HEY! New to Site...wasabi and a lil help - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > System Upgrades
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 01-30-2006, 12:13 AM   #1 (permalink)
Lord Techie
 
gurusan's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: Portland, OR
Posts: 6,562
Send a message via MSN to gurusan
Default HEY! New to Site...wasabi and a lil help

Hey all...I'm new to the site, I used to be into computers but then my obsession moved to cars....and now I'm back to computers since it's too cold to work on my car.

I have an old POS dell T800.. (512mb ram, tnt2 m64, 20gb quantum fireball, and a p3 800mhz).

My main computer was a dell inspiron 5150, a great little laptop...but it lacked video power (geforce go 5200 32mb)...a great card, but no memory!!! ...anyway...I spilled beer on it and now I'm using the old desktop.

I can't stand the slowness of this, I reformatted and installed windows 2000 but it's still really slow.

So I decided to get back into the puter scene and build a new puter with a budget of 500-600.

So far I have:

-AMD 64 3200 socket 939
-DFI nForce4 Infinity mobo
-2 x 512 mushkin pc3200
-using my old 20gb quantum fireball + whatever new HD i get

This summer I'll be swapping the CPU out for a dual core.

My question is: what is the BEST vid card I can get under 100 bucks? I was looking at some geForce 6600s 256 mb with active cooling....maybe I can overclock them to GT speeds?

and...where can I get a budget PC case+reliable PSU(400-500 watt continuous) for under 70 bucks or so.

Also...is it worth it having a RAID 0 setup? Will it work with my current IDE 20gb HD and a new WD raptor or something? Or do they both have to be SATA? and WTF is SATA and how does it differ from IDE?

Like I said, I used to be into computers but now that I'm back into them I am a bit lost. I can tell you anything about Hondas/Acuras/turbo setups though!

Thanks!
__________________

gurusan is offline  
Old 01-30-2006, 12:48 AM   #2 (permalink)
Techie Beyond Description
 
Apokalipse's Avatar
 
Join Date: Jun 2003
Location: Melbourne, Australia
Posts: 14,559
Default

Albatron 6600 (8 pixel pipelines, 256MB)
http://www.newegg.com/Product/Produc...82E16814170071

you won't be able to use a Raid 0 unless you have the same size drives. WD Raptors are 36GB, 74GB or 150GB
and I don't think you can use a Raid 0 with one IDE and one SATA drive.

SATA is a relatively new interface, which gives faster transfer speeds than IDE. the cables are also a lot thinner.
if you don't have Windows XP SP2, you will need to get SATA drivers to run any SATA drive

I'd also recommend this power supply, and get a case from whatever money left over
it's rarely a good idea to use PSU's that come with any case

*edit*
you only need to post one thread about your topic. I deleted your other one
__________________

__________________
Apokalipse is offline  
Old 01-30-2006, 02:15 AM   #3 (permalink)
Grandfather of Techist

\_(ツ)_/
 
Trotter's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: The South
Posts: 31,307
Default

Quote:
it's rarely a good idea to use PSU's that come with any case
Except for an Antec, and maybe a ThermalTake.

You posted what you've got... So, is the $500-$600 before you get them, or after?

If it is after, I'd say look at this case/PSU:
http://www.newegg.com/Product/Produc...82E16811129158

And this graphics card:
http://www.newegg.com/Product/Produc...82E16814130265

And this hard drive:
http://www.newegg.com/Product/Produc...82E16822148065

$456 w/shipping, before any rebates. You'll get $5 instant on the card, and $10 mail-in on the drive.
__________________


My Rig: SABLE
Antec 300 Illusion / Antec EarthWatts EA650 650W / ASUS GeForce GTX 960 GTX960-DC2OC-2GD5
AMD FX 8320 x8 Black Edition / Gelid Tranquillo / MSI 970A-G43
Sandisk Ultra Plus 128GB / Samsung 840 120GB / WD Black 750GB / WD Green 1TB
2x4GB DDR3 1600 - 2x2GB DDR3 1600
Win10 Ent 64-bit - Mionix Naos 7000 Mouse - CM Storm QuickFire Rapid Mech Keyboard


R.I.P. Danny L. Trotter ... 14 Nov 1945 - 4 Sept 2009
Trotter is offline  
Old 01-30-2006, 02:25 AM   #4 (permalink)
Techie Beyond Description
 
Apokalipse's Avatar
 
Join Date: Jun 2003
Location: Melbourne, Australia
Posts: 14,559
Default

Quote:
Originally posted by Trotter
Except for an Antec, and maybe a ThermalTake.
yes, those are about the only exceptions
there are a ton of cheap cases that come with PSU's, and about 99% of them are no good
__________________
Apokalipse is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 11:01 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.