AMD 64 3200+ VS. P4 HT (640) 3.2Ghz 2mb Cache - Page 2 - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > System Upgrades
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 08-10-2005, 01:37 AM   #11 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Aug 2004
Posts: 462
Send a message via AIM to grego
Default

If it's $100 cheaper I'd say its a no brainer then.
__________________

__________________
Yes, but no sprinkles. For every sprinkle i find, i shall KILL you.
grego is offline  
Old 08-10-2005, 01:48 AM   #12 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 32
Default

Im building a new rig also and if you can afford it jump up to the Athlon 3500+ its not much more expensive and youll get quite a performance boost.. stay with the 939 chipset architecture the price difference between those is even less of a difference. The Venice is a great processor like mentioned before. Nforce3 boards are way cheap right now and can run an amd fx processor if you wanted to upgrade later on. I dont see any reason to go nforce4 yet unless you need a pci-e slot and HAVE to have SATA hard drives. Ive heard the dfi lanparty boards are pretty good. That might be an option to think about also. Well amd is 64bit and it doesnt really mean jack right now but later on down the road.... 64 bit windows will take off. The new windows OS longhorn I think its called is 64 bit. Its supposed to be a huge upgrade from xp. Im not 100 percent sure on this Im just going from what I heard.
__________________

mikeaaronc is offline  
Old 08-10-2005, 06:12 AM   #13 (permalink)
Master Techie
 
uzi9mm's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: Horseheads, NY
Posts: 2,553
Default

If your going to buy the P4 640, just spend the extra $10 for a pentium D dual core @ 2.8ghz each. They also support 64-bit technology.
__________________
INTEL i7 930
ASUS P6X58D
3x2gb Corsair Dominators
EVGA GTX 480
CORSAIR 850-HX
uzi9mm is offline  
Old 08-10-2005, 09:15 AM   #14 (permalink)
Field Engineer
 
SHAWN's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Location: Long Island, NY
Posts: 4,697
Send a message via AIM to SHAWN
Default

Quote:
Originally posted by madmunki
The AMD 3200 is like a 2.4ghz, and is much slower then the P4 3.2ghz.

I would stay away from AMD, cause there is so many problems with AMD and gaming, like look at the World of Warcraft support forum, the number one issue (error 131) only happens with AMD processors.

Most gaming companies develope games on Intel systems, and are only tested with AMD. I would rather have a CPU that games were written for, not ported to.

This is coming from a person who owns a Dell . Its ok guys!
__________________
A+, Network + , HP Certified Tech and MCP

Specs: AMD Phenom II X6 1095T, Asus M477TD, 8GB GSkill Ripjaws DDR3 1600 7-8-7-24 1T, 128GB Crucial M4 SSD, ATi HD4650, W7, 27" HL272 Monitor
SHAWN is offline  
Old 08-10-2005, 09:57 AM   #15 (permalink)
Master Techie
 
Join Date: Mar 2005
Posts: 2,433
Default

This is so gonna get a lock
__________________





-AMD Athlon 64 3200+ Winchestor
-MSI K8N Neo4-F
-Sapphire Radeon X850 XT
-2x 1024 Corsair XMS Pro

<form action=\"http://www.srsyo.org/tfsearch.php\" method=\"get\">
<input type=\"text\" name=\"search\"><input type=\"submit\" name=\"submit\" value="Search!"></form> Search TF before you post!
dhw200 is offline  
Old 08-10-2005, 11:06 AM   #16 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Nov 2004
Posts: 862
Send a message via AIM to Megadeth2 Send a message via Yahoo to Megadeth2
Default

I would take the AMD Athlon 64 3200+ over the P4 any day. That P4 is as good as the 540 with the 1MB cache, going from 1MB to 2MB is like going from 1GB to 2GB, it hurts performance or gives minimal increase.

Secondly, Intel's next processor is going to be a desktop version of the Pentium M. Intel admits that the NetBurst architecture is horrible and maxed out in terms of MHz.

The A64 is better, look at benches, right now, AMD is better at rendering also. AMD wins nearly 75 to 80% of all benchmarks, and the rest it ties or loses by a small margin.
Megadeth2 is offline  
Old 08-10-2005, 11:44 AM   #17 (permalink)
Master Techie
 
uzi9mm's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: Horseheads, NY
Posts: 2,553
Default

Quote:
Originally posted by Megadeth2
I would take the AMD Athlon 64 3200+ over the P4 any day. That P4 is as good as the 540 with the 1MB cache, going from 1MB to 2MB is like going from 1GB to 2GB, it hurts performance or gives minimal increase.
He will not have 2mb of l2 cache. He will have 1mb on each core. Both cores will only be utilized when he is using a programs that supports SMP or if he sets the affinity to certain processes. But still he will only using 1mb on each affinity.
__________________
INTEL i7 930
ASUS P6X58D
3x2gb Corsair Dominators
EVGA GTX 480
CORSAIR 850-HX
uzi9mm is offline  
Old 08-10-2005, 06:44 PM   #18 (permalink)
Wizard Techie
 
HAVOC's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Location: Milford, Connecticut
Posts: 4,218
Send a message via AIM to HAVOC Send a message via Yahoo to HAVOC
Default

If your not a benchmark whore, then either of those processors will suite your needs nicely...
HAVOC is offline  
Old 08-11-2005, 04:01 AM   #19 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 2
Default

Hello,

Thank you for all of your views. I am still a little confused. From what I can see from the benchmarks, the AMD is better for games right across the board, but the P4 is better for video rendering and the like.

Ive been spending about 2 weeks tweaking the hell out of Windows x64 Edition and have been getting nowhere with the AMD. Im am veering toward the P4, but then I think my lack of sleep is affecting my decision!

Thanks again for all of your views.
Rixx is offline  
Old 08-12-2005, 03:14 PM   #20 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Nov 2004
Posts: 862
Send a message via AIM to Megadeth2 Send a message via Yahoo to Megadeth2
Default

uzi9mm, where are you?

Your understanding of the sequence on Intel procs is totally off.
3xx=Celeron D
5xx=P4 Prescott 32-Bit 1MB L2 Cache
5x1=As Above with 64-Bit
6xx=As Above with 64-Bit 2MB L2 Cache
8xx=Dual Core

AMD is across the board better and what difference does it make if you save 2 seconds on the Intel? Show me those benchmarks, and on a side not you might want to show the board you're getting with the 640 because if it is not on the 940 or 955 chipsets, then you will not be able to get a dual core Pentium D. With AMD, socket 939, you can upgrade on any board to the Athlon 64 X2.

Think about it, money goes down the drain with an Intel.
__________________

Megadeth2 is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 03:40 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.