DDR ram question - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > System Upgrades
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 01-07-2006, 04:19 PM   #1 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 68
Question DDR ram question

Hey, I'm trying to buy some ram right now and I have an option for "2.5 Cas Latency" and "3.0 Cas Latency" Besides $10.00, what is the difference?
__________________

andy43 is offline  
Old 01-07-2006, 04:35 PM   #2 (permalink)
Wizard Techie
 
Join Date: Jul 2005
Posts: 3,453
Send a message via AIM to FghtinIrshNvrDi Send a message via Yahoo to FghtinIrshNvrDi
Default

2.5 cas latency is faster. latency is a way of measuring how long it takes to respond. For instance, my girlfriend has a high latency. So, you want lower latency.

What is the computer used for? If it's high end and you're seeking performace, you should get the 2.5 latency ram. If you're just browsing and running light programs, ie, aim, minesweeper, then the 3.0 cas latency will do fine.

Hope I helped clear it up a little

Ryan
__________________

__________________

<b>I'm an unhyphenated American.</b>
System Specs:
Intel Q6600 @ 3200 1.4v
Abit IP35 Pro "The Snake"
2x2gb A-Data @ 800
Diamond HD 3870 512mb


Great FORD TRUCK resource: http://www.fordtruckfanatics.com
FghtinIrshNvrDi is offline  
Old 01-08-2006, 04:55 AM   #3 (permalink)
Lord Techie
 
Nitestick's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: смерти для спаме
Posts: 8,473
Default

ditto. if you need some fast performance like for intensive games you should pay the extra for cas 2 ram. but for almost all purposes 3.0 or 2.5 will do fine any way.
Nitestick is offline  
Old 01-09-2006, 12:35 AM   #4 (permalink)
Vinsanity
 
BiGyLiLuPdAmIdL's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: West Coast Cali
Posts: 1,234
Send a message via AIM to BiGyLiLuPdAmIdL
Default

yeah i agree with you guys. I would go wiht the 2.5 cas latency though unless you really don't want to spend the extra $10.


Lol to fighting irish. "ie, aim, minesweeper" Do people still play play minesweeper? lol is someone really that bored that they play minesweeper.:laughing:
__________________
New build in progress, but this is what I got for now:
-AMD x2 5200+
-Asus M3A78-EM AM2+
-Buffalo 2x1gb ddr2 800
-Hitachi 250gb Sata HDD
-Antec Minuet Case w/ 350w psu
-Windows 7 Home Premium 64 bit
BiGyLiLuPdAmIdL is offline  
Old 01-09-2006, 05:39 AM   #5 (permalink)
Lord Techie
 
Nitestick's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: смерти для спаме
Posts: 8,473
Default

hey you should see the graphics on minesweeper on my rig lol exactly why you need the CAS 2 ram. ok in all seriousness for your purposes try and get some CAS 2.5, OCZ Premier is some high quality CAS 2.5 memory.
Nitestick is offline  
Old 01-09-2006, 07:20 AM   #6 (permalink)
Lord Techie
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 8,013
Send a message via AIM to DJ-CHRIS
Default

Timings have almost no real world impact on memory bandwidth overall. For the people with low latency ram, try benchmarking at higher latency's, their's barely any difference. You will not notice low latency ram (2-2-2-X) vs value ram (3-3-3-X)

Buying low latency ram is for those who are really rich.
DJ-CHRIS is offline  
Old 01-09-2006, 07:53 AM   #7 (permalink)
Monster Techie
 
aaronkupen's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Location: Pittsburgh, PA
Posts: 1,848
Send a message via AIM to aaronkupen Send a message via Yahoo to aaronkupen
Default

You would be surprised how sometimes minesweeper clears your head when you are bored or stressed. Well.... for the stressed part so does playing a shooter, but you all know what I'm talkin about 8).
__________________
Desktop - Antec Sonata III
Intel Core i3 540
4 GB DDR3-1600 memory
ATI Radeon HD 5670
Windows Vista Business x64
aaronkupen is offline  
Old 01-09-2006, 09:14 AM   #8 (permalink)
Wizard Techie
 
Join Date: Jul 2005
Posts: 3,453
Send a message via AIM to FghtinIrshNvrDi Send a message via Yahoo to FghtinIrshNvrDi
Default

Yeah, actually. I do play minesweeper. What's everybody's best time on expert? My personal best is 161.

Ryan
__________________

<b>I'm an unhyphenated American.</b>
System Specs:
Intel Q6600 @ 3200 1.4v
Abit IP35 Pro "The Snake"
2x2gb A-Data @ 800
Diamond HD 3870 512mb


Great FORD TRUCK resource: http://www.fordtruckfanatics.com
FghtinIrshNvrDi is offline  
Old 01-09-2006, 12:13 PM   #9 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 68
Default

Thanks for the info! I went with the 2.5. Ram is so cheep now!!! You guys are awesome!

I don't play on expert but I got 14 seconds on easy. =0)

Thanks,
Andy
__________________

andy43 is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 07:41 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.