I found the problem but..... - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > System Upgrades
Closed Thread
Thread Tools Display Modes
Old 04-02-2010, 06:10 PM   #1 (permalink)
Newb Techie
Join Date: Mar 2010
Posts: 37
Default I found the problem but.....

Hi, i found out why my computer was being loud it was because of the cpu fan amd origninal. The fan was spinning at 100% about 5000 rpm. Well anyway my reason for this post is that i downloaded speed fan its software that tell temps of your cpu and stuff if you didnt know. I was just going to ask would it be ok for me to lower the fan speed to about 30%? the temps that show on speed fan didnt really raise only a couple *c the temp is around 40 *c with the fan at 30%. I was just wondering if this could hurt my computer by turning the fan down 70%

Gamestar is offline  
Old 04-02-2010, 07:18 PM   #2 (permalink)
patonb's Avatar
Join Date: Jan 2005
Location: In Gov't Regulated Cubical
Posts: 9,737
Default Re: I found the problem but.....

You should check your BIOS and see if theres a setting to autocontrol the cpu fan.

Basically, when its in a safe temp, itll slow, and if too hot, it speeds up.

This would be best so you don't fry it out. But yes sitting at 70% is okay, but you reAlly should check for load temps. Use prime95 for that.
Foldie = i7 950@ 4.0Ghz Gigabyte x58a-ud3r EVGA 970 SC Corsair H100 Corsair hx520 3x2gb OCZ Gold Corsair 650D
Woohoo = L5639 @3.1Ghz EVGA SR-2 gtx 260-216 Hyper 212+ Corsair 1050hx 6x2gb Corsair XMS3 Blackhawk Ulra
Alienware 18 - SLI 770M 4700mq 16Gig

patonb is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Hard to diagnose internet problem theorigamist Computer Networking and Internet Hardware 2 02-17-2009 11:32 PM
Pops not going despite Avast/AVG; Kaspersky scanning Thaqalain HijackThis Logs (finished) 7 12-15-2008 09:41 PM
Yall know this? & AVG fp... atomic tofu Viruses, Spyware and Malware 5 08-14-2007 02:52 PM
Odd sound problem. VERY odd. Isilwen Computer Audio and Multimedia 3 08-04-2007 08:08 PM
Sudden problems running Doom 3 and Prey Ice8168 PC Gaming 2 07-15-2007 09:39 AM

Our Communities

Our communities encompass many different hobbies and interests, but each one is built on friendly, intelligent membership.

» More about our Communities

Automotive Communities

Our Automotive communities encompass many different makes and models. From U.S. domestics to European Saloons.

» More about our Automotive Communities

Marine Communities

Our Marine websites focus on Cruising and Sailing Vessels, including forums and the largest cruising Wiki project on the web today.

» More about our Marine Communities

Copyright 2002-2015 Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 07:00 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2016, vBulletin Solutions, Inc.