Gaming Performance Increase - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > System Upgrades
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 10-31-2006, 02:38 AM   #1 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: May 2006
Posts: 67
Default Gaming Performance Increase

First this is for a Gaming computer, i play alot of games and wanna be very pro (just went out and brought Logitech G7 mouse lol so much money for a mouse

i have a few questions that i need answer to thanks

1. My crap system is in my sig.. now i have around 140USD and will get more and slowly upgrade my puter. I need a faster PC well for it to run smoother on games and faster all around. I need help on what to improve in order that will do the most performance. (in my opion is here..)

1. Upgrade from 512 to 1gb Ram
2. Upgrade Sempron 2400+ to Athlon 3800 or 3700+
3. New Vid Card (cost alot of money) whats a cheap decent gaming vid card
and 4. ive looked around for amd athlon 3700+ and 3800+ processors but i cannot seem to find 1 with Socket A because thats my processor right now is socket A and im not sure if my motherboard will even fit these athlon 3800 processors cause i dont see any for socket A they are all am2 or somethin, so im stuck there not sure if i need a new motherboard first, my current motherboard is Asus a7v400-mx can someone please help me, what to upgrade first out of everything (ive finished topping up my case and looks for my computer i just need the inside all good now thanks guys.
Also im from adelaide in australia lol but i can spend USD thru paypal
__________________

__________________
CPU: AMD Athlon 64 4000+
Mainboard: Gigabyte GA-K8N51GMF-9
Video Card: nVidia7300GS 512mb PCI-e
Ram: 1024 Memory DDR 2x 512
HDD: 80GB Western Digital (IDE)
Monitor: 17'' LCD Chimei CMV
Burner: 2x Lite-On 52x38x52x Burners
Keyboard: G15 Logitech Gaming Keyboard
Mouse: G5 Logitech Gaming Mouse
MousePad: Thermaltake Tai-Chi M2 Steelpad
OS: Windows XP
ChingChong23 is offline  
Old 10-31-2006, 02:56 AM   #2 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 506
Default

Well newegg ran out of the 2800 so this is the best processor upgrade u could do with that board if u purchase through newegg if not id say the Athlon 3200XP would be the best upgrade.....and ram id say would b the kingston memory ill link below, and for graphics card your board has agp so id say the 7800 gs would be the best upgrade u could get for that board but your cpu would bottleneck sick.

Memory:http://www.newegg.com/Product/Produc...82E16820144122

Video Card this one wont get bottlenecked as much:http://www.newegg.com/Product/Produc...82E16814150198

CPU:http://www.newegg.com/Product/Produc...82E16819104204


Sad to say i think its time for a new computer because these upgrades really wont make your pc future proof.
__________________

__________________
Alienware Full Tower Aurora Case
ABIT AV8 1.5 SOCKET 939 K8 MB
Amd X2 4800 socket 939
CORSAIR XMS 2GB (2 x 1GB) 184-Pin DDR SDRAM DDR 400 (PC 3200)
2x 500gb Seagate Barracuda 7200 RPM 16MB Cache SATA 3.0Gb/s (running at 1.5 Gb/s)
Radeonģ X1950PRO AGP Xtreme Gamer Edition AGP x8
Logitech Z-5500 Digital
Creative SOUND BLASTER X-Fi Fatal1ty FPS 7.1 Channels
VIGOR GAMING CLT-M2A 92mm Thermal Electric CPU Cooler
SeaSonic M12 SS-700HM ATX12V (700 watts)
Logitech G15
LG Flatron Wide 24in
Razer Copperhead Green (First Edition)
AHS 615 Gaming Headset
Windows Vitsa Ultamite (running at 32-bit)
wolfeyes89 is offline  
Old 10-31-2006, 03:03 AM   #3 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: May 2006
Posts: 67
Default

alright thanks, so by a new pc can i slowly upgrade things, say save some money up and firstly get the motherboard then videocard, cause i dont wanna go spending lots of money on a crap motherboard just to suit its fits and then a month later buying new motherboard then new everything, so start me off with a decent cheap motherboard first please, then processor. thanks cause i dont know much
__________________
CPU: AMD Athlon 64 4000+
Mainboard: Gigabyte GA-K8N51GMF-9
Video Card: nVidia7300GS 512mb PCI-e
Ram: 1024 Memory DDR 2x 512
HDD: 80GB Western Digital (IDE)
Monitor: 17'' LCD Chimei CMV
Burner: 2x Lite-On 52x38x52x Burners
Keyboard: G15 Logitech Gaming Keyboard
Mouse: G5 Logitech Gaming Mouse
MousePad: Thermaltake Tai-Chi M2 Steelpad
OS: Windows XP
ChingChong23 is offline  
Old 10-31-2006, 03:19 AM   #4 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 506
Default

well just save up for http://www.newegg.com/Product/Produc...82E16813157097
it has a pci express slot and an agp slot
also later on u should get a
http://www.newegg.com/Product/Produc...82E16819103533
thats a very good and cheap cpu
__________________
Alienware Full Tower Aurora Case
ABIT AV8 1.5 SOCKET 939 K8 MB
Amd X2 4800 socket 939
CORSAIR XMS 2GB (2 x 1GB) 184-Pin DDR SDRAM DDR 400 (PC 3200)
2x 500gb Seagate Barracuda 7200 RPM 16MB Cache SATA 3.0Gb/s (running at 1.5 Gb/s)
Radeonģ X1950PRO AGP Xtreme Gamer Edition AGP x8
Logitech Z-5500 Digital
Creative SOUND BLASTER X-Fi Fatal1ty FPS 7.1 Channels
VIGOR GAMING CLT-M2A 92mm Thermal Electric CPU Cooler
SeaSonic M12 SS-700HM ATX12V (700 watts)
Logitech G15
LG Flatron Wide 24in
Razer Copperhead Green (First Edition)
AHS 615 Gaming Headset
Windows Vitsa Ultamite (running at 32-bit)
wolfeyes89 is offline  
Old 10-31-2006, 03:10 PM   #5 (permalink)
Monster Techie
 
Join Date: Oct 2005
Posts: 1,246
Default

That Sempron's not a very good choice for processor... It's not even 64 bit... Try to get one that's a 64 bit.
WorldIndustries is offline  
Old 10-31-2006, 03:13 PM   #6 (permalink)
PowerQuest / Opera
 
TheMajor's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Location: Netherlands
Posts: 10,177
Default

64bit won't make your games run faster, cause they are all 32bit.
__________________
TheMajorMMX - Intel P200 MMX @ 225Mhz - V-Tech (PcPartner) Baby-AT mb w/ Intel Triton TX chipset - Nvidia Riva TNT2 M64 w/ 16MB - 256MB M-Tec SDRAM - Still running.....
TheMajor is offline  
Old 10-31-2006, 11:21 PM   #7 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: May 2006
Posts: 67
Default

Yes, i just want to get something like a AMD Athlon 3600,3700 or 3800 64bit but are they avalible in socket A? because my motherboard is socket A and if not, can i get any good processor that fits this imput, or just tell me a good cheap motherboard with am2 or with the right socket thanks
__________________
CPU: AMD Athlon 64 4000+
Mainboard: Gigabyte GA-K8N51GMF-9
Video Card: nVidia7300GS 512mb PCI-e
Ram: 1024 Memory DDR 2x 512
HDD: 80GB Western Digital (IDE)
Monitor: 17'' LCD Chimei CMV
Burner: 2x Lite-On 52x38x52x Burners
Keyboard: G15 Logitech Gaming Keyboard
Mouse: G5 Logitech Gaming Mouse
MousePad: Thermaltake Tai-Chi M2 Steelpad
OS: Windows XP
ChingChong23 is offline  
Old 10-31-2006, 11:22 PM   #8 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: May 2006
Posts: 67
Default

also, i play only little games right now like counter strike 1.6 and enemy territory, but i know ET Quake wars is commin soon and will require a good system so i want one thats not gonna be like 30fps lol
__________________

__________________
CPU: AMD Athlon 64 4000+
Mainboard: Gigabyte GA-K8N51GMF-9
Video Card: nVidia7300GS 512mb PCI-e
Ram: 1024 Memory DDR 2x 512
HDD: 80GB Western Digital (IDE)
Monitor: 17'' LCD Chimei CMV
Burner: 2x Lite-On 52x38x52x Burners
Keyboard: G15 Logitech Gaming Keyboard
Mouse: G5 Logitech Gaming Mouse
MousePad: Thermaltake Tai-Chi M2 Steelpad
OS: Windows XP
ChingChong23 is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 09:26 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.