3800+ and SATA New Mobo - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > System Upgrades
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 04-17-2006, 08:30 PM   #1 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Jan 2006
Location: Wetaskiwin Alberta
Posts: 498
Send a message via MSN to nVdia Send a message via Yahoo to nVdia
Question 3800+ and SATA New Mobo

Ok well im upgrading my pc. I'm wondering how much of a performance increase I will have with a 3800+. I have a IDE 80 gig Seagate and I am upgrading to a 120gig Westeren Digital S-ATA will I notice a big difference?

Heres the mobo I want

http://www.bcom.ab.ca/store/product....cat=333&page=2


Thanks guys!
__________________

__________________
Intel Core 2 duo E6750
Gigabyte S series N650 SLI
Evga 8800GT Superclocked 512MB
4 Patriot Extreme DDR2800
Seagate Barracuda 320gig SATA 2
Seagate Barracuda 200gig SATA 2
Antec 900 Gaming Case
Enermax Liberty 620watt Modular
Acer 22inch Widescreen HDTV/DVI
Windows Vista Ultimate 32 Bit
nVdia is offline  
Old 04-17-2006, 08:59 PM   #2 (permalink)
Master Techie
 
reggie_da_man's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Posts: 2,567
Default

Don't get a 3800, waste of money. If you want to get a single core Athlon the go with a 3700. Get an MSI K8N Neo4-F instead of that board. I noticed that you have an AGP video card, you'd have to buy a PCI-e card for either of those motherboards. You won't notice a huge difference between the hard drives, unless the segate is ATA-100, 5400rpm with a 2MB cache and the new one is 7200rpm with either an 8MB or 16MB cache.
__________________

__________________

reggie_da_man is offline  
Old 04-17-2006, 09:09 PM   #3 (permalink)
Do work.
 
molsen's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Location: Jacksonville, FL
Posts: 1,177
Send a message via AIM to molsen
Default

you'll likely not notice a difference unless, like reggie said, there's an RPM and/or cache difference.
__________________
http://mattjolsen.tumblr.com
flickr

Intel E8400 @ 3.78ghz
8gb (4x2gb) G.SKILL DDR2 1600 @ 420mhz, 5-5-5-12
ASrock P43Twins1600 (hates RAM dividers)
WD Caviar 500gb + 250gb hdd, 32mb cache
eVGA 7900gs @ 585/1700mhz
OCZ GameXStream 600w PSU
Sound Blaster X-Fi Platinum
Cooler Master Centurion 5 case
molsen is offline  
Old 04-17-2006, 09:11 PM   #4 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Jan 2006
Location: Wetaskiwin Alberta
Posts: 498
Send a message via MSN to nVdia Send a message via Yahoo to nVdia
Default

Well I already have the 3800+ im taking it from my dads pc. I only buy my computer parts from that store, so that motherboard is the best buy for my budget, and as for the hd I want some more room and I want Serial ata. Yes I am aware of my video card i'm going to wait for that buy. so will I notice a performance boost with those new componets??

thanks
__________________
Intel Core 2 duo E6750
Gigabyte S series N650 SLI
Evga 8800GT Superclocked 512MB
4 Patriot Extreme DDR2800
Seagate Barracuda 320gig SATA 2
Seagate Barracuda 200gig SATA 2
Antec 900 Gaming Case
Enermax Liberty 620watt Modular
Acer 22inch Widescreen HDTV/DVI
Windows Vista Ultimate 32 Bit
nVdia is offline  
Old 04-17-2006, 09:15 PM   #5 (permalink)
Master Techie
 
reggie_da_man's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Posts: 2,567
Default

I would just overclock. You can easily get 400MHz more out of that CPU. The new CPU would help but isn't really needed. IMHO another preformance boost you will notice, is the fact that you just put a fresh copy of Windows XP without any crap on it.
__________________

reggie_da_man is offline  
Old 04-17-2006, 10:09 PM   #6 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Jan 2006
Location: Wetaskiwin Alberta
Posts: 498
Send a message via MSN to nVdia Send a message via Yahoo to nVdia
Default

True I can over clock but my bios is locked I wonder if it will be locked in my new mobo...
__________________
Intel Core 2 duo E6750
Gigabyte S series N650 SLI
Evga 8800GT Superclocked 512MB
4 Patriot Extreme DDR2800
Seagate Barracuda 320gig SATA 2
Seagate Barracuda 200gig SATA 2
Antec 900 Gaming Case
Enermax Liberty 620watt Modular
Acer 22inch Widescreen HDTV/DVI
Windows Vista Ultimate 32 Bit
nVdia is offline  
Old 04-17-2006, 10:12 PM   #7 (permalink)
Master Techie
 
reggie_da_man's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Posts: 2,567
Default

That's strange that your bios is overclocked. Your new board will be unlocked for sure.
__________________

reggie_da_man is offline  
Old 04-17-2006, 10:57 PM   #8 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Jan 2006
Location: Wetaskiwin Alberta
Posts: 498
Send a message via MSN to nVdia Send a message via Yahoo to nVdia
Default

Ya its really wierd like I go to cpu info and its all locked up I can't change anything. Ya I'll experement with some overclocking first before I put the 3800+ in it.
__________________
Intel Core 2 duo E6750
Gigabyte S series N650 SLI
Evga 8800GT Superclocked 512MB
4 Patriot Extreme DDR2800
Seagate Barracuda 320gig SATA 2
Seagate Barracuda 200gig SATA 2
Antec 900 Gaming Case
Enermax Liberty 620watt Modular
Acer 22inch Widescreen HDTV/DVI
Windows Vista Ultimate 32 Bit
nVdia is offline  
Old 04-17-2006, 11:03 PM   #9 (permalink)
Master Techie
 
reggie_da_man's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Posts: 2,567
Default

That's the spirit
__________________

reggie_da_man is offline  
Old 04-17-2006, 11:19 PM   #10 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Jan 2006
Location: Wetaskiwin Alberta
Posts: 498
Send a message via MSN to nVdia Send a message via Yahoo to nVdia
Default

haha oh yeah!
__________________

__________________
Intel Core 2 duo E6750
Gigabyte S series N650 SLI
Evga 8800GT Superclocked 512MB
4 Patriot Extreme DDR2800
Seagate Barracuda 320gig SATA 2
Seagate Barracuda 200gig SATA 2
Antec 900 Gaming Case
Enermax Liberty 620watt Modular
Acer 22inch Widescreen HDTV/DVI
Windows Vista Ultimate 32 Bit
nVdia is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 09:58 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.