Memmory problem - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > System Upgrades
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 10-27-2005, 11:24 AM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Oct 2005
Posts: 10
Default Memmory problem

Hello guys,

I just put together a new machine and it has been running fine for a week now. When it boots up as the text comes up on the screen it used to say "Duel Channel DDR" now it says "Single Channel DDR",

The machine runs fine and it registers all the memory (2 - 512's)

What happened?

Thanks
Bill
__________________

Micro Rotors is offline  
Old 10-27-2005, 11:27 AM   #2 (permalink)
S e c u r e d
 
Join Date: Feb 2005
Location: Somewhere Sunny
Posts: 3,760
Default

Take one of your sticks out and boot it up... see if it reverts back to Dual Channel...

Have you been tinkering in the bios at all ?
Can you download and install CPU-z, then run the cpu-z and post screen shots.
__________________

__________________
brady is offline  
Old 10-27-2005, 01:22 PM   #3 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Oct 2005
Posts: 10
Default

Yup
Attached Images
File Type: gif cpu.gif (23.8 KB, 26 views)
Micro Rotors is offline  
Old 10-27-2005, 01:23 PM   #4 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Oct 2005
Posts: 10
Default

Another
Attached Images
File Type: gif cpu4.gif (18.1 KB, 23 views)
Micro Rotors is offline  
Old 10-27-2005, 01:25 PM   #5 (permalink)
S e c u r e d
 
Join Date: Feb 2005
Location: Somewhere Sunny
Posts: 3,760
Default

Did you try taking one stick out and booting it up with 512 to see if the DDR reverts ?

Can you post a screen shot of your Memory Tab and SPD tab for me ?
__________________
brady is offline  
Old 10-27-2005, 01:27 PM   #6 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Oct 2005
Posts: 10
Default

and
Attached Images
File Type: gif cpu5.gif (18.5 KB, 25 views)
Micro Rotors is offline  
Old 10-27-2005, 01:28 PM   #7 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Oct 2005
Posts: 10
Default

slot 3
Attached Images
File Type: gif cpu6.gif (18.6 KB, 25 views)
Micro Rotors is offline  
Old 10-27-2005, 01:34 PM   #8 (permalink)
S e c u r e d
 
Join Date: Feb 2005
Location: Somewhere Sunny
Posts: 3,760
Default

well its registering in CPU Z as DDR so thats good atleast.


You could be having a slot issue... what i mean by this, is you may want to test alternate slots on the board... I know that some boards only run the RAM correctly if there are in the spots specified in the MOBO manual.

Also... have you checked out the booting with one stick yet ?
__________________
brady is offline  
Old 10-27-2005, 01:36 PM   #9 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Oct 2005
Posts: 10
Default

look
Attached Images
File Type: gif shot2.gif (17.9 KB, 23 views)
Micro Rotors is offline  
Old 10-27-2005, 01:37 PM   #10 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Oct 2005
Posts: 10
Default

jeezzzz it wont let me add a file I u/l again and the first one didnt take. sorry for the last one, it looks bad

Bill
__________________

Micro Rotors is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 02:13 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.