3870 bottleneck? - Page 2 - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > System Upgrades
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 04-27-2008, 10:48 AM   #11 (permalink)
Lord Techie
 
gurusan's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: Portland, OR
Posts: 6,562
Send a message via MSN to gurusan
Default Re: 3870 bottleneck?

Did you uninstall all your drivers, then run driversweeper, then reboot and then reinstall drivers?
__________________

__________________
|| 2500K @ 5GHz 1 thread, 4.8 2 threads, 4.6 3, 4.5 4 1.284V ||
|| P8P67-M Pro || 8GB @ 2133MHz ||
|| 5850 @ 1000/1225 || XFX 650W || Silverstone FT03B ||
|| 37" LCD TV || CM Hyper 212+ || Samsung 2.1 Soundbar ||
gurusan is offline  
Old 04-27-2008, 10:54 AM   #12 (permalink)
Techalicious
 
Redmo0n's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: Perth, Australia
Posts: 1,566
Send a message via MSN to Redmo0n
Default Re: 3870 bottleneck?

Can you return the card and use the money to buy a CPU?

I would recommend either:

Q6600 - For future proofing and price.

E8400 - For Performance

Or if your a AMD fan

X3 8750 - Heard its a pretty good processor.


If i where to choose i would say the Q6600.
__________________

__________________
Back to stay?
Redmo0n is offline  
Old 04-27-2008, 11:11 AM   #13 (permalink)
TF's First Dry Ice User!
 
Peter.Cort's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Location: Boston, MA
Posts: 5,018
Default Re: 3870 bottleneck?

Quote:
Originally Posted by Redmo0n View Post
Can you return the card and use the money to buy a CPU?

I would recommend either:

Q6600 - For future proofing and price.

E8400 - For Performance

Or if your a AMD fan

X3 8750 - Heard its a pretty good processor.


If i where to choose i would say the Q6600.
not trying to completely bash you, just making a point.

the 165's were a 939 and so he'd have to get a new cpu/mobo/ram, which wouldn't be very cost effective, just for one of the cpu's you listed above.

3 questions i have about your current setup though.

1) what did you get for frame rates on the 1900xt? and were those maxed settings.

2) have you tried to OC your cpu?

3) what size monitor are you on?
__________________
A notice to EVERYONE who has posted here with a computer problem, I highly encourage you to keep current with the forums, even if it's browsing for 10-15 minutes during lunch, or before you go to bed at night. There are many things that you can learn and apply to future issues. My goal is to help people get to a point where they can use their own knowledge to help themselves, and others.

Also please use the search button. You've got a 50/50 chance that someone's asked your question and we've answered it.
Peter.Cort is offline  
Old 04-27-2008, 11:13 AM   #14 (permalink)
Techie Beyond Description
 
veg1992's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Posts: 19,993
Default Re: 3870 bottleneck?

You should try turning up the settings and update to the latest Catalyst Drivers out now
__________________
I do not accept help requests and/or deleted threads/complaints by PM, Profile or IM/Email. Just ask on the forums! Also, I do have Lockerz invites if you want them, feel free to PM me your email if you want one :0

If I help you, or you just like what I said, rep me by clicking the
or under my avatar; it helps me know that my advice actually helped you.


.. But things don't go according to plan! My Actual Rig, 2009:
veg1992 is offline  
Old 04-27-2008, 11:49 AM   #15 (permalink)
Grandfather of Techist

¯\_(ツ)_/¯
 
Trotter's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: The South
Posts: 31,307
Default Re: 3870 bottleneck?

AMD6415, you CPU is fine. It will run the games out now without a problem. It will not bottleneck a 3870, so don't worry about that.

Yes, there are faster CPUs on the market, but you are in good enough shape to run whatever you want. To upgrade would require a new mobo, CPU, and RAM... which won't be cheap. There is NOTHING wrong with using what you have now. you may decide to upgrade in the future, but you are in good shape now.
__________________


My Rig: SABLE
Antec 300 Illusion / Antec EarthWatts EA650 650W / ASUS GeForce GTX 960 GTX960-DC2OC-2GD5
AMD FX 8320 x8 Black Edition / Gelid Tranquillo / MSI 970A-G43
Sandisk Ultra Plus 128GB / Samsung 840 120GB / WD Black 750GB / WD Green 1TB
2x4GB DDR3 1600 - 2x2GB DDR3 1600
Win10 Ent 64-bit - Mionix Naos 7000 Mouse - CM Storm QuickFire Rapid Mech Keyboard


R.I.P. Danny L. Trotter ... 14 Nov 1945 - 4 Sept 2009
Trotter is offline  
Old 04-27-2008, 12:46 PM   #16 (permalink)
Lord Techie
 
gurusan's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: Portland, OR
Posts: 6,562
Send a message via MSN to gurusan
Default Re: 3870 bottleneck?

yeah the CPU you have is fine for current games...if you are not experiencing a jump in performance from the x1900gt then there's something else wrong.
__________________
|| 2500K @ 5GHz 1 thread, 4.8 2 threads, 4.6 3, 4.5 4 1.284V ||
|| P8P67-M Pro || 8GB @ 2133MHz ||
|| 5850 @ 1000/1225 || XFX 650W || Silverstone FT03B ||
|| 37" LCD TV || CM Hyper 212+ || Samsung 2.1 Soundbar ||
gurusan is offline  
Old 04-27-2008, 04:51 PM   #17 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 374
Default Re: 3870 bottleneck?

ok i guess ill try uninstalling the drivers and try reinstalling them. Also I am only on a 17 or 18inch monitor, gonna try OC a little bit on the CPU and see what happens there.
__________________
2 B old and wise U must 1st be young and stupid
Trinity ATX Mid-Tower Case, Blue neon, ASUS MOBO, Intel E8400 dual core @ 3.96GHz, 4GB RAM, 2 ATI HD 3870s Xfire, 74GB Raptor HDD w/XP, 320GB HDD w/Games, 250GB HDD w/ windows 7, 2TB external HDD, 750W psu, on a Panasonic 46" Plasma and 24" Gateway lcd as 2nd
AMD6415 is offline  
Old 04-27-2008, 05:19 PM   #18 (permalink)
TF's First Dry Ice User!
 
Peter.Cort's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Location: Boston, MA
Posts: 5,018
Default Re: 3870 bottleneck?

i have the feeling that you already had really good frame rates, and you didn't really need the new card.
__________________
A notice to EVERYONE who has posted here with a computer problem, I highly encourage you to keep current with the forums, even if it's browsing for 10-15 minutes during lunch, or before you go to bed at night. There are many things that you can learn and apply to future issues. My goal is to help people get to a point where they can use their own knowledge to help themselves, and others.

Also please use the search button. You've got a 50/50 chance that someone's asked your question and we've answered it.
Peter.Cort is offline  
Old 04-27-2008, 08:29 PM   #19 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 374
Default Re: 3870 bottleneck?

well I had decent frame rate, I dunno about good but it was ok, but that was with the settings turned down quite a bit on the newer games, so I figured I would get a better card just so I could turn the settings up and play the games and actually have them look good and yea now I am in the situation I am in now. What about not enough power? could it be running slow because its not getting enough power to it?
__________________
2 B old and wise U must 1st be young and stupid
Trinity ATX Mid-Tower Case, Blue neon, ASUS MOBO, Intel E8400 dual core @ 3.96GHz, 4GB RAM, 2 ATI HD 3870s Xfire, 74GB Raptor HDD w/XP, 320GB HDD w/Games, 250GB HDD w/ windows 7, 2TB external HDD, 750W psu, on a Panasonic 46" Plasma and 24" Gateway lcd as 2nd
AMD6415 is offline  
Old 04-27-2008, 11:05 PM   #20 (permalink)
Techalicious
 
Redmo0n's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: Perth, Australia
Posts: 1,566
Send a message via MSN to Redmo0n
Default Re: 3870 bottleneck?

Quote:
not trying to completely bash you, just making a point.
I should have payed more attention to his setup

Sorry

Quote:
What about not enough power? could it be running slow because its not getting enough power to it?
What brand of PSU is it?
__________________

__________________
Back to stay?
Redmo0n is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Release of the 3870 X2s? This changes EVERYTHING! Help on deciding Alexinator New Systems | Building and Buying 15 01-28-2008 09:22 PM
His 3870 Poizen22 New Systems | Building and Buying 8 01-09-2008 10:41 PM
ATI: 2900 pro 1GB DDR4 (vs)**new 3870? XxvigilancexX System Upgrades 25 11-23-2007 09:39 PM
8800gt Vs 3870 nhlrocker New Systems | Building and Buying 12 11-16-2007 08:00 PM
Radeon HD 3850, 3870 Specs Leaked Osiris Monitors, Printers and Peripherals 3 11-06-2007 11:03 AM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 02:23 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.