A bit of help with CPU and general upgrading. - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > System Upgrades
Click Here to Login
Reply
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 06-08-2014, 06:47 PM   #1 (permalink)
Virgin Techie
 
Join Date: Jun 2014
Location: Northern Ireland
Posts: 1
Default A bit of help with CPU and general upgrading.

Hi guys,

I'm currently on a mission to upgrade my packard bell imedia s3810 to be able to run battlefield 4 on recommended hardware.

Currently i have-

Ram: 7gb ddr3 1333mhz

GPU: ZOTAC GeForce GTX 660 (2GB) Graphics Card (Synergy Edition) PCi-E (2x DVI) HDMI DisplayPort (VGA Adaptor) - ZT-60904-10M - CCL Computers

CPU: intel core i3 540 @3.07 ghz

Case: http://www.amazon.co.uk/gp/product/B...=1&s=computers

PSU: http://www.amazon.co.uk/CiT-650W-Pow...ef=pd_sxp_f_pt

I don't know if this is good enough, I feel a new CPU is needed as the recommended is a quad-core at 3.0ghz and the i3 is a dual core (I think) I also can't find out the socket type on the stock motherboard

None of this is bought yet, it would be appreciated if you could warn me about anything that might not fit or work.

Thanks, Matthew
__________________

Silky_Toddy is offline   Reply With Quote
Old 06-08-2014, 08:01 PM   #2 (permalink)
Build Guru
 
PP Mguire's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: Fort Worth, Texas
Posts: 28,285
Default Re: A bit of help with CPU and general upgrading.

Need to be a bit more clear as Googling the model you gave us doesn't turn up with much.

What do you have now, and what were you trying to upgrade to?

The i3 530 is a first gen Core i dual core with HT. It uses socket 1156. The RAM you have is reusable but you will need a new motherboard if you want to upgrade the CPU unless you want to buy used.

Also, the case and PSU listed are the same link. The 660 can handle BF4 on lower settings but you will need to upgrade the processor. The minimum for a PSU I can recommend is a Corsair CX500.
__________________
"Resolution is just a number." #Ubisoft
Origin/Steam = PP_Mguire Twitch = pp_mguire Instagram = ppmguire PSN = PP_Mguire

Access to my Plex PM me.
PP Mguire is online now   Reply With Quote
Reply

Tags
build, help building computer, processor upgrade, upgrade

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Upgrading HP 32 bit Vista to Win7 64 bit. Dragon Queen System Upgrades 4 02-18-2011 11:09 AM
Win7 32-bit and 64-bit and a networked HP Laserjet 3800dn problem techleaner Microsoft Windows and Software 4 01-14-2011 09:05 AM
64 bit CPU, 32 bit Windows 996_gt2 New Systems | Building and Buying 9 02-09-2006 04:25 PM
64 bit cpu with 32 bit software? woot7800GT Monitors, Printers and Peripherals 3 05-30-2005 08:40 PM
What is Bit? (As in Windows 32 Bit or 64 Bit)? ag3 Monitors, Printers and Peripherals 3 06-24-2004 06:36 AM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 12:04 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.