I want to add more memory, but ... - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > System Upgrades
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 03-12-2011, 05:12 PM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 2
Question I want to add more memory, but ...

I have an HP Pavilion a250n with 2 modules of 256 333mhz DDR PC2700
and I also have two 256 400mhz DDR PC3200U modules from a dead Dell.
Since I have to sockets available, could I add the 400mhz DDR PC3200U modules for a gig of total memory? And, if it is possible, what would be the worst case scenerio should this be incompatible with my configuration by some chance?


Thanks for any reply...
__________________

sirzune is offline  
Old 03-12-2011, 05:15 PM   #2 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 17
Default Re: I want to add more memory, but ...

it should work fine, the frequency of ram like this only matters if you have matching pairs of each, which i assume you do, soooo relax, it will work fine.
__________________

Theguywhobea is offline  
Old 03-12-2011, 05:41 PM   #3 (permalink)
TF's First Dry Ice User!
 
Peter.Cort's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Location: Boston, MA
Posts: 5,018
Default Re: I want to add more memory, but ...

Quote:
Originally Posted by Theguywhobea View Post
it should work fine, the frequency of ram like this only matters if you have matching pairs of each, which i assume you do, soooo relax, it will work fine.
yes and no. You're correct in that it will work fine, but the frequency matters overall because it has to run at the same frequency over all the chips. What will end up happening is it'll all run at 333mhz.
__________________
A notice to EVERYONE who has posted here with a computer problem, I highly encourage you to keep current with the forums, even if it's browsing for 10-15 minutes during lunch, or before you go to bed at night. There are many things that you can learn and apply to future issues. My goal is to help people get to a point where they can use their own knowledge to help themselves, and others.

Also please use the search button. You've got a 50/50 chance that someone's asked your question and we've answered it.
Peter.Cort is offline  
Old 03-12-2011, 05:44 PM   #4 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 2
Default Re: I want to add more memory, but ...

If all that will happen is that it runs at the slower speed, I'm fine with that since the slower speed is the computer in which I want to install the extra memory.
sirzune is offline  
Old 03-15-2011, 07:30 AM   #5 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Sep 2008
Location: Kingman,Az
Posts: 108
Default Re: I want to add more memory, but ...

I have a ThinkCentre M52-8113D1U.It has 4 slots-slot 1=1024 PC2(5300) 333mhz(closest to cpu)(Kingston)DDR2
slot 2=256 PC2(4300) 266mhz (Samsung)DDR2
Question-Do I keep either or of these two?I am getting a 2gig stick(del.Thursday)DDR2-Samsung,800mhz.Only put the new stick in?Or add it to my PC,slot 1 new stick,slot 2??,slot 3???(other 2 slots are light blue,fyi).Or just discard the old sticks?Hate to get rid of the other 1024 stick,but if it will be more a hindrence,no biggie.Hope I was able to explain good enough,and thank you for any help.
KingmanRoss is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Memory Fox Flushes Firefoxís Memory Constantly Osiris Tips, Tricks & Tutorials 19 12-14-2009 08:49 PM
Questions about single rank memory vs dual rank memory? darsunt New Systems | Building and Buying 1 07-29-2009 12:16 PM
crucial memory vs corsair memory salami1212 Monitors, Printers and Peripherals 3 06-30-2005 02:39 PM
Faster memory or More memory? Kangaroo Monitors, Printers and Peripherals 5 05-10-2005 10:52 AM
high memory and conventional memory rookie1010 Microsoft Windows and Software 2 04-12-2004 06:39 AM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 02:13 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.