need help dunno what to do. - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > System Upgrades
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 03-06-2006, 12:47 AM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Mar 2006
Posts: 3
Default need help dunno what to do.

i want to play computer games on my computer but its too basic. it wont run any games. i have a dell dimension b110. what can i do to make games like half life 2 or guild wars run on it. also i really cant afford to spend a lot of money. please help!
__________________

roodee is offline  
Old 03-06-2006, 12:51 AM   #2 (permalink)
Vinsanity
 
BiGyLiLuPdAmIdL's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: West Coast Cali
Posts: 1,234
Send a message via AIM to BiGyLiLuPdAmIdL
Default

well list your system specs. What is in the dimesnion b110?
__________________

__________________
New build in progress, but this is what I got for now:
-AMD x2 5200+
-Asus M3A78-EM AM2+
-Buffalo 2x1gb ddr2 800
-Hitachi 250gb Sata HDD
-Antec Minuet Case w/ 350w psu
-Windows 7 Home Premium 64 bit
BiGyLiLuPdAmIdL is offline  
Old 03-06-2006, 12:54 AM   #3 (permalink)
Lord Techie
 
Nitestick's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: смерти для спаме
Posts: 8,473
Default

for future reference. please post your specs or a link to your specs because if people have to find it themselves they may just skip your question.

his specs are here:
http://www1.us.dell.com/content/prod...pecstab#tabtop

it doesn't say that your pc has AGP or PCI-E so you may not be able to get a very good graphics card. i am assuming it is working off integrated graphics at the moment. you may be able to find a PCI graphics card that is better than that. i would replace the celeron with a P4 and that will boost performance in games like HL2 as well as overall performance significantly
Nitestick is offline  
Old 03-06-2006, 12:57 AM   #4 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Mar 2006
Posts: 3
Default

Celeron D (2.53 GHz), RAM 256 MB, 80 GB, Microsoft Windows XP Home Edition
roodee is offline  
Old 03-06-2006, 12:58 AM   #5 (permalink)
Vinsanity
 
BiGyLiLuPdAmIdL's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: West Coast Cali
Posts: 1,234
Send a message via AIM to BiGyLiLuPdAmIdL
Default

http://configure.us.dell.com/dellsto...e=ss&c=US&l=EN
it looks liek this is your computer. That celeron 2.53ghz is kind of bad but it will do. Get more ram. that mobo uses ddr 400 get this ram.

http://www.newegg.com/Product/Produc...82E16820231030
this will add 1 gig ram to your system and really help it out. Also you need a decent videocard. IT probaly has an agp slot so i recommend this:
http://www.newegg.com/Product/Produc...82E16814130220
wiht this you should be able to play guuld wars fine and half life 2 ok. After this you can upgrade to a p4. Here is just a cheap p4 but better than your celeron:

http://www.newegg.com/Product/Produc...82E16819116180
This p4 2.8 ghz will perform well.
__________________
New build in progress, but this is what I got for now:
-AMD x2 5200+
-Asus M3A78-EM AM2+
-Buffalo 2x1gb ddr2 800
-Hitachi 250gb Sata HDD
-Antec Minuet Case w/ 350w psu
-Windows 7 Home Premium 64 bit
BiGyLiLuPdAmIdL is offline  
Old 03-06-2006, 12:59 AM   #6 (permalink)
Lord Techie
 
Nitestick's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: смерти для спаме
Posts: 8,473
Default

also in that case get at least another 256mb stick of ram. if possible get 2x512mb sticks
Nitestick is offline  
Old 03-06-2006, 01:01 AM   #7 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Mar 2006
Posts: 3
Default

thanks!
roodee is offline  
Old 03-06-2006, 02:04 AM   #8 (permalink)
Grandfather of Techist

\_(ツ)_/
 
Trotter's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: The South
Posts: 31,303
Default

The b110 is bottom rung.

There is no AGP slot. You have 3 PCI slots, period. And one of them has your modem in it, if you have one.

You will have to get a PCI graphics card, and they don't make high-end ones. ABout the best your gonna get is this:

3D Fuzion Geforce FX5500 256MB PCI Video Card
$78.00 + $4.65 Three Day Shipping
http://www.newegg.com/Product/Produc...82E16814143032

3D Fuzion is part of BFG Technologies, which is a good company that produces great quality graphic cards.
__________________


My Rig: SABLE
Antec 300 Illusion / Antec EarthWatts EA650 650W / ASUS GeForce GTX 960 GTX960-DC2OC-2GD5
AMD FX 8320 x8 Black Edition / Gelid Tranquillo / MSI 970A-G43
Sandisk Ultra Plus 128GB / Samsung 840 120GB / WD Black 750GB / WD Green 1TB
2x4GB DDR3 1600 - 2x2GB DDR3 1600
Win10 Ent 64-bit - Mionix Naos 7000 Mouse - CM Storm QuickFire Rapid Mech Keyboard


R.I.P. Danny L. Trotter ... 14 Nov 1945 - 4 Sept 2009
Trotter is offline  
Old 03-06-2006, 02:10 AM   #9 (permalink)
Lord Techie
 
Nitestick's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: смерти для спаме
Posts: 8,473
Default

i think they make a PCI version of the vanilla 6200 (as in no TurboCache)
Nitestick is offline  
Old 03-06-2006, 01:45 PM   #10 (permalink)
Master Techie
 
aliasaid's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Posts: 2,400
Default

$299

wow you really splurged on that dell
__________________

__________________
"Is virtue a thing remote? I wish to be virtuous, and lo! Virtue is at hand." -Confucius
aliasaid is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 05:02 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.