error message when turning computer on - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > System Upgrades
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 07-31-2006, 08:17 PM   #1 (permalink)
Mod Emeritus
 
b1gapl's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Location: USA
Posts: 13,044
Default error message when turning computer on

I get this message when I turn on my bro's computer, but after that it seems to be working fine....until it turns off.


PhoenixBIOS 4.0 Release 6.0.A
Copyright 1985-2000 Phoenix Technologies Ltd.
All Rights Reserved

Copyright 2000 by Hewlett Packard, Inc
System BIOS shadowed
Video BIOS shadowed
UMB upper limit segment address: E77B
Mouse initialized
ATAPI CD-ROM: LG CD-RW CED-8083B
Fixed Disk 0:WDC WD307AA-00BAA00
System Configuration Data updated
ERROR
0270: Real time clock error
ERROR
0251: System CMOS checksum bad - Default Configuration used
ERROR
0280: Previous boot incomplete - Default Configuration used

F1 Setup F2 Resume

What does all this mean?
__________________

__________________


3770K | ASUS STRIX GTX 1080 | DDR3-1600 16GB | CORSAIR 650D | CORSAIR HX 850W | CORSAIR H100 | SOUND BLASTER Z | ASROCK EXTREME4 GEN3

b1gapl is offline  
Old 07-31-2006, 08:24 PM   #2 (permalink)
Techie Beyond Description
 
Osiris's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: Kentucky
Posts: 36,817
Send a message via ICQ to Osiris Send a message via AIM to Osiris Send a message via MSN to Osiris Send a message via Yahoo to Osiris
Default

replace your cmos battery
__________________

__________________
Osiris is offline  
Old 07-31-2006, 08:28 PM   #3 (permalink)
Mod Emeritus
 
b1gapl's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Location: USA
Posts: 13,044
Default

It's dead or messed up or something? And where can I get these batteries. They look like watch batteries.
__________________


3770K | ASUS STRIX GTX 1080 | DDR3-1600 16GB | CORSAIR 650D | CORSAIR HX 850W | CORSAIR H100 | SOUND BLASTER Z | ASROCK EXTREME4 GEN3

b1gapl is offline  
Old 07-31-2006, 09:11 PM   #4 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Jun 2006
Posts: 309
Default

A checksum error is generated when the CMOS information present after the POST (Power On Self Test) does not match the settings at the previous shutdown.

Are you powering down your PC properly?

Replace the battery and perhaps reset the CMOS using the reset jumper on Motherboard. The RTC (Real Time Clock) error is indicitive of a bad battery....yeah, try that first.

Hope this helps.
__________________
[SIZE=\"1\"]E6400 @ 3.4 , Noctua 120
7900GT @ 670/1680 , VF900
P5B-D 0711
2 x 1GB Patriot 6400 @ 425
WD SATA 250GB
VX2025WM
Neo HE 550
P180 / G15 / MX1000[/SIZE]
Syrillian is offline  
Old 07-31-2006, 09:13 PM   #5 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Jun 2006
Posts: 309
Default

Quote:
Originally posted by b1gapl
It's dead or messed up or something? And where can I get these batteries. They look like watch batteries.
You could probably get them at a RadioShack-type store. Just ensure that the model numbers match exactly and that the power specs are the same (take the old battery with you, just don't lose it).
__________________
[SIZE=\"1\"]E6400 @ 3.4 , Noctua 120
7900GT @ 670/1680 , VF900
P5B-D 0711
2 x 1GB Patriot 6400 @ 425
WD SATA 250GB
VX2025WM
Neo HE 550
P180 / G15 / MX1000[/SIZE]
Syrillian is offline  
Old 08-16-2006, 11:23 AM   #6 (permalink)
Mod Emeritus
 
b1gapl's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Location: USA
Posts: 13,044
Default

I found out that the battery is a Maxell CR2032 3V. When I looked around for it on the internet, I found alot of the same model number and voltage...but the company is different like energizer etc. Does the company matter?
__________________


3770K | ASUS STRIX GTX 1080 | DDR3-1600 16GB | CORSAIR 650D | CORSAIR HX 850W | CORSAIR H100 | SOUND BLASTER Z | ASROCK EXTREME4 GEN3

b1gapl is offline  
Old 08-16-2006, 11:55 AM   #7 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Jun 2006
Posts: 309
Default

Quote:
Originally posted by b1gapl
I found out that the battery is a Maxell CR2032 3V. When I looked around for it on the internet, I found alot of the same model number and voltage...but the company is different like energizer etc. Does the company matter?
The manufacturer is not important (other than name-reliablility). As long as the voltage and specs match you're good to go.
__________________

__________________
[SIZE=\"1\"]E6400 @ 3.4 , Noctua 120
7900GT @ 670/1680 , VF900
P5B-D 0711
2 x 1GB Patriot 6400 @ 425
WD SATA 250GB
VX2025WM
Neo HE 550
P180 / G15 / MX1000[/SIZE]
Syrillian is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 04:30 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.