Help w/ MB and processor - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > System Upgrades
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 06-03-2007, 09:27 PM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jun 2007
Posts: 13
Default Help w/ MB and processor

I recently purchased a Evga 7800gs. I uninstalled my old drivers and installed new drivers. I tried playing WoW and CS and noticed this card was running worse then my previous card a ti4200. So I thought it was the PSU maybe, so I got a antec 650W true power trio. Well that wasn't the case either. My FPS drops constantly in those games. I know my comp isn't the greatest, but I would of thought it should work better /w a new card. So i'm hoping it's not the card and just my MB being ******py.

These are the specs of my comp:

Computer
Operating System Microsoft Windows XP Professional
OS Service Pack Service Pack 2
Internet Explorer 7.0.5730.11

Motherboard
CPU Type Intel Pentium 4A, 2400 MHz (4.5 x 533)
Motherboard Name Intel Rexburg D845GRG (3 PCI, 1 AGP, 2 DIMM, Audio, Video)
Motherboard Chipset Intel Brookdale-G i845G
System Memory 2046 MB (DDR SDRAM)
BIOS Type AMI (02/13/03)
Communication Port Communications Port (COM1)
Communication Port ECP Printer Port (LPT1)

Display
Video Adapter NVIDIA GeForce 7800 GS (256 MB)
Monitor SyncMaster 940BW/199BW/941BW, SyncMaster Magic CX915BW(Analog) [NoDB] (HTBLC03627)

Multimedia
Audio Adapter Intel 82801DB(M) ICH4(-M) - AC'97 Audio Controller [B-0]

Storage
Floppy Drive Floppy disk drive
Disk Drive WDC WD3200JB-00KFA0
Optical Drive SONY CD-RW CRX220E1 (52x/24x/52x CD-RW)

Partitions
C: (NTFS) 305242 MB (283870 MB free)

Input
Keyboard Standard 101/102-Key or Microsoft Natural PS/2 Keyboard
Mouse HID-compliant mouse

Network
Primary IP Address 192.168.1.101
Primary MAC Address 00-18-39-12-C7-CC
Network Adapter Compact Wireless-G USB Adapter (192.168.1.101)
Network Adapter Intel(R) PRO/100 VE Network Connection

Peripherals
USB Device Compact Wireless-G USB Adapter
USB Device USB Human Interface Device

What do you think I should do? If I have to replace my MB and processor, what should I get? someone recommended to me P4P500-E Socket 478, but these are hard to come by and only come in used, but I heard there one of the best MB's for AGP. I want to be able to use my Vcard, HD, PSU, and DDR SDRAM (2xPC2700) on the new MB and processor. Any recommendations?

If it isn't my computer is it the Vcard? How do I test this or should i just contact Evga support for the warranty. Thanks in advice for the help
__________________

attean is offline  
Old 06-03-2007, 09:33 PM   #2 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Mar 2006
Posts: 438
Default Re: Help w/ MB and processor

Are you sure you have the right drivers, ForceWare Windows XP/Media Center Edition/2000 these are the ones you should be using. B4 you install these drivers DL driver cleaner pro, The Guru of 3D Download Section then reboot and install these drivers. If that does not work repost.
__________________

__________________
Q6600@ 3.0ghz
eVGA 680i A1
4x1gb Mushkin DDR2 800
2x8800gt xFx
Coolermaster Stacker 830
an51r is offline  
Old 06-03-2007, 10:26 PM   #3 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jun 2007
Posts: 13
Default Re: Help w/ MB and processor

I just did all that and it's still the same way... those were also the same driver I installed after i reformatted when I got the vcard, but I ran it again just incase something got screwed up with the install
attean is offline  
Old 06-04-2007, 12:40 AM   #4 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 213
Default Re: Help w/ MB and processor

That processor is probably holding you back..I have the same P4 and it bottlenecks my 9800Pro in CS:S at stock, but barely @ 3.2ghz..Also, you really didn't need to get such an overkill of a power supply. A good 45-55 dollars would've done you just fine
__________________
Athlon X2 Brisbane 3600+ @ 2.91Ghz
Arctic Cooling Freezer 64 Pro
Biostar TForce 550
2GB Wintec AMPO DDR667 @ 831Mhz
Connect3D X1900GT Rev.2 580/1602
Hitachi Deskstar 80gb SATA + 80gb WD Caviar IDE
Fortron FSP Group 400W (18A/16A 12V)
http://service.futuremark.com/orb/re...=0&UID=9889664
5122 in 3DMark06
rx7i2 is offline  
Old 06-04-2007, 12:41 AM   #5 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jun 2007
Posts: 13
Default Re: Help w/ MB and processor

but the thing is, the Cs is just cs1.6 haha
attean is offline  
Old 06-04-2007, 12:43 AM   #6 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 213
Default Re: Help w/ MB and processor

Do you have an AGP 8x slot?
__________________
Athlon X2 Brisbane 3600+ @ 2.91Ghz
Arctic Cooling Freezer 64 Pro
Biostar TForce 550
2GB Wintec AMPO DDR667 @ 831Mhz
Connect3D X1900GT Rev.2 580/1602
Hitachi Deskstar 80gb SATA + 80gb WD Caviar IDE
Fortron FSP Group 400W (18A/16A 12V)
http://service.futuremark.com/orb/re...=0&UID=9889664
5122 in 3DMark06
rx7i2 is offline  
Old 06-04-2007, 12:56 AM   #7 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jun 2007
Posts: 13
Default Re: Help w/ MB and processor

that's the thing, mine MB only goes up to 4X...so that's why if I should get the P4P800-E Deluxe... or w/e MB is suggest and if needed a processor. I just need my the things listed on first post to work on new MB..
attean is offline  
Old 06-04-2007, 01:04 AM   #8 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 213
Default Re: Help w/ MB and processor

I guess this can be your best bet for now : Newegg.com - BIOSTAR P4M80-M4 Socket 478 VIA P4M800 Micro ATX Intel Motherboard - Retail
Make sure that your ram is only in two sticks, otherwise don't get this board. But from the reviews, this one can overclock and it's got AGP 8x
__________________
Athlon X2 Brisbane 3600+ @ 2.91Ghz
Arctic Cooling Freezer 64 Pro
Biostar TForce 550
2GB Wintec AMPO DDR667 @ 831Mhz
Connect3D X1900GT Rev.2 580/1602
Hitachi Deskstar 80gb SATA + 80gb WD Caviar IDE
Fortron FSP Group 400W (18A/16A 12V)
http://service.futuremark.com/orb/re...=0&UID=9889664
5122 in 3DMark06
rx7i2 is offline  
Old 06-04-2007, 02:48 AM   #9 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jun 2007
Posts: 13
Default Re: Help w/ MB and processor

that mb doesn't seem to good reading the reviews...
attean is offline  
Old 06-04-2007, 04:01 AM   #10 (permalink)
Techie Beyond Description
 
Apokalipse's Avatar
 
Join Date: Jun 2003
Location: Melbourne, Australia
Posts: 14,559
Default Re: Help w/ MB and processor

Quote:
Originally Posted by attean View Post
that's the thing, mine MB only goes up to 4X
Now that's going to bottleneck your card.
__________________

__________________
Apokalipse is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Upgrading motherboard, processor and RAM Uberg New Systems | Building and Buying 14 06-03-2007 07:03 PM
AMD Athlonô 64 X2 Dual Core Processor Utilities & Updates Osiris Overclocking and Modding 6 05-31-2007 01:41 PM
Processor overheating hammad76 Hardware Repairs and Troubleshooting 14 05-25-2007 09:21 PM
New Computer Processor Has The Potential Of Reaching Trillions Of Calculations Per Se b1gapl New Systems | Building and Buying 20 05-01-2007 08:20 AM
question about my processor socket siddanth3 New Systems | Building and Buying 10 04-27-2007 01:14 AM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 06:56 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.