Mixing 1GB RAM with 512 mb RAM - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > System Upgrades
Click Here to Login
Reply
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 06-11-2012, 09:37 AM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jun 2012
Posts: 1
Default Mixing 1GB RAM with 512 mb RAM

hi guys. i have a mobo that supports up to 2GB of ram and i have only 2 RAM slots . I recently bought from someone 1 GB of DDR1 400 mhz piece of RAM, that's part of a dual channel kit(Amazon.com: Kingston ValueRAM 2GB Kit (2x1GB Modules) 400MHz PC3200 DDR Desktop Memory (KVR400AK2/2GR): Electronics). I also have my 512 mb DDR1 400mhz that i want to stick it in so i'd have 1 GB in a slot + 512 in the other one .... Can i make it work, or the PC is likely to explode ?
__________________

Tudor is offline   Reply With Quote
Old 06-11-2012, 03:42 PM   #2 (permalink)
Private Joker
 
carnageX's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: South Dakota
Posts: 24,506
Default Re: Mixing 1GB RAM with 512 mb RAM

As long as they're the same speed, you probably won't have much of an issue.
__________________

__________________
Laptop: MSI GT70 2OC-059us | i7-4700MQ | 16GB | GTX 770m | 500GB SSD / 750GB HDD | 17.3" | Win10 Pro
Desktop: 4690k | 12GB g.Skill RipJaws | GTX 970 | 520hx | Z87X-UD4H | Corsair Vengeance C70 | Corsair H110 | Acer 25" | Acer 22" | Win10
Mobile: Samsung Galaxy Note 5


If I help you, or you just like what I said, rep me by clicking the under my post
carnageX is offline   Reply With Quote
Old 06-11-2012, 06:42 PM   #3 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jun 2012
Posts: 2
Default same pair

You will want to get 2 identical ram sticks for optimal performance
shrilly is offline   Reply With Quote
Old 06-11-2012, 06:51 PM   #4 (permalink)
Techie Beyond Description
 
MindoverMaster's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: /home
Posts: 12,212
Send a message via MSN to MindoverMaster
Default Re: Mixing 1GB RAM with 512 mb RAM

I've used different RAM sticks before. It doesn't harm the performance at all.
__________________
Neowin.net Steam Account
MindoverMaster is offline   Reply With Quote
Old 06-12-2012, 07:01 AM   #5 (permalink)
Lady Techie
 
Yami's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: UK
Posts: 7,772
Default Re: Mixing 1GB RAM with 512 mb RAM

Quote:
Originally Posted by MindoverMaster View Post
I've used different RAM sticks before. It doesn't harm the performance at all.
This. It will harm theoretical performance but you're unlikely to notice any real-world difference.
__________________
Desktop i5-4440 - ASRock Z77 Extreme4 - EVGA GTX970 - 4x4GB 1600MHz - Samsung 850 EVO 250GB - Be Silent Base 800 - 3TB+1TB+1TB+640GB
Laptop i7-3740QM @ 2.7GHz, 2x4GB 1600Mhz, GT640M, OCZ Agility 3 120GB
Smartphone Galaxy S7 Edge

LinkedIn Kiera Mitchell
Yami is offline   Reply With Quote
Old 06-15-2012, 12:09 AM   #6 (permalink)
Build Guru
 
PP Mguire's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: Fort Worth, Texas
Posts: 28,279
Default Re: Mixing 1GB RAM with 512 mb RAM

It will harm maximum RAM OCs and that is it lol. My 939 rigs all had a mixture of 512MB and 1GB sticks.
__________________
"Resolution is just a number." #Ubisoft
Origin/Steam = PP_Mguire Twitch = pp_mguire Instagram = ppmguire PSN = PP_Mguire

Access to my Plex PM me.
PP Mguire is offline   Reply With Quote
Old 06-16-2012, 12:39 AM   #7 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jun 2012
Location: Kerala
Posts: 29
Default Re: Mixing 1GB RAM with 512 mb RAM

This will work, both are in same speed
__________________

deepu.djp is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
FS/FT: AMD x2 4400, 2gb ddr400 ram, matx mobo's, 1gb (2x 512) ddr2 sodimm laptop ram ShadoWing Buy/Sell/Trade and Hot Deals 0 07-01-2007 11:53 AM
Wtb: pc 3200 or 2700 ram (512 or 1gb) ricanflow Buy/Sell/Trade and Hot Deals 1 06-13-2007 03:53 PM
Crucial Ballistix RAM (512*2) 1GB PZEROFGH Buy/Sell/Trade and Hot Deals 8 12-25-2005 08:32 AM
496 MB RAM displayed...SHOULD BE 512. Does this mean that actual ram is less than 512 Rawan AbuSalman Overclocking and Modding 8 09-03-2005 03:22 PM
2GB Ram - 512 X 4 or 2 X 1gb?? vaderpro New Systems | Building and Buying 16 08-26-2005 07:23 PM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 05:39 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.