Can sum1 please help me with a powersupply choice - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > System Upgrades
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 04-03-2006, 03:16 PM   #1 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Mar 2006
Posts: 109
Default Can sum1 please help me with a powersupply choice

Hi i have built a p.c that does not start up and i am told my psu is too weak.

ATM my PSU is :

360watts

3.3v-22a
5v-21a
12v1-10a
12v2-15a
-12v-0.3a
+5vsb-2a


MY P.C:

Asus TA212 Silver midi tower 360W ATX

Intel Pentium 4 D 805 Dual core 2x2.66GHz 533FSB LGA775 2x1MB

80 GB Seagate Barracuda SATA 7200rpm 8MB cache

Corsair Value Select 512Mb DDR PC3200 (VS512MB400)

Asus P5VD1-X Skt 775 PT880 Ultra 1066FSB P

Geforce 5600 128mb AGP 8x

Floppy drive

Cd-RW drive and DVD-ROm drive.


MY budget is around £30-40($65)
__________________

neilnpatel is offline  
Old 04-03-2006, 04:24 PM   #2 (permalink)
Monster Techie
 
Join Date: Mar 2006
Posts: 1,533
Default

up that budget a bit and get an antec truepower 2 430w
http://www.overclockers.co.uk/acatal...Antec_103.html
__________________

jeremy is offline  
Old 04-03-2006, 04:32 PM   #3 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Mar 2006
Posts: 109
Default

thats a bit too much, isnt the 380 enough
neilnpatel is offline  
Old 04-03-2006, 04:49 PM   #4 (permalink)
Monster Techie
 
Join Date: Mar 2006
Posts: 1,533
Default

the 380w costs £46.94 and the 430w just bit more £52.82 , both prices include VAT of course , the 380w will do but why get it when the 430w is just a bit more expensive
jeremy is offline  
Old 04-03-2006, 04:50 PM   #5 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Mar 2006
Posts: 109
Default

hmm okay thanks. Do you have any alternatives.

OH yeh, and would a p.c reach post if i remove the cpu.
neilnpatel is offline  
Old 04-03-2006, 04:54 PM   #6 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Nov 2005
Location: Southern New Jersey
Posts: 331
Default

Antec make very good PSUs. However, for a gaming rig you need to have your 12v rails supplying 30A. Look up the specs on each power supply and see what they say about the 12v rails.

Keep this in mind: Your power supply is the backbone of your computer. Too many people cut corners concerning the power supply unit when they build or upgrade. But then they experience many issues that can be traced back to a power supply not producing what the system needs.

Also I would consider in the the future at least another 512 of RAM and a better video card. All in all though, you have some very nice hardware there. Good RAM, nice harddrive, and you have room to upgrade when the money comes in.
GoodNews101 is offline  
Old 04-03-2006, 04:59 PM   #7 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Mar 2006
Posts: 109
Default

This is for my Dad. IE NO games, workworkworkwork.

would the p.c reach post without a cpu
neilnpatel is offline  
Old 04-03-2006, 05:02 PM   #8 (permalink)
Wizard Techie
 
Join Date: Oct 2004
Posts: 4,010
Default

For £60 you can get the bargain of the centuary: http://www.overclockers.co.uk/acatalog/Hiper.html

We get ripped off with Antec's in the UK.

Your budget is really tight though, it is not a good idea to go cheap on a PSU.

The cheapest really is the FSP Sparkle FSP400-60 Blue Storm 400W ATX2.0 PSU for £46 http://www.overclockers.co.uk/acatal..._Sparkle_.html

You will get a beep code with out the CPU indicating that it isn't working.
__________________

Cisco CCNA, Comptia A+, 1/3 through CCNP
Trifid is offline  
Old 04-03-2006, 05:04 PM   #9 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Mar 2006
Posts: 109
Default

But will i gte any video output, or nething on the keynoard lights
neilnpatel is offline  
Old 04-03-2006, 05:04 PM   #10 (permalink)
Monster Techie
 
Join Date: Mar 2006
Posts: 1,533
Default

Quote:
Originally posted by neilnpatel
hmm okay thanks. Do you have any alternatives.
OH yeh, and would a p.c reach post if i remove the cpu.
you welcome , dont have other psus to suggest and if you mean that pricewise defintly not 46-52 is the minimum youll need to spend for a quality psu, you dont wanna go cheap on a psu, have a look at these threads
http://www.techist.com/showthread.php?threadid=96974
http://www.techist.com/showthread.ph...8&pagenumber=1 , and no a pc wont post without a cpu its essential , would a car start without an engine?


Quote:
Originally posted by GoodNews101
Antec make very good PSUs. However, for a gaming rig you need to have your 12v rails supplying 30A. Look up the specs on each power supply and see what they say about the 12v rails.
that antec 430w amp rating is +3.3V@28A, +5V@36A, +12V1@17A, +12V2@17A
__________________

jeremy is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 06:37 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.