Need help formatting/installing an old hard drive. - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > System Upgrades
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 10-21-2005, 08:40 PM   #1 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Jul 2005
Posts: 108
Send a message via AIM to bartthecartoon
Default Need help formatting/installing an old hard drive.

I have an old Quantum Fireball Ex 3.5" hard drive and I wanted to add it to my computer, just because I'm bored and it is completely functional. Maybe I could even back up files with it. Anyway, this was the main hard drive in my old computer, but every time I try to put it into my current rig the computer boots from this drive. I don't know how to formatt it or get it to not boot from this drive. Can anyone help me? (I did have it in the slave position, not the master position).
__________________

__________________
-Intel Celeron D Processor 2.93 GHz
-1.25 GB Ram
-80 GB Hard Drive
-5 GB Hard Drive
-CD-ROM Drive
-CD-RW Drive
-External 3.5\" Floppy Drive
-Windows XP Home Edition Service Pack 2
-Intel Extreme Graphics 2
-Logitech Wingman Force 3D
-Logitech Wingman Rumblepad
bartthecartoon is offline  
Old 10-22-2005, 08:12 PM   #2 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Jul 2005
Posts: 108
Send a message via AIM to bartthecartoon
Default

When i put in the old one it doesn't recognize the one that was in the computer at all. any help?
__________________

__________________
-Intel Celeron D Processor 2.93 GHz
-1.25 GB Ram
-80 GB Hard Drive
-5 GB Hard Drive
-CD-ROM Drive
-CD-RW Drive
-External 3.5\" Floppy Drive
-Windows XP Home Edition Service Pack 2
-Intel Extreme Graphics 2
-Logitech Wingman Force 3D
-Logitech Wingman Rumblepad
bartthecartoon is offline  
Old 10-22-2005, 08:28 PM   #3 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 656
Default

See if your BIOS settings allow you to have more than one HDD connected at once, and set it to boot from your current one.
dnoch is offline  
Old 10-22-2005, 09:02 PM   #4 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Jul 2005
Posts: 108
Send a message via AIM to bartthecartoon
Default

Where would that be located in my BIOS settings?
__________________
-Intel Celeron D Processor 2.93 GHz
-1.25 GB Ram
-80 GB Hard Drive
-5 GB Hard Drive
-CD-ROM Drive
-CD-RW Drive
-External 3.5\" Floppy Drive
-Windows XP Home Edition Service Pack 2
-Intel Extreme Graphics 2
-Logitech Wingman Force 3D
-Logitech Wingman Rumblepad
bartthecartoon is offline  
Old 10-22-2005, 09:20 PM   #5 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Jul 2005
Posts: 108
Send a message via AIM to bartthecartoon
Default

I just tried my computer with my current hard drive and another one that I have that is completly clean. I cann't use that one in my computer though, because it has less storage and it is 5 1/4" for some strange reason. Can anyone tell me how to just completly whipe the hard drive, I think it will work if I can.
__________________
-Intel Celeron D Processor 2.93 GHz
-1.25 GB Ram
-80 GB Hard Drive
-5 GB Hard Drive
-CD-ROM Drive
-CD-RW Drive
-External 3.5\" Floppy Drive
-Windows XP Home Edition Service Pack 2
-Intel Extreme Graphics 2
-Logitech Wingman Force 3D
-Logitech Wingman Rumblepad
bartthecartoon is offline  
Old 10-23-2005, 12:04 PM   #6 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 506
Default

Most BIOS setups have the boot settings under "Boot" in the main menu. You should be able to set boot priority to different drives, floppy, optical, and hard drives. You want to set first priority to the hard driver with the OS it.
cedjunior is offline  
Old 10-23-2005, 02:04 PM   #7 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Jul 2005
Posts: 108
Send a message via AIM to bartthecartoon
Default

I can't select it as my boot drive, because when I plug in the other drive my main drive doesn't get recognized. Instead Windows 98 will just load...
__________________
-Intel Celeron D Processor 2.93 GHz
-1.25 GB Ram
-80 GB Hard Drive
-5 GB Hard Drive
-CD-ROM Drive
-CD-RW Drive
-External 3.5\" Floppy Drive
-Windows XP Home Edition Service Pack 2
-Intel Extreme Graphics 2
-Logitech Wingman Force 3D
-Logitech Wingman Rumblepad
bartthecartoon is offline  
Old 10-23-2005, 02:24 PM   #8 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 506
Default

ok so let me get this straight, you start up your computer and enter the bios, go to the Boot section of the bios, and the old hard drive you plugged in is listed, but the hard drive came with the computer is not on the list. Then when you exit the bios Windows '98 attempts to load?

Did you check the hardware profile in the bios to see if both the hard drives are listed there?
cedjunior is offline  
Old 10-23-2005, 02:33 PM   #9 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Jul 2005
Posts: 108
Send a message via AIM to bartthecartoon
Default

The hard drive that came with the computer isn't listed anywhere. I have even checked the My Computer section of Windows 98 after that fully loads.
__________________
-Intel Celeron D Processor 2.93 GHz
-1.25 GB Ram
-80 GB Hard Drive
-5 GB Hard Drive
-CD-ROM Drive
-CD-RW Drive
-External 3.5\" Floppy Drive
-Windows XP Home Edition Service Pack 2
-Intel Extreme Graphics 2
-Logitech Wingman Force 3D
-Logitech Wingman Rumblepad
bartthecartoon is offline  
Old 10-23-2005, 02:38 PM   #10 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Oct 2005
Posts: 833
Send a message via ICQ to Amd2800 Send a message via AIM to Amd2800 Send a message via Yahoo to Amd2800
Default

Arnt you all forgetting something

Jumpers

Make sure it is set to slave
__________________

__________________
NEW PC : The I5-2500 3.3ghz
CPU : Intel I5-2500 @ 3.3Ghz *SandyBridge* - Ram : 8GB DDR3 1333Mhz Dual Channel - Mobo : Asus P8H67-M Pro
HDD0 : 1TB Sata 2 - GFX : ATI Radeon HD6950 2GB - Sound: Realtek 5.1 Onboard - OS1 : Windows 7 Ultimate X64

Dell Studio 1747 Laptop
CPU : Intel I7 - Q720 @ 1.66Ghz - Ram: 4GB Ram DDR3 1333Mhz Dual Channel - Mobo : Dell - HDD: 2x 500GB Sata 2 - OS1: Windows 7 Ultimate X64





Quote:
I want a processor in my brain..... Can i upgrade my ram?

Amd2800 is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 06:15 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.