Diablo 3 Upgrade Help - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > System Upgrades
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 05-28-2012, 01:04 PM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: May 2012
Posts: 6
Default Diablo 3 Upgrade Help

Hi all,

I am trying to upgrade my computer to run Diablo 3 smoothly, but I'm feeling too cheap to buy an entire new computer. Right now my build is pretty old.

AMD Athlon 64 X2 Dual Core Processor 4200+ 2.21 GHz
512mb Radeon X1900 gfx card
2gb ram

If I upgraded the graphics card and doubled the ram would I be able to run Diablo 3 smoothly? or does the processor really need to be upgraded too? Any advice, as well as suggestions for specific new components will be greatly appreciated. Let me know if I need to find/post more specifics.

I don't have a specific $$ requirement, so all suggestions are welcome!

Thanks!
__________________

dslater1678 is offline  
Old 05-28-2012, 02:16 PM   #2 (permalink)
Techie Beyond Description
 
MindoverMaster's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: /home
Posts: 12,212
Send a message via MSN to MindoverMaster
Default Re: Diablo 3 Upgrade Help

I think your GFX card is holding you back more than your CPU. Newer games are not very CPU intensive.

Is that RAM DDR2? If so, what speed?
__________________

__________________
Neowin.net Steam Account
MindoverMaster is offline  
Old 05-28-2012, 03:20 PM   #3 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: May 2012
Posts: 6
Default Re: Diablo 3 Upgrade Help

Thanks for your reply; to be honest with you I really have no idea. Is there an easy way to check?
dslater1678 is offline  
Old 05-28-2012, 03:37 PM   #4 (permalink)
Techie Beyond Description
 
MindoverMaster's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: /home
Posts: 12,212
Send a message via MSN to MindoverMaster
Default Re: Diablo 3 Upgrade Help

Either open your case and look at the sticker on the RAM or use CPU-Z
__________________
Neowin.net Steam Account
MindoverMaster is offline  
Old 05-28-2012, 03:50 PM   #5 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: May 2012
Posts: 6
Default Re: Diablo 3 Upgrade Help

RAM is DDR

DRAM Frequency: ~201.4 MHz
dslater1678 is offline  
Old 05-28-2012, 05:27 PM   #6 (permalink)
Techie Beyond Description
 
MindoverMaster's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: /home
Posts: 12,212
Send a message via MSN to MindoverMaster
Default Re: Diablo 3 Upgrade Help

DDR is really hard to find these days...
__________________
Neowin.net Steam Account
MindoverMaster is offline  
Old 05-28-2012, 05:32 PM   #7 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: May 2012
Posts: 6
Default Re: Diablo 3 Upgrade Help

Given the circumstances... do you think I need to buy a new motherboard + ram + gfx card? Or could I pull off just a new gfx card? Thoughts?
dslater1678 is offline  
Old 05-29-2012, 02:20 PM   #8 (permalink)
Banned
 
Join Date: Apr 2005
Location: n/a
Posts: 2,956
Default Re: Diablo 3 Upgrade Help

Quote:
Originally Posted by dslater1678 View Post
Given the circumstances... do you think I need to buy a new motherboard + ram + gfx card? Or could I pull off just a new gfx card? Thoughts?
With your current ram set, I wouldnt try it not unless the game was out for a long time and playable on basic settings.

Either you can do intel or AMD.
If you set us up a budget we can give you individual build specs to choose from.
If your looking to save some good money best you can spend is about nearly 500.00 total under a AMD FX AM3+/FM1 line up or 700.00 on a sandy bridge/Ivybridge based build.
-RockMan- is offline  
Old 05-29-2012, 02:54 PM   #9 (permalink)
Lord Techie
 
Join Date: Feb 2005
Location: asdf
Posts: 8,887
Default Re: Diablo 3 Upgrade Help

First, the CPU and RAM are mostly fine, they meet minimum specs, the GPU how-ever does NOT. Diablo 3 requires a beefy GPU. People should seriously stop trying to push new stuff when things meet the games reqs. -.-
c0rr0sive is offline  
Old 05-29-2012, 04:23 PM   #10 (permalink)
Banned
 
Join Date: Apr 2005
Location: n/a
Posts: 2,956
Default Re: Diablo 3 Upgrade Help

Quote:
Originally Posted by c0rr0sive View Post
First, the CPU and RAM are mostly fine, they meet minimum specs, the GPU how-ever does NOT. Diablo 3 requires a beefy GPU. People should seriously stop trying to push new stuff when things meet the games reqs. -.-

Alright I'll give you credit for that, but really man DDR1 on 200mhz ?
Seriously, I rather him go for a am2+/am3 motherboard with DDR2 at 667 or higher.
Also the video card a minimum of a AMD Hd 3000 or up would do him justice.

He did ask for optional build so I thought I throw it out on the table.
Never know when he may get sick of athlon X2 64bit after so long.
__________________

-RockMan- is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Diablo 3 graphics card upgrade options? ckop11 System Upgrades 15 05-18-2012 11:40 PM
Diablo 3???? z0s0 PC Gaming 16 08-20-2005 04:29 PM
Really, Diablo 3? Justoman General Gaming 37 05-17-2004 07:34 PM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 11:30 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.