error message! - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > System Upgrades
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 01-15-2007, 09:51 PM   #1 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Nov 2006
Posts: 72
Default error message!

On my computer there is no dvd drive on it, just a cd-rw drive on it. So I took a cd/dvd drive combo from a different computer that I own and installed it in the second drive slot on my computer. After doing that I booted up my computer and it made this weird beep noise and then showed some information about my computer, and at the bottom of the screen it said error 116. Seeing as this happened right after I put in the cd/dvd drive I know thats got to be the error. Can anyone help me to fix this so I can start using my cd/dvd drive?
__________________

chaosunknown is offline  
Old 01-15-2007, 09:53 PM   #2 (permalink)
Banned
 
Join Date: May 2005
Posts: 7,915
Send a message via Yahoo to talldude123
Default

Have you checked the master/slave setting on the CD drives?
__________________

talldude123 is offline  
Old 01-15-2007, 09:55 PM   #3 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Nov 2006
Posts: 72
Default

no
chaosunknown is offline  
Old 01-15-2007, 10:27 PM   #4 (permalink)
Banned
 
Join Date: May 2005
Posts: 7,915
Send a message via Yahoo to talldude123
Default

That is probably the problem.

talldude123 is offline  
Old 01-15-2007, 10:29 PM   #5 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Nov 2006
Posts: 72
Default

so what excatly do I have to do to fix it?
chaosunknown is offline  
Old 01-15-2007, 10:36 PM   #6 (permalink)
Banned
 
Join Date: May 2005
Posts: 7,915
Send a message via Yahoo to talldude123
Default

You will need tweezers or very fine fingernails, and on the back of the drive, you'll see a white pin. On the drive, there will be a sticker describing "CS, SL, MA". Locate "SL" and place the pin where it should go.

On the other drive, your old one, place the pin in that one where the "MA" should be placed.
talldude123 is offline  
Old 01-15-2007, 10:41 PM   #7 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Nov 2006
Posts: 72
Default

okay thanks for the help!
chaosunknown is offline  
Old 01-15-2007, 10:44 PM   #8 (permalink)
Banned
 
Join Date: May 2005
Posts: 7,915
Send a message via Yahoo to talldude123
Default

You'll have to take the drive out of the computer. Depending on the machine, you might need a screwdriver. And make sure the machine is turned off and unplugged. Also see if the power supply's I/O Switch is set to Off.

Once the CD Drive, locate the jumper settings on the sticker, and make the white pin go where it should go. One drive should be master, and one should be slave. Doesn't matter which one is.

Your drive won't look like this, but this is an example:


FYI:

CS is Cable Select.
SL is Slave
MA is Master
__________________

talldude123 is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 10:16 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.