Do I need a Thermal Pad? - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > System Upgrades
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 12-01-2009, 11:01 PM   #1 (permalink)
True Techie
 
apsoul's Avatar
 
Join Date: Mar 2009
Location: Pennsylvania, USA
Posts: 248
Default Do I need a Thermal Pad?

I just installed XP Home Edition onto an old system that was given to me. When Installing the CPU I noticed that the TIM was a thermal pad as opposed to paste. My question is if "these little guys" need to be touching the thermal pad (do i need to transfer heat way from "these little guys") because you can see that "these little guys" are touching the thermal pad indicated by the dark spots (those little guys) in the second picture.

These little guys


Those little guys

^Thinking of sanding this down with the 1000 grit paper i've got. The HS looks like it was sanded down with a belt sander using 100 grit paper... very rough on bottom.

I was about to remove the thermal pad, when i noticed "those little guys" and i stopped in case i need to buy a thermal pad in order to remove heat from "these little guys"
Help is much appreciated

I have Tuniq TX-2. Should i apply to all of "these little guys" or just the main center piece? Or do i need a pad?

system specs of this build:
AMD Athlon "Thunderbird" 900MHz (100MHz x9)
Compaq O6E4h mobo (prebuilt but has 100/133MHz jumper currently set to 100MHz can i change that?)
20GB Seagate (thats right, Twenty GB haha)
256MB(2x128MB) 100MHz DDR
ATI RAGE XL 8MB GPU
Gateway EV700 17in Monitor
__________________

__________________
I may be schizophrenic, but at least I have each other :crazy:
apsoul is offline  
Old 12-02-2009, 12:50 AM   #2 (permalink)
Lord Techie
 
S0ULphIRE's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Location: Australia
Posts: 8,663
Send a message via MSN to S0ULphIRE
Default Re: Do I need a Thermal Pad?

No you don't need a thermal pad, just normal paste is fine. I usually scrape the old stuff off whenever I do an older build, I don't even bother putting any paste on "those little guys".
Nothing to worry about
__________________

__________________
"As a result of all this hardship, dirt, thirst, and wombats, you would expect Australians to be a sour lot. Instead, they are genial, jolly, cheerful, and always willing to share a kind word with a stranger, unless they are an American." -- Douglas Adams
S0ULphIRE is offline  
Old 12-02-2009, 08:05 AM   #3 (permalink)
Lord Techie
 
Slaymate's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: Florida
Posts: 7,946
Default Re: Do I need a Thermal Pad?

Don't put anything on those "little guys", it could short-out the cpu. The Thermal Pad is non-conductive while most modern Thermal Pastes are conductive.
__________________
[SIGPIC][/SIGPIC]
Slaymate is offline  
Old 12-02-2009, 12:26 PM   #4 (permalink)
True Techie
 
apsoul's Avatar
 
Join Date: Mar 2009
Location: Pennsylvania, USA
Posts: 248
Default Re: Do I need a Thermal Pad?

very good. thanks much I will clean, sand, and apply tx-2 tonight hopefully. I think i'm going to build this for rig for my parents x-mas present. They're currently running an old gateway with 700MHz intel, 64MB ram, win 98. So the jump to a 900MHz AMD, 256MB ram, XP Home Ed., and a OS-dedicated drive should make a BIG difference to them.

Thanks again.
__________________
I may be schizophrenic, but at least I have each other :crazy:
apsoul is offline  
Old 12-02-2009, 02:47 PM   #5 (permalink)
Ste
Do not Stare at my Avatar
 
Ste's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: Upon Gleaning Infinity
Posts: 9,577
Send a message via MSN to Ste
Default Re: Do I need a Thermal Pad?

off topic: In your sig the proper term is Dissociative identity disorder.
Ste is offline  
Old 12-02-2009, 04:28 PM   #6 (permalink)
Lord Techie
 
Slaymate's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: Florida
Posts: 7,946
Default Re: Do I need a Thermal Pad?

Quote:
Originally Posted by apsoul View Post
I will clean, sand, and apply tx-2 tonight
sand?? You've gotten my attention with that. What are you going to sand?
__________________
[SIGPIC][/SIGPIC]
Slaymate is offline  
Old 12-02-2009, 07:24 PM   #7 (permalink)
Lord Techie
 
S0ULphIRE's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Location: Australia
Posts: 8,663
Send a message via MSN to S0ULphIRE
Default Re: Do I need a Thermal Pad?

Quote:
Originally Posted by Ste View Post
off topic: In your sig the proper term is Dissociative identity disorder.
off topic: very true. So many people also confuse schizophrenia with Multiple Personality Disorder. poor poor people, being discriminated against for the wrong disorder...
__________________
"As a result of all this hardship, dirt, thirst, and wombats, you would expect Australians to be a sour lot. Instead, they are genial, jolly, cheerful, and always willing to share a kind word with a stranger, unless they are an American." -- Douglas Adams
S0ULphIRE is offline  
Old 12-02-2009, 07:32 PM   #8 (permalink)
Wizard Techie
 
philbar71's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: Suffolk, VA
Posts: 4,533
Send a message via AIM to philbar71
Default Re: Do I need a Thermal Pad?

Quote:
Originally Posted by Slaymate View Post
sand?? You've gotten my attention with that. What are you going to sand?
i think he means lap, or lapp.
__________________


The only thing ATi can render faster than nVidia is the BSOD

SLI ON INTEL P45: http://www.techist.com/pc/f76/sli-intel-chipset-219886/

<<< i like rep :D
philbar71 is offline  
Old 12-02-2009, 09:55 PM   #9 (permalink)
Ste
Do not Stare at my Avatar
 
Ste's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: Upon Gleaning Infinity
Posts: 9,577
Send a message via MSN to Ste
Default Re: Do I need a Thermal Pad?

Quote:
Originally Posted by S0ULphIRE View Post
off topic: very true. So many people also confuse schizophrenia with Multiple Personality Disorder. poor poor people, being discriminated against for the wrong disorder...
Well, Dissociative identity disorder is the new term in the new DSM for multiple personalities..

but yea..
Ste is offline  
Old 12-02-2009, 10:09 PM   #10 (permalink)
True Techie
 
apsoul's Avatar
 
Join Date: Mar 2009
Location: Pennsylvania, USA
Posts: 248
Default Re: Do I need a Thermal Pad?

lol @ the lot of you. I understand and recognize the point you are all making, however my sig is a saying on a magnet that I saw once so I'm not changing it :P

Yes by "sand" i meant lap. I started it today, but got sidetracked by my baby-momma. Another 10-20min at it and I should be done... i don't have as fine of a sand paper as I would like, (i have 800grit) but the finish on the bottom of the heatsink was the equivalent of 60-100 grit, so the 800 should be a significant help.
__________________

__________________
I may be schizophrenic, but at least I have each other :crazy:
apsoul is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Thermal Paste Application Puressence Monitors, Printers and Peripherals 3 03-24-2009 01:02 PM
Gateway Laptops: a Thermal Nightmare [and Fix]. Cunjo Laptops and Notebooks 0 01-29-2008 06:15 PM
The Battle of the Thermal Compunds b1gapl New Systems | Building and Buying 93 11-12-2007 09:31 PM
Question about the AC7P's thermal pad... carnageX New Systems | Building and Buying 7 09-12-2007 01:02 AM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 04:18 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.