HELP ME!! Just built first comp - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > System Upgrades
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 10-06-2007, 12:15 PM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Oct 2007
Posts: 8
Default HELP ME!! Just built first comp

okay so this is my story. i had an old computer and wanted something faster. So i bought a Gigabyte GA-945GCMX-S2 Socket 775 Motherboard and a Intel Core 2 Duo E6300 and some Kingston DDR2 PC5300 2GB of RAM. when i connected my mouse and keyboard to the comp the caps lock light was on but the comp was off, so then i switched to a USB keyboard. also the PSU sounded like it was whining when i connected it to the wall. then i powered up the comp with the existing power supply (250W) it booted up to the bios and then it just shut down and my monitor started to smell like it was burning and the screen was flashing green. Now my monitor doesn't work, everytime i hook it up it is still green. i'm not sure if there's a short or something can someone help me? is my power supply overloaded and sending current through all the connections


Thank you
__________________

bor3d is offline  
Old 10-06-2007, 12:29 PM   #2 (permalink)
Mod Emeritus
 
b1gapl's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Location: USA
Posts: 13,044
Default Re: HELP ME!! Just built first comp

Hey bor3d


What graphic card are you using? And a 250W power supply is very weak. I'm guessing it was from your previous computer. Was your previous, a pre-built?

I would probably suggest buying a new quality power supply.

And seeing as you added the motherboard, RAM, and CPU to your previous computer, did you reformat and install a fresh copy of Windows?
__________________

__________________


3770K | ASUS STRIX GTX 1080 | DDR3-1600 16GB | CORSAIR 650D | CORSAIR HX 850W | CORSAIR H100 | SOUND BLASTER Z | ASROCK EXTREME4 GEN3

b1gapl is offline  
Old 10-06-2007, 12:29 PM   #3 (permalink)
Patron
 
saltynay's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: West Coast, Singapore
Posts: 5,149
Default Re: HELP ME!! Just built first comp

sounds like you just fried your mobo, you should be covered by the warranty though. you will definately need a new psu what graphics card are you using???
__________________
saltynay is offline  
Old 10-06-2007, 12:31 PM   #4 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Oct 2007
Posts: 8
Default Re: HELP ME!! Just built first comp

fried my mobo? i tried turning it on again and my screen still gets a signal but no display

and i'm just using the integrated graphics card right now

and to b1gapl yeah it was my old psu and it was prebuilt. do i have to install my OS again? i had just reinstalled windows in like june.

and i have a IDE HDD and a IDE DVD+/-RW hooked up
bor3d is offline  
Old 10-06-2007, 12:32 PM   #5 (permalink)
Mod Emeritus
 
b1gapl's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Location: USA
Posts: 13,044
Default Re: HELP ME!! Just built first comp

Quote:
Originally Posted by bor3d View Post

and to b1gapl yeah it was my old psu and it was prebuilt. do i have to install my OS again?
Whenever you change the motherboard, you have to reinstall the OS. As the OS will only recognize the motherboard it was installed with.
__________________


3770K | ASUS STRIX GTX 1080 | DDR3-1600 16GB | CORSAIR 650D | CORSAIR HX 850W | CORSAIR H100 | SOUND BLASTER Z | ASROCK EXTREME4 GEN3

b1gapl is offline  
Old 10-06-2007, 12:35 PM   #6 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Oct 2007
Posts: 8
Default Re: HELP ME!! Just built first comp

oh man. could that have caused all my problems? and do you think i fried my mobo? is it possible for current to be sent from the mobo to the monitor through the VGA cable and mess up my monitor?
bor3d is offline  
Old 10-06-2007, 12:36 PM   #7 (permalink)
Mod Emeritus
 
b1gapl's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Location: USA
Posts: 13,044
Default Re: HELP ME!! Just built first comp

That might have caused it, along with the weak power supply. Without reinstalling the OS, the system won't boot with a new motherboard that it doesn't recognize.
__________________


3770K | ASUS STRIX GTX 1080 | DDR3-1600 16GB | CORSAIR 650D | CORSAIR HX 850W | CORSAIR H100 | SOUND BLASTER Z | ASROCK EXTREME4 GEN3

b1gapl is offline  
Old 10-06-2007, 12:37 PM   #8 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Oct 2007
Posts: 8
Default Re: HELP ME!! Just built first comp

dang...i'm out a monitor too...*sigh* how big of a power supply do you recommend?
bor3d is offline  
Old 10-06-2007, 12:41 PM   #9 (permalink)
Mod Emeritus
 
b1gapl's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Location: USA
Posts: 13,044
Default Re: HELP ME!! Just built first comp

I would recommend:
Newegg.com - FSP Group (Fortron Source) AX400-PN ATX12V 400W Power Supply 120/220 - 240v NEMKO, TUV, CSA, IEC, UL, CE - Retail
...great quality power supply, for budget systems.
__________________


3770K | ASUS STRIX GTX 1080 | DDR3-1600 16GB | CORSAIR 650D | CORSAIR HX 850W | CORSAIR H100 | SOUND BLASTER Z | ASROCK EXTREME4 GEN3

b1gapl is offline  
Old 10-06-2007, 12:48 PM   #10 (permalink)
Patron
 
saltynay's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: West Coast, Singapore
Posts: 5,149
Default Re: HELP ME!! Just built first comp

highly i.e. 1:1000000 that your screen will be ruined as it has its own seperate power supply, I think b1gapl just meant the vga chip on the mobo
__________________

__________________
saltynay is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
New comp doesnt turn on Gregz Hardware Repairs and Troubleshooting 9 08-22-2007 07:07 PM
Comp won't shut off - weird clicking sound Haoming Hardware Repairs and Troubleshooting 18 08-04-2007 06:58 AM
Comp won't shut off - weird clicking sound Haoming Viruses, Spyware and Malware 2 07-27-2007 01:02 AM
Built a new comp.... now how do i get on the internet?!? therascalking Hardware Repairs and Troubleshooting 8 06-02-2007 04:32 PM
Help Building a CAD Comp =] GopherBallz New Systems | Building and Buying 12 05-19-2007 03:45 PM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 11:17 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.