Dell Dimension 3100 Memory Upgrade- No Joy! - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > System Upgrades
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 02-14-2011, 08:34 PM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Feb 2011
Location: Tampa, FL
Posts: 3
Default Dell Dimension 3100 Memory Upgrade- No Joy!

I added 2 sticks of 1Gb DDR2 PC2-4200 memory to the two available slots in an older Dell Dimension 3100 (it had only 2-256 sticks when I got it). The one I have runs at 2.53Ghz/533Mhz and the BIOS is A03 (dated 10/8/2005). When I started the system up (Windows XP Pro w/ SP2), only 1 Gb of memory was reconized. Both sticks are identical and properly positioned. In F2 mode, the DIMM 1 slot reads "empty", while the DIMM 2 slot shows 1Gb, as installed. I read elsewhere that a BIOS upgrade (to A04) is the solution, but Dell website comments indicated that was needed for a motherboard upgrade, and made no reference to RAM upgrades.

Can anyone inform me of a way to get the second stick to be recognized? I really don't want to fiddle with the BIOS if that is not called for.

Thanks
Cedarwoodron
__________________

Cedarwoodron is offline  
Old 02-14-2011, 08:54 PM   #2 (permalink)
muffin enthusiast
 
Join Date: May 2009
Location: new york
Posts: 2,724
Default Re: Dell Dimension 3100 Memory Upgrade- No Joy!

first try re-seating the ram. even if you were sure the first time, you never know

are they identical sticks, bought as a pair? it's possible that one of the sticks could be bad. try putting the one in slot 2 (the one that's recognized) into slot 1 and see if it's recognized. if it is then the first stick could be bad.
__________________

__________________
Muffin Man is offline  
Old 02-15-2011, 10:59 AM   #3 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Feb 2011
Location: Tampa, FL
Posts: 20
Default Re: Dell Dimension 3100 Memory Upgrade- No Joy!

The BIOS update usually fixes memory reading issues with those systems, it would be a good idea to do what Muffin said and then try the BIOS update.
ComancheCorps is offline  
Old 02-15-2011, 11:02 AM   #4 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Feb 2011
Location: Tampa, FL
Posts: 3
Default Re: Dell Dimension 3100 Memory Upgrade- No Joy!

Well, I did the inspection and re-seating and switch of each stick, but the same issue of only one channel being recognized persists. So, I will try the BIOS upgrade and see if there is a better result.
Talk back later.
Cedarwoodron
Cedarwoodron is offline  
Old 02-20-2011, 09:36 AM   #5 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Feb 2011
Location: Tampa, FL
Posts: 3
Default Re: Dell Dimension 3100 Memory Upgrade- No Joy!

Thanks to MuffinMan and CommancheCorps for assistance with Dell Dimension 3100 Ram stick issues. The A04 BIOS upgrade plus "fresher" ram sticks did the job and I now "blaze away" at 1.99 Gb! Hey- it may not be lightspeed, but it works for me!
Cedarwoodron
Cedarwoodron is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Computer Wont Work: Dell Dimension 3100 ivers9307 Hardware Repairs and Troubleshooting 1 02-12-2011 09:59 AM
adding memory to Dell Dimension E310 ep_comp System Upgrades 9 12-28-2009 09:26 PM
Upgrading My Dell Dimension 3100 Atunzuman System Upgrades 9 12-20-2009 10:23 AM
Upgrading a Dell Dimension 3100 (E310) Ethan_Kaizer System Upgrades 47 12-05-2009 06:00 PM
This memory should work on my Dell Dimension 8300 shouldn't it? dandivine Monitors, Printers and Peripherals 1 02-04-2004 06:22 PM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 04:04 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.