsors, and consume less power...

Stick with the Geforce 6150 then.. Try to get a decent PSU though...
__________________
I do not accept help requests and/or deleted threads/complaints by PM, Profile or IM/Email. Just ask on the forums! Also, I do have Lockerz invites if you want them, feel free to PM me your email if you want one :0

If I help you, or you just like what I said, rep me by clicking the
or under my avatar; it helps me know that my advice actually helped you.


.. But things don't go according to plan! My Actual Rig, 2009:
veg1992 is offline  
Old 07-06-2008, 11:55 PM   #6 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jun 2008
Posts: 35
Default Re: New Basic PC

Will do. Any idea on the OEM conditions?
azza_1992 is offline  
Old 07-06-2008, 11:57 PM   #7 (permalink)
Techie Beyond Description
 
veg1992's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Posts: 19,993
Default Re: New Basic PC

Nah... no idea..
__________________
I do not accept help requests and/or deleted threads/complaints by PM, Profile or IM/Email. Just ask on the forums! Also, I do have Lockerz invites if you want them, feel free to PM me your email if you want one :0

If I help you, or you just like what I said, rep me by clicking the
or under my avatar; it helps me know that my advice actually helped you.


.. But things don't go according to plan! My Actual Rig, 2009:
veg1992 is offline  
Old 07-06-2008, 11:59 PM   #8 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jun 2008
Posts: 35
Default Re: New Basic PC

If I were to get a Video Card as basic as a 8400GS, would there be a huge performance increase in doing the aforementioned tasks? Would I be able to run other programs such as Flash and Photoshop which I currently run on a separate computer?
azza_1992 is offline  
Old 07-07-2008, 12:01 AM   #9 (permalink)
Techie Beyond Description
 
veg1992's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Posts: 19,993
Default Re: New Basic PC

You'd have no performance increase unless its in game or unless she does Video Playback a lot, as it'll take the load of the CPU, and load it on the 8400gs
__________________
I do not accept help requests and/or deleted threads/complaints by PM, Profile or IM/Email. Just ask on the forums! Also, I do have Lockerz invites if you want them, feel free to PM me your email if you want one :0

If I help you, or you just like what I said, rep me by clicking the
or under my avatar; it helps me know that my advice actually helped you.


.. But things don't go according to plan! My Actual Rig, 2009:
veg1992 is offline  
Old 07-07-2008, 12:03 AM   #10 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jun 2008
Posts: 35
Default Re: New Basic PC

So I'm better off not spending the $37 on the 8400 and instead spending it on a better Case/PSU or CPU.
__________________

azza_1992 is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Installing Vista Home Premium Over Vista Home Basic rainfu2003 Microsoft Windows and Software 5 05-19-2008 12:32 PM
Basic Gaming PC. Toryn System Upgrades 4 04-27-2008 07:20 PM
Create a new line on visual basic text box Mike9182 Programming 4 08-12-2007 06:35 PM
Help with some basic coding please? mils89 Web Graphics and Design 1 06-25-2007 05:54 PM
Liberty BASIC web page sir nerdalot Programming 0 05-04-2007 09:30 AM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 05:47 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.