Max CPU on my m/board - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > System Upgrades
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 02-04-2008, 05:32 PM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Feb 2008
Posts: 5
Default Max CPU on my m/board

I have a 760gxk8mc micro ATX motherboard with an AMD Sempron 3000+ (1.8Ghz).
Can I upgrade the CPU and if so, what is the max speed CPU I can mount?
__________________

__________________
jaseism is offline  
Old 02-04-2008, 05:56 PM   #2 (permalink)
Grandfather of Techist

\_(ツ)_/
 
Trotter's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: The South
Posts: 31,390
Default Re: Max CPU on my m/board

The fastest socket 754 was the 3700+ 2.4 GHz. You could upgrade it easy enopugh, but the hard part is finding one. You might have to flash your BIOS if the board doesn't recognize the chip, but that is very simple to do.
__________________

__________________


My Rig: SABLE
Antec 300 Illusion / Antec EarthWatts EA650 650W / ASUS GeForce GTX 960 GTX960-DC2OC-2GD5
AMD Ryzen 5 1600 x6 core / MSI B350 Gaming Plus
Samsung 970 EVO 250GB M.2 SSD / WD Blue SSD 250GB / WD Black 750GB / WD Green 1TB
2x4GB DDR4 2400 / Win10 Pro x64
Mionix Naos 7000 Mouse - CM Storm QuickFire Rapid Mech Keyboard


R.I.P. Danny L. Trotter ... 14 Nov 1945 - 4 Sept 2009
Trotter is offline  
Old 02-05-2008, 03:33 PM   #3 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Feb 2008
Posts: 5
Default Re: Max CPU on my m/board

Thanks. Will the board support the faster CPU though?
__________________
jaseism is offline  
Old 02-05-2008, 10:34 PM   #4 (permalink)
Grandfather of Techist

\_(ツ)_/
 
Trotter's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: The South
Posts: 31,390
Default Re: Max CPU on my m/board

According to the info I pulled on it it will. Like I said, you might have to flash the BIOS, but I'd wait and see.
__________________


My Rig: SABLE
Antec 300 Illusion / Antec EarthWatts EA650 650W / ASUS GeForce GTX 960 GTX960-DC2OC-2GD5
AMD Ryzen 5 1600 x6 core / MSI B350 Gaming Plus
Samsung 970 EVO 250GB M.2 SSD / WD Blue SSD 250GB / WD Black 750GB / WD Green 1TB
2x4GB DDR4 2400 / Win10 Pro x64
Mionix Naos 7000 Mouse - CM Storm QuickFire Rapid Mech Keyboard


R.I.P. Danny L. Trotter ... 14 Nov 1945 - 4 Sept 2009
Trotter is offline  
Old 02-06-2008, 10:33 AM   #5 (permalink)
Inquiry - The Dark Cheese
 
darksideleader's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Posts: 953
Default Re: Max CPU on my m/board

you won't see much difference really with the athlon 64, more cache will help with gaming for sure but just try to overclock as much as you can on the sempron, i saw before your chip is able to overclock to 2.8ghz but thats with a tuniq tower, try to overclock as much as you can.
__________________
Runnin' Stock, Cool, Quiet and Fast
Q6700
Thermaltake Big Typhoon w/ Scythe Kama PWN Fan
MSI P6N SLI Platinum
OCZ Vista Performance Platinum 4x2GB
2x Western Digital Caviar Blue 500GB RAID 0
HD Radeon 3450 *Temp* *8800GT SLI Coming*
Acer AL2216W 22" LCD Monitor + 17" Samsung Sync Master 750
Antec TruePower Trio 650 Watt
Power Up Standard
Windows 7 Home Premium (64-bit)
darksideleader is offline  
Old 02-06-2008, 10:55 AM   #6 (permalink)
Grandfather of Techist

\_(ツ)_/
 
Trotter's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: The South
Posts: 31,390
Default Re: Max CPU on my m/board

Athlon 64 > Sempron. I think the mobo is in a pre-built... if it is, overclocking is out of the question.

The extra cache and MHz will make a difference in gaming, as well as other tasks. A Sempron is a gutted Athlon 64, so it will be an upgrade both ways.
__________________


My Rig: SABLE
Antec 300 Illusion / Antec EarthWatts EA650 650W / ASUS GeForce GTX 960 GTX960-DC2OC-2GD5
AMD Ryzen 5 1600 x6 core / MSI B350 Gaming Plus
Samsung 970 EVO 250GB M.2 SSD / WD Blue SSD 250GB / WD Black 750GB / WD Green 1TB
2x4GB DDR4 2400 / Win10 Pro x64
Mionix Naos 7000 Mouse - CM Storm QuickFire Rapid Mech Keyboard


R.I.P. Danny L. Trotter ... 14 Nov 1945 - 4 Sept 2009
Trotter is offline  
Old 02-06-2008, 07:21 PM   #7 (permalink)
Inquiry - The Dark Cheese
 
darksideleader's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Posts: 953
Default Re: Max CPU on my m/board

760gxk8mc matx board? should be able to overclock to 2.4ghzish

it will be an upgrade, but not a worthwhile upgrade.
__________________

__________________
Runnin' Stock, Cool, Quiet and Fast
Q6700
Thermaltake Big Typhoon w/ Scythe Kama PWN Fan
MSI P6N SLI Platinum
OCZ Vista Performance Platinum 4x2GB
2x Western Digital Caviar Blue 500GB RAID 0
HD Radeon 3450 *Temp* *8800GT SLI Coming*
Acer AL2216W 22" LCD Monitor + 17" Samsung Sync Master 750
Antec TruePower Trio 650 Watt
Power Up Standard
Windows 7 Home Premium (64-bit)
darksideleader is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
What is a 1:1 overclock? aetherh4cker Overclocking and Modding 22 01-17-2008 03:02 PM
Overclocked 3.2ghz Pentium D processor by 15% EliteScouter Overclocking and Modding 1 12-19-2007 10:52 PM
Please explain what a CPU Clock Speed is fcui21 System Upgrades 3 10-03-2007 05:36 PM
Max Operating Temperature = CPU Temp or Core Temps? commandercup Overclocking and Modding 2 09-28-2007 06:36 PM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 09:45 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions, Inc.