Cpu` - Page 2 - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > System Upgrades
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 04-29-2006, 01:23 PM   #11 (permalink)
Techie Beyond Description
 
Apokalipse's Avatar
 
Join Date: Jun 2003
Location: Melbourne, Australia
Posts: 14,559
Default

Quote:
Originally posted by magouster
Not to insult your intelligence, but what is the "normal" frequency you are reffereing to? I'm only asking cause I've read a similiar question on another forum. For the 2800+ it should be 2000MHz, and not 2800MHz. Just my 2 cents
the XP 2800+ Barton runs at 2.08GHZ stock I think (might be 2.18, but I don't think so)

anyway, Athlon XP's do tend to run fairly hot. what heatsink is on it? and what kind of airflow does your case get?
it could be the heat. my family's Athlon XP 2800+ machine used to overheat and occasionally crash, before I added extra cooling.

however it could also be the motherboard, RAM or a combination of the three things. it's not uncommon for bad quality RAM and/or motherboards to cause crashes
__________________

__________________
Apokalipse is offline  
Old 04-30-2006, 02:48 AM   #12 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Sep 2005
Posts: 83
Default

Quote:
Originally posted by kaname
then get new stuff here for £250 if your sure it's the cpu

http://www.planetmicro.co.uk/product...ckcode=M005876

http://www.planetmicro.co.uk/product...ckcode=M005545

I assume your in the UK since that link takes you to a UK site
Thats around £300

Maybe this would help narrow down the problem when I'm playing a video in winamp it uses 50-60% CPU while RAM usage is low(512 MB I have). Then I try load another program everything slows down and has trouble loading (even when im playing music it starts jogging.

Plus the CPU will only run at one frequency the others it will not work (233,266, 300, 400 i think??) You know the motherboard jumper settings.

Any ideas?
__________________

Hawk is offline  
Old 04-30-2006, 03:23 AM   #13 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Apr 2006
Posts: 158
Send a message via AIM to kaname
Default

post the rest of your specs, it'll give us an idea of what you're working with.
__________________
EVGA 680i SLi
E6400 @ 3.0 GHz
4 GB OCZ Platinum Rev. 2 EL @ 880
400GB + 250GB Seagate Barracuda SATA2
EVGA 8800GTs
Antec P180B Case
kaname is offline  
Old 04-30-2006, 06:51 AM   #14 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Sep 2005
Posts: 83
Default

AMD 2200 1.7GHZ (its meant be 3000 but won't run at that level)
One stick of 512 RAM
Geforce MX440 (changing to a gforce fx soon)
40GB HDD
Wireless network
Can't renember the motherboard
Case fan
600W adjustable power supply 2xfans
CD-RW
Heatsink+Fan
Hawk is offline  
Old 04-30-2006, 07:30 AM   #15 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Apr 2006
Posts: 27
Default

2200? didnt you say 2800+ before.

Could it be one of those that store people overclock with that silver liquid stuff or something like that.
VooDoo27 is offline  
Old 04-30-2006, 07:53 AM   #16 (permalink)
Master Techie
 
reggie_da_man's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Posts: 2,567
Default

Run Prime95 to test the stability of the CPU to be sure. Usually the CPU either works, or it doesn't.
__________________

reggie_da_man is offline  
Old 04-30-2006, 08:02 AM   #17 (permalink)
Monster Techie
 
FlashDude's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: NB, Canada
Posts: 1,232
Send a message via MSN to FlashDude
Default Re: Cpu`

Quote:
Originally posted by Hawk
Hey all,

I was wondering if this is a good replacement as im not looking to spend alot

AMD Sempron 2400+

The problem you are having has nothing to do with the cpu, The motherboard isn't correctly Identifying it. To set it to stock speeds yourself you need to set the bus speed to 166 if it is a 2800+ or 200 if it is a 3000+ or a 3200+. If it give's you problems and won't boot then you need to update the bios. But to answer your question if the board can't identify an athon XP it ISN"T going to even boot if you put a sempron in it. (without updateing the bios). Run CPU-Z to find out more about your motherboard and system.

Oh and by the way running at 1.7ghz would still be fine to run the programs you are talking about, You are infected with scumware, I know I know you said you scanned but what are you using? To find out how the computer is performing Run a PCPITSTOP
__________________
FlashDude is offline  
Old 04-30-2006, 10:00 AM   #18 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Sep 2005
Posts: 83
Default

So I used CPU-Z and it came back with this,

(see file attached)

Also I just tried playing UT2004 and was fine for a little while but then started jogging and the system lost alot of performance is the CPU-Z info all ok?
Attached Files
File Type: zip image.zip (60.7 KB, 9 views)
Hawk is offline  
Old 04-30-2006, 02:32 PM   #19 (permalink)
Monster Techie
 
FlashDude's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: NB, Canada
Posts: 1,232
Send a message via MSN to FlashDude
Default

If the board has Identified it properly it is running at the proper speed!! What cpu were you told you purchased?? Your board is made by asrock and the current bios version is 2.60 (to support sempron cpu's) and you are running 2.20 You need to update the bios to be sure the board knows what cpu is being used. You are also only running a 4x agp card that is probably your sourch of crappy game performance. Have you installed the agp drivers for your chipset?

Does this look like your board?



Here's the downloads for your board

http://www.asrock.com/support/downlo...del=K7S8X#bios
__________________
FlashDude is offline  
Old 05-01-2006, 04:57 AM   #20 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Sep 2005
Posts: 83
Default

Turns out it was a disk defrag that caused all my clogging down, so ashamed was a rooky mistake
__________________

Hawk is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 12:10 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.