do i need reinstall xp windown? - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > System Upgrades
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 10-13-2007, 02:37 PM   #1 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Sep 2007
Posts: 50
Default do i need reinstall xp windown?

i am going to replace new mainboard ,cpu and memory .so do i need to reinstall windown xp after replacement?
__________________

caliman is offline  
Old 10-13-2007, 02:38 PM   #2 (permalink)
Retired.
 
peterhuang913's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Location: Los Angeles, California
Posts: 8,076
Send a message via AIM to peterhuang913
Default Re: do i need reinstall xp windown?

You will most likely have to do a repair or reinstall or activation.
__________________

__________________


My computer uses 1.5A-load, .8A-idle, .65A-standby, .05A-turned off on 125V.
"The spaces between your fingers were created so that another's could fill them in."
Quote:
Originally Posted by Norcent View Post
I need to stop using the internet.
peterhuang913 is offline  
Old 10-13-2007, 02:47 PM   #3 (permalink)
Content Team
 
Join Date: Dec 2004
Location: Omaha, NE
Posts: 215
Send a message via AIM to ReverseFluxx Send a message via MSN to ReverseFluxx
Default Re: do i need reinstall xp windown?

XP will recognize the new hardware and will continue to work. However, you may run into some small problems, as Windows tends to screw itself up after a while. I recommend doing a fresh install unless you're short on time.
__________________
http://miniprofile.xfire.com/bg/sf/type/2/qlutch.png
Core 2 Duo E6850, Foxconn P35A-S, 8GB DDR2-800, 160+160=320GB SATAII RAID 0, BFG 9800GTX, Windows 7 Pro, HP 24" LCD, AG Neovo 19" LCD
ReverseFluxx is offline  
Old 10-13-2007, 03:01 PM   #4 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Sep 2007
Posts: 50
Default Re: do i need reinstall xp windown?

sh...alot of files i do not want to lost still on old drive with new hardwares,averything ready to power up.the problem is xp key on old drive.any idea please.
caliman is offline  
Old 10-13-2007, 03:16 PM   #5 (permalink)
Content Team
 
Join Date: Dec 2004
Location: Omaha, NE
Posts: 215
Send a message via AIM to ReverseFluxx Send a message via MSN to ReverseFluxx
Default Re: do i need reinstall xp windown?

Boot it up and see how it works. There's a good chance that you'll be able to continue running on your current install just fine. Keep in mind, however, that if you find that you constantly get errors and BSODs, it's probably time to do a reinstall.
__________________
http://miniprofile.xfire.com/bg/sf/type/2/qlutch.png
Core 2 Duo E6850, Foxconn P35A-S, 8GB DDR2-800, 160+160=320GB SATAII RAID 0, BFG 9800GTX, Windows 7 Pro, HP 24" LCD, AG Neovo 19" LCD
ReverseFluxx is offline  
Old 10-13-2007, 03:19 PM   #6 (permalink)
Ultra Techie
 
objecterror's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: United States
Posts: 731
Default Re: do i need reinstall xp windown?

One way you can go about saving your old files, is to run the xp disc and partition some space from your main hard drive, or use partition magic to partition your existing 'old drive'. Move your files from the old drive into a partition, take your time to back them on disc for sure(data dvd using nero works too) and I think there is a way to find your CD key through windows registry?
Aside from that, I can't think of anything to retrieve a lost CD-Key, most people will tell you to buy another OEM disc which is what, roughly 100?
In the future it'd be wise to invest in a 320 external drive.But the smart or practical thing to do with any large hardware upgrade(cpu or a mobo) is to reinstall windows.there are a decent amount of bios differences and drivers from your old mobo on your hard drive that it'd be a pain to go through again and again.
__________________
"After it's all said and done, more will be said than done." -- Quote by Somebody

Steam @ objecterror
objecterror is offline  
Old 10-13-2007, 03:33 PM   #7 (permalink)
Grandfather of Techist

\_(ツ)_/
 
Trotter's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: The South
Posts: 31,307
Default Re: do i need reinstall xp windown?

|MG| Free Download - Belarc Advisor 7.2.20.10

That will give you your key, as well as a boatload of info on your system.
__________________


My Rig: SABLE
Antec 300 Illusion / Antec EarthWatts EA650 650W / ASUS GeForce GTX 960 GTX960-DC2OC-2GD5
AMD FX 8320 x8 Black Edition / Gelid Tranquillo / MSI 970A-G43
Sandisk Ultra Plus 128GB / Samsung 840 120GB / WD Black 750GB / WD Green 1TB
2x4GB DDR3 1600 - 2x2GB DDR3 1600
Win10 Ent 64-bit - Mionix Naos 7000 Mouse - CM Storm QuickFire Rapid Mech Keyboard


R.I.P. Danny L. Trotter ... 14 Nov 1945 - 4 Sept 2009
Trotter is offline  
Old 10-13-2007, 06:19 PM   #8 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Sep 2007
Posts: 50
Default Re: do i need reinstall xp windown?

can i do thi:install new HD with new hardware then install copy of XP pro when everything is ok then add the old HD on it.sound ok?
caliman is offline  
Old 10-13-2007, 06:46 PM   #9 (permalink)
Grandfather of Techist

\_(ツ)_/
 
Trotter's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: The South
Posts: 31,307
Default Re: do i need reinstall xp windown?

Yes. Install the new HD, install Windows and your programs on it, then add the old HD as a slave. The programs on the old drive won't work, but all the data will be accessible.
__________________


My Rig: SABLE
Antec 300 Illusion / Antec EarthWatts EA650 650W / ASUS GeForce GTX 960 GTX960-DC2OC-2GD5
AMD FX 8320 x8 Black Edition / Gelid Tranquillo / MSI 970A-G43
Sandisk Ultra Plus 128GB / Samsung 840 120GB / WD Black 750GB / WD Green 1TB
2x4GB DDR3 1600 - 2x2GB DDR3 1600
Win10 Ent 64-bit - Mionix Naos 7000 Mouse - CM Storm QuickFire Rapid Mech Keyboard


R.I.P. Danny L. Trotter ... 14 Nov 1945 - 4 Sept 2009
Trotter is offline  
Old 10-15-2007, 07:59 PM   #10 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Sep 2007
Posts: 50
Default Re: do i need reinstall xp windown?

thanks so much.i power up system with the old HD and boot to xp cd do the setup windown xp,then do the repair windown xp.everything is ok and all files still working good.tahnks again.
__________________

caliman is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Major STOP errors, can't reinstall Windows, please help. putty Microsoft Windows and Software 3 09-20-2007 10:45 PM
Lotus Notes - reinstall markhill Microsoft Windows and Software 0 08-09-2007 05:40 AM
Attempted To Reinstall XP - 'No Drive Found' error. BKSinAZ Hardware Repairs and Troubleshooting 0 07-31-2007 01:00 AM
Can't reinstall a game (that failed during install) Shafra Microsoft Windows and Software 2 04-04-2007 03:45 PM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 02:31 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.