budget vid card, need advice - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > System Upgrades
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 12-01-2005, 07:45 PM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 3
Question budget vid card, need advice

I need a new vid card for my system. My old card was a chaintech 256mb geforce fx5700le. worked great until it fried and took two mobos and cpus with it!! (ouch) now I'm looking at either a fx5500 or a 6200. my budget is $70-80...90 absolute max

oh, slot is AGP 8x

here are some questions...

which is more important, chipset, installed memory, or memory interface? (and am I overlooking anything important)

basicly, I'd like 256MB, 128-bit, 6200
However, I've got to downgrade one of them cause of $$.

should I go:

128MB, 128-bit, 6200
or
256MB, 64-bit, 6200
or
256MB, 128-bit, fx5500

also, advice on brand? chaintech, xfx, rosewill are looking like good options for my price range, but my last chaintech fried, so I don't know.....

will be used for video encoding and gaming (dark age of camelot, doom3, thief...) would really like dark age not to lag (at least no more than with my old fx5700le). Any advice or other "teachin's" will be very appreciated.

--------------------
other stats:
mobo: asus p4p800e-deluxe
cpu: intel p4 478 pin 3ghz, 1mb l2cache, 800fsb
ram: 2x corsair value select 512MB pc3200 ddr
psu: xcase eb-600
other various hdd and optical 440G hdd space total
--------------------
__________________

beeber is offline  
Old 12-01-2005, 07:47 PM   #2 (permalink)
Lord Techie
 
PZEROFGH's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Posts: 7,553
Send a message via AIM to PZEROFGH
Default

mem doesnt really matter, i would say how many pipelines and the clock speeds.
__________________

__________________
Hmmm?
AIM/Xfire - pzerofgh
PZEROFGH is offline  
Old 12-01-2005, 11:09 PM   #3 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Nov 2005
Posts: 109
Default

Hmm. I dont know what 90$ could get you. If you WOULD be playing stuff like bf2 and doom 3, you would probably be sticking settings to medium or so. Correct me if i'm wrong though..
Adam123 is offline  
Old 12-02-2005, 01:20 AM   #4 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 3
Default

i'm sure medium settings are fine.

here's my old card

http://www.chaintech.com.tw/tw/eng/p...o=14&PISNo=269

clock speeds about the same as the cards I'm looking at, and the specs say:
"4 pixels per clock rendering engine
16 texels per pixel with 8 textures applied per clock "

I'm assuming that's the same as 4 pixel pipelines, which the cards I'm looking at all have. 8's a little over budget.

The old card (FX5700LE) ran all the games I played just fine for me. But I can't really find many cards with the same chipset, so I'm wondering basicly if I should get one chipset lower, the FX5500, and retain the 128-bit memory interface, or if I should go up to the next series of chipsets, get the 6200, and sacrifice that 128-bit interface.

arg..so many numbers!
beeber is offline  
Old 12-02-2005, 01:51 AM   #5 (permalink)
Grandfather of Techist

\_(ツ)_/
 
Trotter's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: The South
Posts: 31,303
Default

Sub-$90 6200 cards on NewEgg:
http://www.newegg.com/Product/Produc...82E16814133151
http://www.newegg.com/Product/Produc...82E16814135190
http://www.newegg.com/Product/Produc...82E16814145118
http://www.newegg.com/Product/Produc...82E16814122222
http://www.newegg.com/Product/Produc...82E16814133149
http://www.newegg.com/Product/Produc...82E16814130233
__________________


My Rig: SABLE
Antec 300 Illusion / Antec EarthWatts EA650 650W / ASUS GeForce GTX 960 GTX960-DC2OC-2GD5
AMD FX 8320 x8 Black Edition / Gelid Tranquillo / MSI 970A-G43
Sandisk Ultra Plus 128GB / Samsung 840 120GB / WD Black 750GB / WD Green 1TB
2x4GB DDR3 1600 - 2x2GB DDR3 1600
Win10 Ent 64-bit - Mionix Naos 7000 Mouse - CM Storm QuickFire Rapid Mech Keyboard


R.I.P. Danny L. Trotter ... 14 Nov 1945 - 4 Sept 2009
Trotter is online now  
Old 12-02-2005, 04:41 AM   #6 (permalink)
Content Team
 
Join Date: Oct 2005
Posts: 192
Default

Quote:
128MB, 128-bit, 6200
Sounds Good.
__________________
Intel Q6600 2.4Ghz SLACR
eVGA 8800GT 512mb Video Card
4GB DDR2-800Mhz RAM
Thermalright Ultra Extreme 120 with Scythe SFlex Fan
160GB Seagate Barracuda 7200.9
500GB Seagate Barracuda 7200.11
22" Viewsonic Widescreen Monitor
3DMark06 Score: 11402
Zanjo is offline  
Old 12-02-2005, 09:48 AM   #7 (permalink)
Wizard Techie
 
Join Date: Jul 2005
Posts: 3,453
Send a message via AIM to FghtinIrshNvrDi Send a message via Yahoo to FghtinIrshNvrDi
Default

Asus 9600Pro

http://www.newegg.com/Product/Produc...82E16814121528
$80 shipped

Ryan
__________________

<b>I'm an unhyphenated American.</b>
System Specs:
Intel Q6600 @ 3200 1.4v
Abit IP35 Pro "The Snake"
2x2gb A-Data @ 800
Diamond HD 3870 512mb


Great FORD TRUCK resource: http://www.fordtruckfanatics.com
FghtinIrshNvrDi is offline  
Old 12-02-2005, 10:20 AM   #8 (permalink)
Grandfather of Techist

\_(ツ)_/
 
Trotter's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: The South
Posts: 31,303
Default

If you can find the cash, nVidia is bringing out the 6800GS on AGP next week (http://www.theinquirer.net/?article=28094). The article says it expects the card to go fo around $249.
__________________


My Rig: SABLE
Antec 300 Illusion / Antec EarthWatts EA650 650W / ASUS GeForce GTX 960 GTX960-DC2OC-2GD5
AMD FX 8320 x8 Black Edition / Gelid Tranquillo / MSI 970A-G43
Sandisk Ultra Plus 128GB / Samsung 840 120GB / WD Black 750GB / WD Green 1TB
2x4GB DDR3 1600 - 2x2GB DDR3 1600
Win10 Ent 64-bit - Mionix Naos 7000 Mouse - CM Storm QuickFire Rapid Mech Keyboard


R.I.P. Danny L. Trotter ... 14 Nov 1945 - 4 Sept 2009
Trotter is online now  
Old 12-02-2005, 01:16 PM   #9 (permalink)
Wizard Techie
 
Join Date: Jul 2005
Posts: 3,453
Send a message via AIM to FghtinIrshNvrDi Send a message via Yahoo to FghtinIrshNvrDi
Default

ooh, that's LOW. maybe they're not expecting to sell as many... but really, the same card in a different format costing 50 bucks more seems a little... eh... you know?

Ryan
__________________

<b>I'm an unhyphenated American.</b>
System Specs:
Intel Q6600 @ 3200 1.4v
Abit IP35 Pro "The Snake"
2x2gb A-Data @ 800
Diamond HD 3870 512mb


Great FORD TRUCK resource: http://www.fordtruckfanatics.com
FghtinIrshNvrDi is offline  
Old 12-03-2005, 07:31 PM   #10 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 3
Default i need some edjumacatin'

Wow. I've gotten a lot of answers, but i'm still confused. One person said to sacrifice memory size and keep the 128-bit interface. A person on another forum said that any 6200 would outperform any fx5500, regardless of memory interface. Some reviews say that the 64-bit interface is a real hamper to performance (moreso than memory size I wonder?), and another says memory size doesn't really matter?!?! Not that I don't believe these statements, but nobody has really offered any explanation as to "why".

All clock speeds and pipelines assumed equal, is memory size or memory interface more important, and why? Just basics as related to performance; no electronics lesson necessary (i think). Unless, of course, if you're feeling "electronic-y", anything I can learn will be of value.

I've got a few days to come to a decision, and I just want it to be the right one, so I'm not kicking myself later.

-beeber

oh. that 6800gs sounds lovely, but way out of price range. that's over a weeks pay!! So my budget is pretty strict.

thanks again to everyone who has responded and helped out a nerd-in-need.
__________________

beeber is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 08:36 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.