Am3/am2+ - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > System Upgrades
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 04-20-2009, 11:56 AM   #1 (permalink)
Lady Techie
 
Yami's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: UK
Posts: 7,772
Default Am3/am2+

I just want to confirm, do AM3 processors work in AM2+ slots? And if so, do all AM2+ motherboards support AM3 processors or does the motherboard need to specifically state it supports AM3?

Specifically, I'm thinking of recommending this processor
https://secure.scan.co.uk/aspnet/Sho...ductId=1002257
and this motherboard, or probably a similar ATX version
https://secure.scan.co.uk/aspnet/Sho...ductId=1001097

Any thoughts? Is that a good processor for 100?
__________________

__________________
Desktop i5-4440 - ASRock Z77 Extreme4 - EVGA GTX970 - 4x4GB 1600MHz - Samsung 850 EVO 250GB - Be Silent Base 800 - 3TB+1TB+1TB+640GB
Laptop i7-3740QM @ 2.7GHz, 2x4GB 1600Mhz, GT640M, OCZ Agility 3 120GB
Smartphone Galaxy S7 Edge

LinkedIn Kiera Mitchell
Yami is offline  
Old 04-20-2009, 12:02 PM   #2 (permalink)
Lord Techie
 
hikaricloud's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Location: USA
Posts: 6,220
Default Re: Am3/am2+

Links are broken for me.

It all comes down to the manufacturer and their support. A general rule of thumb to follow though, is all 790GX boards and higher will support AM3. Some 780Gs will support them, sometimes with a BIOS flash.

My favorite combo, personally, is the x3 720 BE with the TA790GX 128M. That's what I'm running right now, and it's a match made in heaven.
__________________

__________________
R.I.P. Ronald C. "Bucky" Buck
3/13/1949 - 11/30/2010
Poizen22 - in all honesty id prefetr my pics get passed around then send perform some homo erotic sexual deed.
thirdshiftdj - what on earth are you trying to say???
I do not accept support questions via EMail, PM or IM.
If I helped you out, or what I just said rocked you like a hurricane, hit the little thingie over there.
<-------------------------------
hikaricloud is offline  
Old 04-20-2009, 12:09 PM   #3 (permalink)
Lady Techie
 
Yami's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: UK
Posts: 7,772
Default Re: Am3/am2+

Sorry, this is the correct motherboard link:
Asus M4A78-EM, AMD 780G, SAM2/AM2+, PCI-E 2.0 x16, DDR2 1066, SATA 3Gb/s, SATA RAID, uATX, VGA, HDMI - Scan.co.uk
The processor is the X3 720 as you mentioned

Will look into your recommended motherboard.
__________________
Desktop i5-4440 - ASRock Z77 Extreme4 - EVGA GTX970 - 4x4GB 1600MHz - Samsung 850 EVO 250GB - Be Silent Base 800 - 3TB+1TB+1TB+640GB
Laptop i7-3740QM @ 2.7GHz, 2x4GB 1600Mhz, GT640M, OCZ Agility 3 120GB
Smartphone Galaxy S7 Edge

LinkedIn Kiera Mitchell
Yami is offline  
Old 04-20-2009, 12:18 PM   #4 (permalink)
Lord Techie
 
hikaricloud's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Location: USA
Posts: 6,220
Default Re: Am3/am2+

Biostar TA790GX 128, AMD 790GX, SAM2+, PCI-E 2.0(x16), DDR2 1066, SATA 3Gbps, SATA RAID, OnBoard VGA - Scan.co.uk

It's about 3 GBP more after VAT. The ASUS is a good board, but this one is worth it in my opinion.
__________________
R.I.P. Ronald C. "Bucky" Buck
3/13/1949 - 11/30/2010
Poizen22 - in all honesty id prefetr my pics get passed around then send perform some homo erotic sexual deed.
thirdshiftdj - what on earth are you trying to say???
I do not accept support questions via EMail, PM or IM.
If I helped you out, or what I just said rocked you like a hurricane, hit the little thingie over there.
<-------------------------------
hikaricloud is offline  
Old 04-20-2009, 12:35 PM   #5 (permalink)
Lady Techie
 
Yami's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: UK
Posts: 7,772
Default Re: Am3/am2+

It looks quite good, but crossfire is unneeded really as she has a GTS250. Still, good-quality board with some good features, may go for it
__________________
Desktop i5-4440 - ASRock Z77 Extreme4 - EVGA GTX970 - 4x4GB 1600MHz - Samsung 850 EVO 250GB - Be Silent Base 800 - 3TB+1TB+1TB+640GB
Laptop i7-3740QM @ 2.7GHz, 2x4GB 1600Mhz, GT640M, OCZ Agility 3 120GB
Smartphone Galaxy S7 Edge

LinkedIn Kiera Mitchell
Yami is offline  
Old 04-20-2009, 12:47 PM   #6 (permalink)
Grandfather of Techist

\_(ツ)_/
 
Trotter's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: The South
Posts: 31,303
Default Re: Am3/am2+

AM3 will work in an AM2+ board, but a AM2+ CPU will not work in a AM3 board.
__________________

__________________


My Rig: SABLE
Antec 300 Illusion / Antec EarthWatts EA650 650W / ASUS GeForce GTX 960 GTX960-DC2OC-2GD5
AMD FX 8320 x8 Black Edition / Gelid Tranquillo / MSI 970A-G43
Sandisk Ultra Plus 128GB / Samsung 840 120GB / WD Black 750GB / WD Green 1TB
2x4GB DDR3 1600 - 2x2GB DDR3 1600
Win10 Ent 64-bit - Mionix Naos 7000 Mouse - CM Storm QuickFire Rapid Mech Keyboard


R.I.P. Danny L. Trotter ... 14 Nov 1945 - 4 Sept 2009
Trotter is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 10:45 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.