Add or upgrade RAM? - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > System Upgrades
Click Here to Login
Reply
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 11-06-2015, 01:46 AM   #1 (permalink)
Monster Techie
 
acerinpa's Avatar
 
Join Date: Jan 2009
Location: USA
Posts: 1,839
Default Add or upgrade RAM?

OK. I have been hearing that the newest games are "requiring" 16 GB of RAM. Not sure if that is true or not. But, I need help in deciding and I figured it may make a good discussion topic.

Current system = i5 SandyBridge 2500K and a Z77 Asrock extreme 4 MOBO

Current Ram is : 2 x 4 GB 1600 Gskill Ripjaw, Timing 9-9-9-24, Cas Latency 9
Voltage 1.5V

So:
a) Will additional RAM be necessary to run Fallout4 at high 1080p ?

IF I is answered "YES" , Then :

Should I just get 2 more (2 x 4 GB) sticks of the same type ( 1.5 v , same latency) of RAM so I total 16 GB?

or get better/faster RAM and get 2 new (2 x 8GB) sticks to total 16 GB?

Example of new ( not faster) - but the low profiel maybe necessary due to cooler. http://www.newegg.com/Product/Produc...-558-_-Product

Thanks for your help in advance...
__________________

acerinpa is offline   Reply With Quote
Old 11-06-2015, 03:13 AM   #2 (permalink)
Lord Techie
 
S0ULphIRE's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Location: Australia
Posts: 8,668
Send a message via MSN to S0ULphIRE
Default Re: Add or upgrade RAM?

I'm not sure that Fallout4 will *require* 16GB, but as far as the upgrade goes...

I'd just get an extra 2x4GB sticks and call it a day. Unless you upped the cpu/mobo as well, there'd be not much point/gain with getting 1800 or 2100mhz ram. Spend $35 instead of $65 and just get the 2x4GB addition. And yes, match the voltage (avoid DDR3L labelled stick) and 1600Mhz

edit: I have no idea as to the reputability of this brand, but spec-wise they're fine for you and only $32: http://www.newegg.com/Product/Produc...82E16820101078
__________________

__________________
"As a result of all this hardship, dirt, thirst, and wombats, you would expect Australians to be a sour lot. Instead, they are genial, jolly, cheerful, and always willing to share a kind word with a stranger, unless they are an American." -- Douglas Adams
S0ULphIRE is online now   Reply With Quote
Old 11-06-2015, 12:01 PM   #3 (permalink)
Build Guru
 
PP Mguire's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: Fort Worth, Texas
Posts: 28,313
Default Re: Add or upgrade RAM?

Klevv makes amazing RAM. I almost bought some for my rig because I think them as Dominator killers.

You don't need 16GB for any damn game. I said it for the last one that said 16GB required, I bet it doesn't even go over the 3.5GB 32bit limit.
__________________
"Resolution is just a number." #Ubisoft
Origin/Steam = PP_Mguire Twitch = pp_mguire Instagram = ppmguire PSN = PP_Mguire

Access to my Plex PM me.
PP Mguire is offline   Reply With Quote
Old 11-06-2015, 02:34 PM   #4 (permalink)
Monster Techie
 
acerinpa's Avatar
 
Join Date: Jan 2009
Location: USA
Posts: 1,839
Default Re: Add or upgrade RAM?

ya - I kinda figured YOU would say that I don't need extra Ram PP. But I figured it cant hurt. Do you think the Klevv RAM linked by Soulphire will "play nice" with the current RAM that I have. I know there is no "for sures" regarding the mixing of RAM.
acerinpa is offline   Reply With Quote
Old 11-06-2015, 03:04 PM   #5 (permalink)
Build Guru
 
PP Mguire's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: Fort Worth, Texas
Posts: 28,313
Default Re: Add or upgrade RAM?

I've never had any issues mixing DDR3 of any speeds or sizes.

It won't hurt of course, but kind of a waste of money. Least it's only 30 bucks.
__________________
"Resolution is just a number." #Ubisoft
Origin/Steam = PP_Mguire Twitch = pp_mguire Instagram = ppmguire PSN = PP_Mguire

Access to my Plex PM me.
PP Mguire is offline   Reply With Quote
Old 11-06-2015, 05:12 PM   #6 (permalink)
Monster Techie
 
acerinpa's Avatar
 
Join Date: Jan 2009
Location: USA
Posts: 1,839
Default Re: Add or upgrade RAM?

ok very good- is there any such thing as RAM getting old and now wont work well? is there any differences in 2 x 8 =16GB vs 4 x 4 = 16GB?
acerinpa is offline   Reply With Quote
Old 11-06-2015, 06:06 PM   #7 (permalink)
Build Guru
 
PP Mguire's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: Fort Worth, Texas
Posts: 28,313
Default Re: Add or upgrade RAM?

Not really, just less chance of upgrading if you need to.
__________________
"Resolution is just a number." #Ubisoft
Origin/Steam = PP_Mguire Twitch = pp_mguire Instagram = ppmguire PSN = PP_Mguire

Access to my Plex PM me.
PP Mguire is offline   Reply With Quote
Old 11-06-2015, 06:39 PM   #8 (permalink)
Monster Techie
 
acerinpa's Avatar
 
Join Date: Jan 2009
Location: USA
Posts: 1,839
Default Re: Add or upgrade RAM?

LOl- well you don't think I need to upgrade at all - so I think the $33 upgrade fits well. If somewhere down the road I need more Ram- then it will be at a time when I really need more than that upgraded.
acerinpa is offline   Reply With Quote
Old 11-07-2015, 03:54 AM   #9 (permalink)
Wizard of Wires
 
Join Date: Sep 2005
Location: 4321
Posts: 696
Default Re: Add or upgrade RAM?

I have 16gigs on my desk rig. I got it when I was building it just for ****s and giggles. It's a matched set of Vengeance from Corsair. Didn't cost all that much.
You're going to be better off with a good vid card rather than more ram.
setishock is offline   Reply With Quote
Old 11-07-2015, 09:01 AM   #10 (permalink)
Monster Techie
 
acerinpa's Avatar
 
Join Date: Jan 2009
Location: USA
Posts: 1,839
Default Re: Add or upgrade RAM?

NO doubt- but the card I have is a R290 and I don't see me putting out $300 plus to get a better card. I figure I will be putting together a completely new rig in a year or so. At that time I will "do it right" with all components - probably DDR4 at that time.

I ordered the RAM linked above - I could not find a better deal anywhere else. Thanks Soulphire.
__________________

acerinpa is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
*SOLVED* add/uPGRADE ddr2 mEMORY KingmanRoss System Upgrades 6 03-19-2011 04:20 PM
To upgrade CPU/RAM or to not upgrade? relikpL System Upgrades 10 12-03-2010 02:42 AM
upgrade and add case fans funkywaggnelz Overclocking and Modding 10 10-14-2007 11:39 AM
CPU upgrade or RAM upgrade klein1jo System Upgrades 12 01-01-2007 10:45 PM
upgrade proccessor or upgrade ram? j12 New Systems | Building and Buying 7 11-11-2006 07:16 PM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 10:09 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.