Need some help with comp upgrades... - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > System Upgrades
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 01-11-2008, 10:14 PM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Apr 2006
Posts: 30
Default Need some help with comp upgrades...

Hello i need some help. I have a Gateway GT5228 (all stock atm) and was thinking about Upgrading some components. First off will 800mhz ram work in my computer? Right now it has 533mhz. Secondly I am going to put in a ATI 3850 Video card in it and was wondering if i will have to upgrade the Power supply as well. ( I have no idea what wattage the one inside has right now.) Secondly what socket is my processor 939 or AM2. I am looking into getting a 6000+ or a 6400+ ( have a 4200+ right now). I bought this computer little more than a year ago. Thanks in advance.

-Anubius
__________________

Anubius is offline  
Old 01-12-2008, 01:11 AM   #2 (permalink)
Grandfather of Techist

\_(ツ)_/
 
Trotter's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: The South
Posts: 31,307
Default Re: Need some help with comp upgrades...

You didn't specify if it is the desktop or the media center version, buut your RAM says you have the media center.

You have a socket AM2. Since you have a 6100 series mobo, you should be able to run DDR2 800. According to the parts page, you have a 300W PSU.

You will have to upgrade your PSU to run the 3850.

Here's the link to the support page:
Gateway Support - 1009153*Gateway GT5228 Media Center Computer

And here's the specs page:
Gateway Support - Specifications
__________________

__________________


My Rig: SABLE
Antec 300 Illusion / Antec EarthWatts EA650 650W / ASUS GeForce GTX 960 GTX960-DC2OC-2GD5
AMD FX 8320 x8 Black Edition / Gelid Tranquillo / MSI 970A-G43
Sandisk Ultra Plus 128GB / Samsung 840 120GB / WD Black 750GB / WD Green 1TB
2x4GB DDR3 1600 - 2x2GB DDR3 1600
Win10 Ent 64-bit - Mionix Naos 7000 Mouse - CM Storm QuickFire Rapid Mech Keyboard


R.I.P. Danny L. Trotter ... 14 Nov 1945 - 4 Sept 2009
Trotter is offline  
Old 01-12-2008, 10:49 AM   #3 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Apr 2006
Posts: 30
Default Re: Need some help with comp upgrades...

Thanks for the Info.
Anubius is offline  
Old 01-12-2008, 12:06 PM   #4 (permalink)
disgruntled ex-moderator
 
Nagasama's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: probably on the lake
Posts: 6,956
Default Re: Need some help with comp upgrades...

i wouldnt assume that your comp will run a 6400 with no bios update. it likely wont, and you may need one for a 6000 as well. you should double check that before you buy the chip.
__________________
"nagasama no longer drinks tecate, or streaks out of the night for anything, and he has a fine wife so he has no use for your girlfriend...she is safe..."
Nagasama is offline  
Old 01-12-2008, 07:55 PM   #5 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Apr 2006
Posts: 30
Default Re: Need some help with comp upgrades...

Ok what would you say would be the highest AMD dual core processor to go with. Another Question Would my Video card be bottlenecked with my current processor. Mainly Doing the upgrades for MMORPGing and Crysis (I realize i wont be running Crysis on Max settings anyway i just want to get as close as possible on a limited budget.) Again thanks for the Info.

-Anubius
Anubius is offline  
Old 01-12-2008, 08:02 PM   #6 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Apr 2006
Posts: 30
Default Re: Need some help with comp upgrades...

The first link from the original post says i have stuff that i dont. Says Media Center Comp has 1 gig of ram and i have 2 gigs it also has that i have a 3800+ when i have a 4200+, not exactly sure if this makes any kind of diffrence to the original question, but there it is. Thanks in Advance.

-Anubius
Anubius is offline  
Old 01-12-2008, 08:05 PM   #7 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Apr 2006
Posts: 30
Default Re: Need some help with comp upgrades...

Guess ill put what i know i have

250 gig hard drive
2 gigs of 533mhz ram
4200+ processor
6100 motherboard with one PCIe x16 slot

everything else is pretty vague. Hope this helps.
Anubius is offline  
Old 01-13-2008, 02:01 AM   #8 (permalink)
disgruntled ex-moderator
 
Nagasama's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: probably on the lake
Posts: 6,956
Default Re: Need some help with comp upgrades...

i have no idea what the highest processor would work in your motherboard.
we need numbers from the board itself...i dont see anything useful in the specs page.
ie what kind of mobo?
it may be easier to google the model of your prebuild and x2 6000 or x2 6400 and see what comes up, if you are not comfortable finding the numbers.
EDIT:
ok i googled it real quick and from what i can find it seems that it will support the 6400. if you want to be SURE (always a good idea lol) get the numbers off your mobo and post them here.
__________________
"nagasama no longer drinks tecate, or streaks out of the night for anything, and he has a fine wife so he has no use for your girlfriend...she is safe..."
Nagasama is offline  
Old 01-13-2008, 04:19 AM   #9 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Apr 2006
Posts: 30
Default Re: Need some help with comp upgrades...

will try to get those numbers up asap. Thanks again.
Anubius is offline  
Old 01-13-2008, 04:04 PM   #10 (permalink)
Grandfather of Techist

\_(ツ)_/
 
Trotter's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: The South
Posts: 31,307
Default Re: Need some help with comp upgrades...

Download and run Everest and post up the info it pulls on the mobo. From there, we should be able to find the answer.

Oh, and from what I can see, you have the media center, but with extra RAM/options.
__________________

__________________


My Rig: SABLE
Antec 300 Illusion / Antec EarthWatts EA650 650W / ASUS GeForce GTX 960 GTX960-DC2OC-2GD5
AMD FX 8320 x8 Black Edition / Gelid Tranquillo / MSI 970A-G43
Sandisk Ultra Plus 128GB / Samsung 840 120GB / WD Black 750GB / WD Green 1TB
2x4GB DDR3 1600 - 2x2GB DDR3 1600
Win10 Ent 64-bit - Mionix Naos 7000 Mouse - CM Storm QuickFire Rapid Mech Keyboard


R.I.P. Danny L. Trotter ... 14 Nov 1945 - 4 Sept 2009
Trotter is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
HELP ME!! Just built first comp bor3d System Upgrades 18 10-08-2007 05:41 PM
New comp doesnt turn on Gregz Hardware Repairs and Troubleshooting 9 08-22-2007 07:07 PM
Comp won't shut off - weird clicking sound Haoming Hardware Repairs and Troubleshooting 18 08-04-2007 06:58 AM
Comp won't shut off - weird clicking sound Haoming Viruses, Spyware and Malware 2 07-27-2007 01:02 AM
Sony quietly upgrades PSP processor Harper Sony Playstation 0 06-26-2007 08:47 PM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 02:44 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.