Advice on a graphic card update - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > System Upgrades
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 01-06-2007, 12:07 AM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 9
Default Advice on a graphic card update

'm thinking on buying a new graphic card (I like the BFG 3DFuzion GeForce 7300 GS 256MB DDR2 PCI Express Graphics Card) but I'm not sure if it will fit on my motherboard.
my actual graphic card is a Intel(R) 82865G Graphics Controller [Display adapter] <- which kinda sucks.

So, heres my information:
System Mode:
Dell Computer Corporation Dimension 3000
System Service Tag: H9V4V71 (support for this PC)
Chassis Serial Number: H9V4V71
Enclosure Type: Mini-Tower

Processor
2.80 gigahertz Intel Pentium 4
16 kilobyte primary memory cache
1024 kilobyte secondary memory cache

Main Circuit Board
Board: Dell Computer Corp. 0R8060
Serial Number: ..CN481115180DR5.
Bus Clock: 533 megahertz
BIOS: Dell Computer Corporation A02 11/08/2004

Memory Modules
510 Megabytes Installed Memory

Slot 'DIMM_1' has 256 MB
Slot 'DIMM_2' has 256 MB

c: (NTFS on drive 0) 80.00 GB 34.97 GB free

Any help would be appreciated.

Thanks. =)
__________________

Karson21 is offline  
Old 01-06-2007, 01:22 AM   #2 (permalink)
Grandfather of Techist

\_(ツ)_/
 
Trotter's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: The South
Posts: 31,303
Default

Unfortunately, your computer only has three PCI slots, no PCI-E. It also has a 250W PSU (it can be important to know that as some GFX cards require a minimum wattage).

The best PCI card out there is the X1300, of which there are several brands, starting at $110.

For cards more in your range (closer to the price of the 7300):
http://tinyurl.com/y3bj99
__________________

__________________


My Rig: SABLE
Antec 300 Illusion / Antec EarthWatts EA650 650W / ASUS GeForce GTX 960 GTX960-DC2OC-2GD5
AMD FX 8320 x8 Black Edition / Gelid Tranquillo / MSI 970A-G43
Sandisk Ultra Plus 128GB / Samsung 840 120GB / WD Black 750GB / WD Green 1TB
2x4GB DDR3 1600 - 2x2GB DDR3 1600
Win10 Ent 64-bit - Mionix Naos 7000 Mouse - CM Storm QuickFire Rapid Mech Keyboard


R.I.P. Danny L. Trotter ... 14 Nov 1945 - 4 Sept 2009
Trotter is offline  
Old 01-06-2007, 01:24 AM   #3 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 9
Default

So, would you recommend me to buy the X1300? Btw, that one runs games like Age of Empires 3? cuz it doesnt run on my actual graphic card, that was the main reason for trying to buy a new one.

Thanks =)
Karson21 is offline  
Old 01-06-2007, 01:29 AM   #4 (permalink)
Grandfather of Techist

\_(ツ)_/
 
Trotter's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: The South
Posts: 31,303
Default

It should run it. Probably not on high, though.

PCI can only go so far.
__________________


My Rig: SABLE
Antec 300 Illusion / Antec EarthWatts EA650 650W / ASUS GeForce GTX 960 GTX960-DC2OC-2GD5
AMD FX 8320 x8 Black Edition / Gelid Tranquillo / MSI 970A-G43
Sandisk Ultra Plus 128GB / Samsung 840 120GB / WD Black 750GB / WD Green 1TB
2x4GB DDR3 1600 - 2x2GB DDR3 1600
Win10 Ent 64-bit - Mionix Naos 7000 Mouse - CM Storm QuickFire Rapid Mech Keyboard


R.I.P. Danny L. Trotter ... 14 Nov 1945 - 4 Sept 2009
Trotter is offline  
Old 01-06-2007, 01:30 AM   #5 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 9
Default

Which graphic card do you recommend me?

110 dollars max.

Thanks.

ps. Do you guys recommend me to change my motherboard? Is that expensive?
Karson21 is offline  
Old 01-06-2007, 03:04 AM   #6 (permalink)
Grandfather of Techist

\_(ツ)_/
 
Trotter's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: The South
Posts: 31,303
Default

DIAMOND X1300PCI256SB Radeon X1300
http://www.newegg.com/Product/Produc...82E16814103016
$109.99 ($84.99 after $25.00 Mail-In Rebate)

As for replacing your motherboard, I only found one microATX socket 478 board with PCI-E on NewEgg... it wasn't cheap, and it had lousy reviews.

The Diamond X1300 calls for a 300W PSU, but it should work with your 250W since a Dell has the bare minimum in it.

Your next move would be to move to a totally different system. When you're ready, we'll be here to help you through it. Whether you build your own (preferable) or buy a pre-built (you do what you have to do), we'll talk you through it.
__________________


My Rig: SABLE
Antec 300 Illusion / Antec EarthWatts EA650 650W / ASUS GeForce GTX 960 GTX960-DC2OC-2GD5
AMD FX 8320 x8 Black Edition / Gelid Tranquillo / MSI 970A-G43
Sandisk Ultra Plus 128GB / Samsung 840 120GB / WD Black 750GB / WD Green 1TB
2x4GB DDR3 1600 - 2x2GB DDR3 1600
Win10 Ent 64-bit - Mionix Naos 7000 Mouse - CM Storm QuickFire Rapid Mech Keyboard


R.I.P. Danny L. Trotter ... 14 Nov 1945 - 4 Sept 2009
Trotter is offline  
Old 01-06-2007, 12:52 PM   #7 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 9
Default

source: http://www.newegg.com/Product/Produc...82E16814103016
System Requirements Intel Pentium 4 or AMD Athlon 64 FX
300 Watt power supply or higher
Super VGA or DVI-I compatible monitor
System Memory of 256 MB or higher
483 Watt power supply or higher
480 MB available hard disk space
2.1 PCI compliant slot
CD-ROM or DVD-ROM drive

are you sure it will fit on my mobo?
also, it says it needs 483 watt power supply and you guys said mine only have 250w.

Thanks.
Karson21 is offline  
Old 01-06-2007, 01:17 PM   #8 (permalink)
Grandfather of Techist

\_(ツ)_/
 
Trotter's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: The South
Posts: 31,303
Default

I think the 483 is a typo.
__________________


My Rig: SABLE
Antec 300 Illusion / Antec EarthWatts EA650 650W / ASUS GeForce GTX 960 GTX960-DC2OC-2GD5
AMD FX 8320 x8 Black Edition / Gelid Tranquillo / MSI 970A-G43
Sandisk Ultra Plus 128GB / Samsung 840 120GB / WD Black 750GB / WD Green 1TB
2x4GB DDR3 1600 - 2x2GB DDR3 1600
Win10 Ent 64-bit - Mionix Naos 7000 Mouse - CM Storm QuickFire Rapid Mech Keyboard


R.I.P. Danny L. Trotter ... 14 Nov 1945 - 4 Sept 2009
Trotter is offline  
Old 01-06-2007, 01:18 PM   #9 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 9
Default

means it will fit my motherboard?

<going to buy it right away after you post>


Thanks =0)
Karson21 is offline  
Old 01-06-2007, 09:47 PM   #10 (permalink)
Grandfather of Techist

\_(ツ)_/
 
Trotter's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: The South
Posts: 31,303
Default

Yes, it will fit. Your motherboard only has PCI slots, and this is a PCI card.
__________________

__________________


My Rig: SABLE
Antec 300 Illusion / Antec EarthWatts EA650 650W / ASUS GeForce GTX 960 GTX960-DC2OC-2GD5
AMD FX 8320 x8 Black Edition / Gelid Tranquillo / MSI 970A-G43
Sandisk Ultra Plus 128GB / Samsung 840 120GB / WD Black 750GB / WD Green 1TB
2x4GB DDR3 1600 - 2x2GB DDR3 1600
Win10 Ent 64-bit - Mionix Naos 7000 Mouse - CM Storm QuickFire Rapid Mech Keyboard


R.I.P. Danny L. Trotter ... 14 Nov 1945 - 4 Sept 2009
Trotter is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 06:15 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.