help me build urgent - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > System Upgrades
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 04-16-2006, 05:05 PM   #1 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Apr 2006
Posts: 76
Default help me build urgent

hi, i have an old pc thts been outta service for 3months and has had some parts taken out,mainly the disk drives and the hard drive. i have some spare disk drives and i have a spare 10gig hdd,i also have a 256ddr ram stick spare.will i be able to set everything up usin these,i will get a bigger hdd at the end of month wen i get paid. but with a 10gig will i b able to get it up and runnin? the reason my friend stopped usin the pc was cause 1day outta the blue the disk drives and the two front usb slots all stopped workin.instead of checkin it out he just scrapd it n got a laptop. what dya think caused this and dya think i will have the same problem even tho im usin different disk drives? i took the whole thing to pieces but all i could find is this: the only markings on the mobo are ' ga-8simlnf rev 2.0 ' i couldnt turn it on so i do not no what bios it has altho there is a chip on the mobo tht reads ' 686 amibios c186 9320 ' so im guessin it is an american megatrends bios. also i dont have a copy of windows xp right now but again i can get 1 wen i get paid. does this matter? the only reason i am doin this pc is for my lil bros bedroom so he can use it to surf the web,do his home work and maybe(once the new hdd is in) use limewire to get some music.there will b absolutely no gameplay at all on this machine.it will be very basic. can anyone help?
__________________

poetry8 is offline  
Old 04-16-2006, 10:05 PM   #2 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Feb 2006
Location: Auckland, New Zealand
Posts: 905
Default

What's your budget?
__________________

cyrax is offline  
Old 04-17-2006, 12:12 AM   #3 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Apr 2006
Posts: 3
Default

if you on a verry tight budget, just go to pricewatch find there mobo/cpu/ram section and get the cheapest amd athalon they hav (probably $140 shipped) im assuming you still have the case a psu also left over?
Mall57 is offline  
Old 04-17-2006, 02:58 AM   #4 (permalink)
Master Techie
 
aliasaid's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Posts: 2,400
Default

Quote:
Originally posted by cyrax
What's your budget?
__________________
"Is virtue a thing remote? I wish to be virtuous, and lo! Virtue is at hand." -Confucius
aliasaid is offline  
Old 04-17-2006, 10:34 AM   #5 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Apr 2006
Posts: 76
Default

erm i hadnt realy set a budget i think i have most of the things i need minus a bigger hard drive and an operatin system. i have the case,i have a psu, i have the mobo and a intel celeron 2.6ghz processor,sound is onboard,i have a dvd rom drive and a cd rw drive.i have a 10gig hard drive,i have 256 ddr sdram.i have all the conectors,i have an ethernet card,i have a tv tuner card,graphics are onboard 128,i think tht is all i need but any other advice is welcome
poetry8 is offline  
Old 04-17-2006, 07:14 PM   #6 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Apr 2006
Posts: 3
Default

just go with linux for an operating system if all you want to do is homeowork and websurfing. Save yourself some money on the OS!
VictorGreen is offline  
Old 04-18-2006, 09:06 AM   #7 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Apr 2006
Posts: 76
Default

what are the main differences between linux and windows? are there any things tht are unavailable in linux tht are available in windows or vice versa? and how do i get linux, i believe it is open source so where do i dl it from? thnks?
o and how do i actually begin building the pc? is there a specific way or do i just put it all together and power it up?
poetry8 is offline  
Old 04-18-2006, 09:11 AM   #8 (permalink)
Master Techie
 
aliasaid's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Posts: 2,400
Default

i don't really get what you're doing...

isn't the comp already assembled and you're just sticking in a hard drive?
__________________
"Is virtue a thing remote? I wish to be virtuous, and lo! Virtue is at hand." -Confucius
aliasaid is offline  
Old 04-18-2006, 10:04 AM   #9 (permalink)
Monster Techie
 
FlashDude's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: NB, Canada
Posts: 1,232
Send a message via MSN to FlashDude
Default

The first thing I would try is swap out the PSU, It sounds like that is the problem. Either that or the board itself is toast. That Is a Gigabyte board Probably this one A 10 gig hdd would be fine to start with.

Edit* I think that board is OEM, Maybe Packard Bell, It might be better to get the drivers from the OEM.

To try linux I would suggest Feather Linux, Its a Knoppix remaster, is very small and everything you would need for what that PC is going to do. After you Download and burn the iso just boot it as a live cd then when you are in the GUI, just select hdd install and you will be very pleased.

Sorry for all the Edits

Get Feather Here
__________________
FlashDude is offline  
Old 04-18-2006, 12:04 PM   #10 (permalink)
Systems Engineer
 
Crysalis's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: United States
Posts: 1,675
Send a message via AIM to Crysalis
Default

unless he knows linux, i wouldn't suggest it to him....
__________________

__________________
I have a computer with stuff in it.
Crysalis is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 02:05 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.