recent problems; cpu usually at 100%... - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Security | Computer, Devices, Software and Systems > Viruses, Spyware and Malware
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 04-13-2009, 07:56 PM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Apr 2009
Posts: 3
Default recent problems; cpu usually at 100%...

hello all,

of late, the laptop i'm using has been experiencing really high cpu usage, usually up to 100% when i do the most mundane of tasks (open a new tab, go back on the browser, etc...).

i don't have an old laptop (about 3 years old), and the rate of which it has deteriorated has been really rapid. in the last week, i have lost the ability to watch ALREADY BUFFERED youtube clips (sound before video, or the video stops and starts), watch already downloaded videos (stops and starts), and even simple tasks like opening a new window up.

i've taken to using CCleaner every day now, as well as performing spyware checks with super-anti spyware. i use avast (for virus protection), and the last three times i've tried to perform a virus check, the computer/laptop has shutdown on me before it finished checking everything. i even disconnected it from the internet (i read it on the internet), and it still shuts down...

it's a toshiba satellite pro with 512 mb ram and a 40gb hdd. i'm not sureabout the other info, but i could find out...

could anyone help me out please???
__________________

muzzbait is offline  
Old 04-13-2009, 08:24 PM   #2 (permalink)
Private Joker
 
carnageX's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: South Dakota
Posts: 24,478
Default Re: recent problems; cpu usually at 100%...

Could try scanning in safe mode to make sure. Also, what process is using 100% of the CPU? Open Task manager and find out next time.
__________________

__________________
Laptop: MSI GT70 2OC-059us | i7-4700MQ | 16GB | GTX 770m | 500GB SSD / 750GB HDD | 17.3" | Win10 Pro
Desktop: 4690k | 12GB g.Skill RipJaws | GTX 970 | 520hx | Z87X-UD4H | Corsair Vengeance C70 | Corsair H110 | Acer 25" | Acer 22" | Win10
Mobile: Samsung Galaxy Note 5


If I help you, or you just like what I said, rep me by clicking the under my post
carnageX is offline  
Old 04-13-2009, 08:32 PM   #3 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Apr 2009
Posts: 3
Default Re: recent problems; cpu usually at 100%...

would a scan in safe mode finish? i've never had this laptop just 'shut down' ever. would this happen in safemode?

okay, the following tasks eat up my cpu: svchost.exe, ptscsvc.exe, ashsimpl.exe, ndstray.exe and tvstray.exe...

i think it's a trojan or some form of malware, personally...
muzzbait is offline  
Old 04-13-2009, 09:15 PM   #4 (permalink)
Private Joker
 
carnageX's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: South Dakota
Posts: 24,478
Default Re: recent problems; cpu usually at 100%...

Well you can determine this by going into Safe Mode. Safe Mode only loads up whats necessary. To be sure, go to start > run > type in msconfig > and go to the Startup tab and disable everything. Re-check only your antivirus and reboot into normal mode. See if you can do it then. Otherwise, try safe mode and scan, as its less likely the malware will be running in safe mode (can still happen, but less likely).
__________________
Laptop: MSI GT70 2OC-059us | i7-4700MQ | 16GB | GTX 770m | 500GB SSD / 750GB HDD | 17.3" | Win10 Pro
Desktop: 4690k | 12GB g.Skill RipJaws | GTX 970 | 520hx | Z87X-UD4H | Corsair Vengeance C70 | Corsair H110 | Acer 25" | Acer 22" | Win10
Mobile: Samsung Galaxy Note 5


If I help you, or you just like what I said, rep me by clicking the under my post
carnageX is offline  
Old 04-15-2009, 07:32 AM   #5 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Apr 2009
Posts: 3
Default Re: recent problems; cpu usually at 100%...

sorry for the late reply...

the last two days the computer hasn't worked well. i wasted about 10 hours trying to get a 'thorough' scan done on my avast anti-virus, as well as super-antispyware, but the computer kept switching off.

yesterday, i decided to retry it in safe-mode. i left the computer on all day and all night (it was at 95% complete for 8 hours, and at 97% complete for 10 hours!), and it blacked out. i managed to check the last 'group' of files being scanned; mso somethingorother. then it clicked; last week i installed office2007 (from a torrent, i know, i know...), so i've kinda guessed that either i got a shoddy file or my computer can't deal with the system requirements...

either way, the files are being deleted very soon.

hopefully the computer can return to how it was before...

would you recommend a format???
muzzbait is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
What's the best CPU I can get............ hesson81 System Upgrades 15 02-12-2009 08:44 PM
CPU Fan Error Phaint Hardware Repairs and Troubleshooting 2 12-29-2008 01:58 PM
Problems with CPU fan Pixelator Hardware Repairs and Troubleshooting 4 06-01-2008 09:23 PM
Athlon XP CPU pin problems jfenwick Hardware Repairs and Troubleshooting 1 04-12-2008 04:38 PM
3 CPU Temperatures... 2 cores 1 CPU? commandercup Overclocking and Modding 9 03-13-2008 01:05 PM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 03:30 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.