Help w/ MB and processor - Page 2 - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > System Upgrades
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 06-04-2007, 04:51 AM   #11 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jun 2007
Posts: 13
Default Re: Help w/ MB and processor

what do you mean bottleneck? is that bad? will it not work properly when i get a new MB?
__________________

attean is offline  
Old 06-04-2007, 02:58 PM   #12 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jun 2007
Posts: 13
Default Re: Help w/ MB and processor

is this MB any good also? any personal experiences?

ASROCK SKT-775 4COREDUAL-VSTA S/L 1066FSB
__________________

attean is offline  
Old 06-04-2007, 03:21 PM   #13 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Sep 2005
Posts: 422
Send a message via AIM to Kubel
Default Re: Help w/ MB and processor

A bottleneck is the lowest performing hardware on a system. Think when you are trying to pour out a bottle, the thing that limits the flow is going to be the bottleneck.

There is less than a 2% real world performance difference between 4x and 8x buses simply because todays video cards don't come close enough to using all the available bandwidth that the bus can offer. I have heard the analogy You can p*ss into a 4" pipe, or you can p*ss into a 8" pipe, the 4" pipe will not limit the flow any less than the 8" pipe will.

You said you got better performance on your TI4200. That tells me it's probably unrelated to your current hardware. I have the same monitor as yours, so you are likely running the same resolution as I am (1440x900), and I have worse specs than you (Athlon 2000+, 512MB RAM, GeForce 6800 on AGP 4x), yet HL2 runs just fine on my system.

If I had to guess, I would say your card is overheating and is underclocking to avoid burning up. My 6800 has this feature, so I'm guessing your 7800gs does too. So check your nVidia control panel and check the temps. It should tell you there if it's underclocking or not.

Good luck.
__________________
For I am not ashamed of the gospel of Christ: for it is the power of God unto salvation to every one that believeth
~Romans 1:16
Kubel is offline  
Old 06-04-2007, 03:29 PM   #14 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jun 2007
Posts: 13
Default Re: Help w/ MB and processor

GPU core temp is 42 degrees
attean is offline  
Old 06-04-2007, 03:37 PM   #15 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Sep 2005
Posts: 422
Send a message via AIM to Kubel
Default Re: Help w/ MB and processor

Is that an idle temp or under load temp? Try playing for a bit and then ALT+TAB and check again.

If it's not your temps, my next guess would be drivers or the game itself, but you said you took care of drivers.

Do you get poor FPS on other games?
__________________
For I am not ashamed of the gospel of Christ: for it is the power of God unto salvation to every one that believeth
~Romans 1:16
Kubel is offline  
Old 06-04-2007, 03:39 PM   #16 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Sep 2005
Posts: 422
Send a message via AIM to Kubel
Default Re: Help w/ MB and processor

Another thing I forgot to mention: I noticed a USB wireless adapter on your specs. Please tell me you aren't gaming on a USB wireless adapter!
__________________
For I am not ashamed of the gospel of Christ: for it is the power of God unto salvation to every one that believeth
~Romans 1:16
Kubel is offline  
Old 06-04-2007, 03:52 PM   #17 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jun 2007
Posts: 13
Default Re: Help w/ MB and processor

yea it is a wireless USB, but that's not really a problem since it worked fine on my other vcard. And never had any issues. Yes I have the newest Vcard drivers and I will try playing and checkign the temp then. I have FPs problems with WoW also, my FPS drops down to 4's with setting all lowered. Ghost recon 2 was also bad.
attean is offline  
Old 06-04-2007, 04:09 PM   #18 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jun 2007
Posts: 13
Default Re: Help w/ MB and processor

43GPU while playing cs1.6
attean is offline  
Old 06-08-2007, 10:55 AM   #19 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 213
Default Re: Help w/ MB and processor

So exactly how much fps are you getting in 1.6...Also, not only check your GPU temps, check everything else, open task manager and see if anything is taking up your CPU process / ram. Try a newer game than 1.6 to bench your GPU temps too, like CS:S if you have it
__________________

__________________
Athlon X2 Brisbane 3600+ @ 2.91Ghz
Arctic Cooling Freezer 64 Pro
Biostar TForce 550
2GB Wintec AMPO DDR667 @ 831Mhz
Connect3D X1900GT Rev.2 580/1602
Hitachi Deskstar 80gb SATA + 80gb WD Caviar IDE
Fortron FSP Group 400W (18A/16A 12V)
http://service.futuremark.com/orb/re...=0&UID=9889664
5122 in 3DMark06
rx7i2 is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Upgrading motherboard, processor and RAM Uberg New Systems | Building and Buying 14 06-03-2007 07:03 PM
AMD Athlonô 64 X2 Dual Core Processor Utilities & Updates Osiris Overclocking and Modding 6 05-31-2007 01:41 PM
Processor overheating hammad76 Hardware Repairs and Troubleshooting 14 05-25-2007 09:21 PM
New Computer Processor Has The Potential Of Reaching Trillions Of Calculations Per Se b1gapl New Systems | Building and Buying 20 05-01-2007 08:20 AM
question about my processor socket siddanth3 New Systems | Building and Buying 10 04-27-2007 01:14 AM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 07:56 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.