My computer should it be upgraded or leave it? - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > System Upgrades
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 07-09-2010, 11:13 PM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Sep 2008
Location: florida
Posts: 37
Send a message via AIM to kraig6412
Default My computer should it be upgraded or leave it?

Im a gamer and a multitasker right now my rig is

cpu : amd phenom 9600 quad core 2.3ghz
mobo: gigabyte ga-ma78g-ds3h
ram: ddr2 2g x2
gpu: geforce 9600gt 512mb
seagate barcudda
__________________

kraig6412 is offline  
Old 07-09-2010, 11:42 PM   #2 (permalink)
Hyper Techie
 
Abstract Hero's Avatar
 
Join Date: Apr 2010
Location: Phoenix, AZ
Posts: 1,842
Default Re: My computer should it be upgraded or leave it?

I would say get a new graphics card, some ram and at most, get the right cooling and overclock the **** out of it. Thats a solid PC I mean look at mine I wish I had a phenom. If you really felt like it though I'd say just build a whole new rig.

IMO
__________________

__________________
- AMD FX8320 @ 4.2Ghz - ASRock Fatal1ty 990FX Killer - G.Skill Ripjaws X 8gb -
- Asus Strix GTX 970 - Corsair Neutron GTX - Corsair TX 750 -
- Cooler Master HAF XB - Corsair H105 -
- Asus VG248QE - Corsair M60 & K90 -
Abstract Hero is offline  
Old 07-10-2010, 12:16 AM   #3 (permalink)
Grandfather of Techist

\_(ツ)_/
 
Trotter's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: The South
Posts: 31,303
Default Re: My computer should it be upgraded or leave it?

Here's your CPU compatibility list:
GA-MA78G-DS3H (rev. 1.0) - GIGABYTE - Support&Download - Motherboard - CPU Support List

Outside of the Phenom II X6 1090T, Phenom II X6 1055T, Phenom X4 9950, and Phenom X4 9850 it can run any AM2, AM2+, and AM3 chip out there but may require a BIOS update.

4GB of RAM should handle anything going unless you are into serious video editing. I have 4GB and only use half when playing BFBC2. plus, unless you are running a 64-bit OS you can't use more than 3.5GB (including video card memory).

Your video card is the sticking point for your system. Depending on how deep your pockets are and what PSU you have you can really crank your system up with a better one. Your current card ranks #34 on the Graphics Performance List .

If you aren't worried about DX11, the 4850 is still a kicking card that is no longer very expensive:
Newegg.com - XFX HD-485X-ZNFC Radeon HD 4850 1GB 256-bit DDR3 PCI Express 2.0 x16 HDCP Ready CrossFireX Support Video Card
$115, 450W

The 4870 is almost a steal nowadays, but still no DX11:
Newegg.com - XFX HD-487A-ZWFC Radeon HD 4870 1GB 256-bit GDDR5 PCI Express 2.0 x16 HDCP Ready CrossFireX Support Video Card
$140, 450W

The 5770 offers basically the same performance as the 4870 but supports DX11:
Newegg.com - XFX HD-577A-ZNFC Radeon HD 5770 (Juniper XT) 1GB 128-bit GDDR5 PCI Express 2.0 x16 HDCP Ready CrossFireX Support Video Card
$170 (this models vents to the outside of the case, a big plus), 450W

The 58xx line are even better performers, but they are all $230+ (for XFX... can't beat a lifetime warranty).
__________________


My Rig: SABLE
Antec 300 Illusion / Antec EarthWatts EA650 650W / ASUS GeForce GTX 960 GTX960-DC2OC-2GD5
AMD FX 8320 x8 Black Edition / Gelid Tranquillo / MSI 970A-G43
Sandisk Ultra Plus 128GB / Samsung 840 120GB / WD Black 750GB / WD Green 1TB
2x4GB DDR3 1600 - 2x2GB DDR3 1600
Win10 Ent 64-bit - Mionix Naos 7000 Mouse - CM Storm QuickFire Rapid Mech Keyboard


R.I.P. Danny L. Trotter ... 14 Nov 1945 - 4 Sept 2009
Trotter is offline  
Old 07-10-2010, 01:33 AM   #4 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Sep 2008
Location: florida
Posts: 37
Send a message via AIM to kraig6412
Default Re: My computer should it be upgraded or leave it?

Lol the funny thing is i was wanting to already upgrade my gpu but i didn't know about the processor its clocked at 2.4 ghz and i didn't think that was fast enough. i can't play bfbc2 only on low settings med to high i get about 30 fps and out of curiousty i have 32bit win7 would it be a good idea to go to 64bit?
kraig6412 is offline  
Old 07-10-2010, 02:42 AM   #5 (permalink)
Grandfather of Techist

\_(ツ)_/
 
Trotter's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: The South
Posts: 31,303
Default Re: My computer should it be upgraded or leave it?

Quote:
out of curiousty i have 32bit win7 would it be a good idea to go to 64bit?
Yes. 32-bit is limited to 3.5GB of RAM. It can only address that much, now matter how much is in your system. Win7 64-bit can handle a ridiculously high amount (like 128GB), so you want 64-bit if you plan on using 4GB or more RAM.

BC2 loves quad cores, period. I have a 4200+ X2 (running at stock 2.2GHz... which is much slower than you 2.4GHz as mine is a couple of generations older than yours) and it can play it, but it keeps my CPU maxed out the entire time. And that's with my GTX 260 (and it slightly overclocked). The Phenom IIs are better processors that the original Phenoms. You have a 9600, not one of the xx50 models, so you have the errata bug. It may never cause you any problems as it only comes into play in very specific situations (like when using sub-zero cooling), but you never know.

Also, check your ping in BC2. The new patch has helped mine out, but I was getting insane ping levels and spikes... up to 1000+ a few times. Trying to play with a ping of 500 or more is like watching a bad slideshow.
__________________


My Rig: SABLE
Antec 300 Illusion / Antec EarthWatts EA650 650W / ASUS GeForce GTX 960 GTX960-DC2OC-2GD5
AMD FX 8320 x8 Black Edition / Gelid Tranquillo / MSI 970A-G43
Sandisk Ultra Plus 128GB / Samsung 840 120GB / WD Black 750GB / WD Green 1TB
2x4GB DDR3 1600 - 2x2GB DDR3 1600
Win10 Ent 64-bit - Mionix Naos 7000 Mouse - CM Storm QuickFire Rapid Mech Keyboard


R.I.P. Danny L. Trotter ... 14 Nov 1945 - 4 Sept 2009
Trotter is offline  
Old 07-10-2010, 02:56 AM   #6 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Sep 2008
Location: florida
Posts: 37
Send a message via AIM to kraig6412
Default Re: My computer should it be upgraded or leave it?

i never tried it online only single player and its certain games too i can play cod4 in high graphics and i average between 60 to 75. I also got it wrong i have a 9800gt not a 9600gt i wanted to upgrade and go to a ati like the 5870 not the expensive saphire.
__________________

kraig6412 is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Along came a hub, a switch, and a router....Aren't they the same? ReikokuKo Computer Networking and Internet Hardware 21 01-10-2013 04:13 AM
A switch, and a router....Aren't they the same? ReikokuKo Networking Tips, Tricks & FAQ 10 04-10-2009 06:24 PM
Computer stops working, Almost Completely, when Browsing or Multitasking VistaGamer Microsoft Windows and Software 7 01-16-2009 09:51 PM
Computer Turns on, GPU Fan Turns on, No Video smalls0224 Hardware Repairs and Troubleshooting 0 05-13-2008 11:11 AM
HELP!!!! I disabled my graphics card by accident, need help!! Wildside Monitors, Printers and Peripherals 5 06-16-2007 07:29 PM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 12:29 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.