Sata Bios Config Problem - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Tips, Tricks and FAQ
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 10-13-2004, 12:16 PM   #1 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Oct 2004
Posts: 43
Send a message via AIM to lbreevesii
Default Sata Bios Config Problem

i installed my new WD 160gig SATA hdd yesterday. only real problem is that i'm getting a conflict between my ide and my sata. my bios has several settings for sata configuration. disabled, auto, enhanced, combined, and sata only. so far that i've found, the only way it will boot from my new hdd is if i have it set so that the sata shows up as a mapped ide drive. this i can't live with, i have 2 ide hdd's i need to run(at least temporarily), and at least 2 cd-roms. when i try to do the auto or any of the other modes(except sata only) it will not boot to the sata drive, it'll just give me an invalid system disk error. any suggestions?
__________________

__________________
AMD 64 3800+
ABIT AN8-SLI
X-connect 500W psu
1.5gb RAM
etc etc

Custom Quake box under planning and soon to be under construction
lbreevesii is offline  
Old 10-15-2004, 06:35 PM   #2 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Oct 2004
Posts: 10
Default

I have exactly the same problem.
__________________

beregon is offline  
Old 10-15-2004, 06:52 PM   #3 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Oct 2004
Posts: 43
Send a message via AIM to lbreevesii
Default

i think i've fixed mine. what mobo and bios are you running.? the deal on mine is that the bios recuires me to first run it in sata only mode for the inital os setup, then later to switch it to auto or enhanced modes. the other solution is to enter the "boot menu" by pressing escape during post, there is supposed to be an option there. i havn't tested it yet due to a problem w/ my os disk.
__________________
AMD 64 3800+
ABIT AN8-SLI
X-connect 500W psu
1.5gb RAM
etc etc

Custom Quake box under planning and soon to be under construction
lbreevesii is offline  
Old 10-16-2004, 06:34 PM   #4 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Oct 2004
Posts: 10
Default

im running phoenix bios (dunno wich version).

mother board : FUJITSU SIEMENS D1627
beregon is offline  
Old 10-16-2004, 08:51 PM   #5 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Oct 2004
Posts: 43
Send a message via AIM to lbreevesii
Default

yeah i think mine is phoenix. don't recall off hand tho. try that solution. i think my revision is 1.06 but i'm not sure.
__________________
AMD 64 3800+
ABIT AN8-SLI
X-connect 500W psu
1.5gb RAM
etc etc

Custom Quake box under planning and soon to be under construction
lbreevesii is offline  
Old 10-17-2004, 03:50 AM   #6 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Oct 2004
Posts: 10
Default

well, im running rev 1.05.
but let me see if i got this right.. first you installed windows on your sata using 'sata 1/2 only' in your sata drive mapping.
then you rebooted, and did what? i fell of there..
the thing is, that if i dont have the sata drive on one of my IDE drives (1,2,3 or 4), it wont show up in my boot sequence.. And i will just get some type of error...
beregon is offline  
Old 10-17-2004, 08:50 AM   #7 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Oct 2004
Posts: 43
Send a message via AIM to lbreevesii
Default

aparently you have to do your initial os install w/ it in the 1/2 or w/e you want to call it mode. then you go back and your bios should then auto detect it right if you switch the mode back to auto or enhanced. you will however have to change your boot priority settings to make it boot to the sata hdd vs. an ide.

from there. if it isn't working then you'll need to hit esc. during post, and it should give you another sort of boot priority menu where you can set your sata drive as primary
__________________
AMD 64 3800+
ABIT AN8-SLI
X-connect 500W psu
1.5gb RAM
etc etc

Custom Quake box under planning and soon to be under construction
lbreevesii is offline  
Old 10-17-2004, 11:30 AM   #8 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Oct 2004
Posts: 10
Default

Hi again. i found this in my web-based mobo manual:

SATA Mode
specifies which operating mode the serial ATA interfaces are used in.
Default The serial ATA interfaces are assigned to the default IDE interface. Further settings
you make under SATA Drive Mapping.
RAID Condition: The mainboard must support this function. The serial ATA interfaces are
used as a RAID system with RAID 0. Two identical serial ATA hard disk drives must
be connected. Additional settings are made in the RAID Configuration Utility. This
utility can be started when booting the system with a key combination. A message to
this effect appears on screen.
OS Only Condition: The operating system must support this function. The serial ATA hard
disks are only detected by the operating system. The BIOS does not support the
serial ATA interface and does not detect the serial ATA hard disks. No boot hard
disks can be connected to the serial ATA interface.
Main - system functions
22 A26361-D900-Z406-25-7619
SATA Drive Mapping
specifies how the serial ATA interfaces are assigned to the default IDE interfaces.
SATA 1/2 Only Only the serial ATA interfaces are used. Both IDE interfaces (primary and
secondary) are assigned to the serial ATA interfaces. Drives on the IDE interfaces
are not detected by the BIOS.
SATA 1/2 + PATA 3/4
The serial ATA interfaces and the secondary IDE interface are used. The primary
IDE interface is assigned to the serial ATA interfaces. Drives on the primary IDE
interface are not detected by the BIOS.
PATA 1/2 + SATA 1/2
The serial ATA interfaces and the primary IDE interface are used. The secondary
IDE interface is assigned to the serial ATA interfaces. Drives on the secondary IDE
interface are not detected by the BIOS.

I guess this means that i cant boot from my sata disc, and still use all of my ide interfaces. i suppose i can try though..
is it worth trying to update my bios?
beregon is offline  
Old 10-17-2004, 01:11 PM   #9 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Oct 2004
Posts: 43
Send a message via AIM to lbreevesii
Default

i doubt it. i'd say that if you mess with it a little bit that you'll get it to work right. updating a bios can be sortof risky, but not too bad.
__________________
AMD 64 3800+
ABIT AN8-SLI
X-connect 500W psu
1.5gb RAM
etc etc

Custom Quake box under planning and soon to be under construction
lbreevesii is offline  
Old 10-20-2004, 04:15 AM   #10 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Oct 2004
Posts: 10
Default

ok.. i think i'll just try to buy an ide/pata controller.. some guy tipped me of.. thanks forthe help
__________________

beregon is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 05:37 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.