Motherboard : How do I know? - Page 3 - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > System Upgrades
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 05-31-2008, 09:21 PM   #21 (permalink)
True Techie
 
pokernod's Avatar
 
Join Date: May 2008
Location: *sigh* Currently Alabama
Posts: 167
Send a message via Yahoo to pokernod
Default Re: Motherboard : How do I know?

OK, retard here. How do I clear the CMOS again....is that the jumper thing or the battery thing...Sorry.
And yea, If my Everest is right the Bios update is from 6/15/05, think thats old. I dont know MoBos guys and like I said earlier, the only reason Ive ever went into bios was to rearrange boot priority. ("How has this guy ever built a computer?") I have spent a few long nights on the internet trouble shooting jumpers and settings and stuff but after that the knowledge left with the problem.
Thanks for the help.

EDIT: I do remember now (trying) updating the bios when I was trying to get the integrated sound working.....still doesnt work and what irritates me is that yellow "?" when I go into device manager....Im sure its probabl jumpers too....but pfffs...who knows.
__________________

pokernod is offline  
Old 06-01-2008, 05:25 AM   #22 (permalink)
Lord Techie
 
Kharn's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Posts: 7,638
Default Re: Motherboard : How do I know?

there is two ways to clear cmos, 1 is the jumper (you will have to look in your boards manual) or just remove the battery from the board.
__________________

__________________
Visit this and do something for the world!
www.hackersforcharity.org

Want to do even more? Take a look here and join the fight on human trafficking.

Hear and you forget, see and you remember, do and you understand.

Kharn is offline  
Old 06-01-2008, 08:19 AM   #23 (permalink)
True Techie
 
pokernod's Avatar
 
Join Date: May 2008
Location: *sigh* Currently Alabama
Posts: 167
Send a message via Yahoo to pokernod
Default Re: Motherboard : How do I know?

I pulled the battery for like 45 seconds (is that long enough?) still says the same thing "Unknown Flash Type"
Think maybe it doesnt recognize it because its too old, or is that dumb?

pokernod is offline  
Old 06-01-2008, 10:28 AM   #24 (permalink)
Lord Techie
 
Kharn's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Posts: 7,638
Default Re: Motherboard : How do I know?

If it's onboard it should be fine as long as its supported by the BIOS, have you got the latest flash from there webpage?

Go an download the newer drivers an see if that works, if not BIOS flash time again.
__________________
Visit this and do something for the world!
www.hackersforcharity.org

Want to do even more? Take a look here and join the fight on human trafficking.

Hear and you forget, see and you remember, do and you understand.

Kharn is offline  
Old 06-01-2008, 10:59 AM   #25 (permalink)
True Techie
 
pokernod's Avatar
 
Join Date: May 2008
Location: *sigh* Currently Alabama
Posts: 167
Send a message via Yahoo to pokernod
Default Re: Motherboard : How do I know?


Its a madhouse! Could you possibly look this over and let me know what I should DL?
I really appreciate your help Saxon!
ECS Web Site

Thats my board page.

EDIT: No hurry on that though man, Im a little upset and need to take a nap for a bit. Kinda feeling sick. BBL. thx.
pokernod is offline  
Old 06-01-2008, 01:40 PM   #26 (permalink)
Lord Techie
 
Kharn's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Posts: 7,638
Default Re: Motherboard : How do I know?

Download BIOS version 1.1b that is the newest version. If that dose not work I will look into it some more.
__________________
Visit this and do something for the world!
www.hackersforcharity.org

Want to do even more? Take a look here and join the fight on human trafficking.

Hear and you forget, see and you remember, do and you understand.

Kharn is offline  
Old 06-01-2008, 01:48 PM   #27 (permalink)
Grandfather of Techist

\_(ツ)_/
 
Trotter's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: The South
Posts: 31,303
Default Re: Motherboard : How do I know?

The newest BIOS for it is dated 9-29-2005. I would use their Flash BIOS utility if it were me doing it.
__________________


My Rig: SABLE
Antec 300 Illusion / Antec EarthWatts EA650 650W / ASUS GeForce GTX 960 GTX960-DC2OC-2GD5
AMD FX 8320 x8 Black Edition / Gelid Tranquillo / MSI 970A-G43
Sandisk Ultra Plus 128GB / Samsung 840 120GB / WD Black 750GB / WD Green 1TB
2x4GB DDR3 1600 - 2x2GB DDR3 1600
Win10 Ent 64-bit - Mionix Naos 7000 Mouse - CM Storm QuickFire Rapid Mech Keyboard


R.I.P. Danny L. Trotter ... 14 Nov 1945 - 4 Sept 2009
Trotter is offline  
Old 06-01-2008, 03:29 PM   #28 (permalink)
True Techie
 
pokernod's Avatar
 
Join Date: May 2008
Location: *sigh* Currently Alabama
Posts: 167
Send a message via Yahoo to pokernod
Default Re: Motherboard : How do I know?

Ok so there are two DLs there. Im going to DL BIOS 1.1b from the "download" line and then DL the flash utility from the "Flash Utility Line" to install the BIOS download? or just DL the flash utility and the bios will be in that file?
Also the instructions,

How to use WinFlash Utility

were obviously written by someone with broken english. Theyre confusing. Especailly since steps 1 and 2 show one box (on the left) checked and step 3 shows all the boxes checked and none of this gets explained. Then step 4 has only two boxes checked. And then (LOL) step 5 has only one box checked and the whole utility interface has changed color and style.

Just tell me Im not going to mess anything up here and I'll just dive in and figure it out on the fly. I dont exactly have a low I.Q. but Id hate to do something that cant be undone. LOL
But remember I have said that Ive never even really looked at my BIOS before so this might be a cakewalk for you guys (your probably like, WTF, jees LOL) but Im going to be walking around in the dark with no flashlight here. scared!

So Im going to open this utility, - (check)clear the cmos, - load the BIOS file I downloaded before (?) or there will be one in the utility(?) - then what? I get lost at that point. Im not sure what boxes are going to be checked and I dont quite understand the explanation of the options here.
Sorry guys.....
pokernod is offline  
Old 06-01-2008, 03:50 PM   #29 (permalink)
Grandfather of Techist

\_(ツ)_/
 
Trotter's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: The South
Posts: 31,303
Default Re: Motherboard : How do I know?

Download the Flash Utility and unzip it. It has everything in it

Run WinFlash. File > Update BIOS > select the BIOS you downloaded. When the Update System BIOS dialog displays, click the Update button.

[I got the info from the Help file in the WinFlash program included in the Flash Utility download.]
__________________


My Rig: SABLE
Antec 300 Illusion / Antec EarthWatts EA650 650W / ASUS GeForce GTX 960 GTX960-DC2OC-2GD5
AMD FX 8320 x8 Black Edition / Gelid Tranquillo / MSI 970A-G43
Sandisk Ultra Plus 128GB / Samsung 840 120GB / WD Black 750GB / WD Green 1TB
2x4GB DDR3 1600 - 2x2GB DDR3 1600
Win10 Ent 64-bit - Mionix Naos 7000 Mouse - CM Storm QuickFire Rapid Mech Keyboard


R.I.P. Danny L. Trotter ... 14 Nov 1945 - 4 Sept 2009
Trotter is offline  
Old 06-01-2008, 05:00 PM   #30 (permalink)
True Techie
 
pokernod's Avatar
 
Join Date: May 2008
Location: *sigh* Currently Alabama
Posts: 167
Send a message via Yahoo to pokernod
Default Re: Motherboard : How do I know?

So I am going to download both of these files and load the upper one with the flash utility? Because I tried it without the upper file and when I clicked open It went to my desktop (where I unziped the FU) and I didnt see anything to load.



Ofcourse, Im not completely sure Im doing it right, but I click "update all" and load the bios file "75A2916" bin file and click "Update" and I get "flash file erase failure!"
__________________

pokernod is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
which motherboard for new build Redeye New Systems | Building and Buying 10 05-15-2008 08:59 PM
PC Build: Which Asus motherboard? (Ordering all parts in 24hours) DJ Redrum New Systems | Building and Buying 7 04-09-2008 05:59 PM
Replacing Motherboard, Help Needed Rask Vann New Systems | Building and Buying 9 11-15-2007 09:40 AM
Motherboard Questions & Help Me Find a Mobo Cunjo New Systems | Building and Buying 37 07-13-2007 01:24 AM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 03:17 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.