Mixing 2x512MB Premium RAM with 2x512MB value RAM? - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > System Upgrades
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 06-05-2006, 09:18 PM   #1 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Apr 2005
Posts: 75
Question Mixing 2x512MB Premium RAM with 2x512MB value RAM?

I've got a Chaintech VNF4/Ultra, 3200+, 7800GT, XP Pro x64. It currently has 2x512MB plain Crucial RAM.

Kingston HyperX RAM is on sale for $35 a stick of 512MB. So for $70, I could double up to 2GB of RAM.

Would this be a good purchase? I'm thinking 2GB is much better than 1GB, even if it can't all run in dual channel, etc. I'd rather have 2x1GB, but this is a really good deal (and I wouldn't have to sell the RAM I have). Is it likely there would be problems?

Thank you.
__________________

Jonathan Bones is offline  
Old 06-05-2006, 10:00 PM   #2 (permalink)
Wizard Techie
 
Join Date: Jan 2005
Location: Delaware
Posts: 3,475
Default

You will just loose the speed of your faster sticks (will match the slower)

You should have to change anything. It should work right after you stick them in.
__________________

turtile is offline  
Old 06-05-2006, 11:40 PM   #3 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Apr 2005
Posts: 75
Default

Should I care that I'm not using my RAM to its maximum potential? I mean, 2GB is 2GB, right?

I can:

A) Buy the sticks, upgrade to 4x512MB mismatched for $70.

B) Wait and add a stick of 1x1GB to bring me to 2GB. (At today's prices, about $110-- $40 more to go to 2GB.)

C) Sell my 2x512 and buy 2x1GB. (Expensive and a hassle.)


Is A) stupid in any way? I don't expect to need more than 2GB total in this system, using all four slots is fine. And I'm not a performance freak-- I don't OC RAM. I might OC my CPU using stock cooling, but that's it.
Jonathan Bones is offline  
Old 06-05-2006, 11:57 PM   #4 (permalink)
Wizard Techie
 
Join Date: Jan 2005
Location: Delaware
Posts: 3,475
Default

If you are going to use 2GB most of the time. Its worth it. (even if its slower - since it will work much better than 1GB)
turtile is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 12:22 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.