AMD 64 bit Windows - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > System Upgrades
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 11-03-2005, 11:57 PM   #1 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Oct 2005
Posts: 109
Default AMD 64 bit Windows

If I'm getting a AMD Athlon 64 X2 3800, do I need to get XP Professional 64 to take advantage of the 64 bit, or will regular XP Pro be able to handle AMD 64? I heard from someone that it will only run as a 32 bit with XP Pro.
__________________

Shocker is offline  
Old 11-04-2005, 12:03 AM   #2 (permalink)
Monster Techie
 
CntdwnToExtn's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: Parents Basement...Still
Posts: 1,746
Send a message via MSN to CntdwnToExtn
Default

you do not have to get xp64

regular xp runs fine on amd 64's, but, it does not take full advantage (though, there really isn't any programs out there right now taking full advantage)

you can run xp64 if you want, but i have had many problems with drivers as well other people i know.
__________________

__________________
[110.7896] Getting up from chair
[112.8798] Walking to fridge
[118.5234] Opening Fridge
[119.1439] CntdwnToExtn panic - no beer: Fridge empty!


CntdwnToExtn is offline  
Old 11-04-2005, 04:04 AM   #3 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Oct 2005
Posts: 109
Default

Do you mean you have driver problems with xp64 or xp?
Shocker is offline  
Old 11-04-2005, 04:09 AM   #4 (permalink)
Wizard Techie
 
Join Date: Mar 2004
Posts: 3,782
Default

there are driver problems with XP 64.

XP 64 doesnt have enough program and driver support yet. You may get a little bit of a performance boost but its not worth it if the programs and drivers cant take advantage of it. I would stick with 32 bit version of Windows for now.
__________________
Core 2 Duo E6400, DFI Infinity 975X/G, 2x 512mb DDR2 667mhz, Albatron 7900gt, WD 200gb SATA, Samsung DVD-RW, Silverstone ST-50EF 500w PSU.
waynejkruse10 is offline  
Old 11-04-2005, 03:05 PM   #5 (permalink)
Wizard Techie
 
Join Date: Jul 2005
Posts: 3,453
Send a message via AIM to FghtinIrshNvrDi Send a message via Yahoo to FghtinIrshNvrDi
Default

agreed. Until programs begin trickling out with 64 bit support, then the 64 bit operating system is rendered useless. Unless of course you're trying to see how fast you can make your start menu pop up.

Ryan
__________________

<b>I'm an unhyphenated American.</b>
System Specs:
Intel Q6600 @ 3200 1.4v
Abit IP35 Pro "The Snake"
2x2gb A-Data @ 800
Diamond HD 3870 512mb


Great FORD TRUCK resource: http://www.fordtruckfanatics.com
FghtinIrshNvrDi is offline  
Old 11-04-2005, 04:31 PM   #6 (permalink)
Wizard Techie
 
Join Date: Mar 2004
Posts: 3,782
Default

post this again in 6mths and see how things are going.
__________________
Core 2 Duo E6400, DFI Infinity 975X/G, 2x 512mb DDR2 667mhz, Albatron 7900gt, WD 200gb SATA, Samsung DVD-RW, Silverstone ST-50EF 500w PSU.
waynejkruse10 is offline  
Old 11-04-2005, 05:12 PM   #7 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Jun 2005
Posts: 474
Default

don't buy xp 64, its just waste of money. just buy a xp pro, it will run much better and more stable.
__________________

nuke is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 06:48 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.