Wired LAN no longer working... - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Internet > Computer Networking and Internet Hardware
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 06-05-2007, 08:45 PM   #1 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Apr 2006
Posts: 471
Default Wired LAN no longer working...

A while back I got a new motherboard, CPU, RAM, and Vista. Pretty much new everything.
I put it all together and it worked nicely
But a day later the wired LAN stops working. I could tell the adapter knew when it was plugged in and stuff. Like I could unplug the power to router and Windows would say "Local Area Connect 1 has been disconnected!" or something like that. But it wouldn't ever connect to the internet. So I was just like screw it... so I pulled out an old PCI wireless adapter, and that worked fine under Vista.
Then I got tired of Vista because it was crashing all my game :\
So I installed XP, thinking my wired LAN adapter would be fixed! But it still wasn't.. and worse yet, XP didn't even recognize it as a piece of hardware. It's not even in the device manager list. So I was like whatever I'll continue to use wireless. So that worked for about a month. Then this morning I fired up utorrent as I always do before heading out the door and I'm sitting there reading some news or something when all the sudden I get this tooltip in the bottom right of my screen that says "Wireless Network not connect..." and I was like well I don't have time for this so I walked out the door. When I came home, it still wasn't working. My laptop, which is on the same wireless network still works. My computer can see the network, but it can't connect to it. It knows it's there, but when I try to connect it just says "Waiting on the network..." for a few minutes and then gives up...
Any ideas???
1) How can I fix the wired adapter? Or is it a sure thing that it's dead for good? (it's the built in one on the P5N-E SLI)
2) If I can't make the wired work, how can I make the wireless work?
Thanks in advance!
__________________

__________________
[CPU: e6600 @ 3300 MHz] // [MB: ASUS P5N-E SLi] // [RAM: Patriot 'eased latency' PC2-6400 @ DDR800 5-4-4-12-2T] // [GPU: 8800GTX @ 650/1000/1600 (volt modded)] // [HDD: 2x Cavier 500GiB stripe] // [Chassis: Thermaltake Armor VA8000 (black)] // [PSU: Aspire(Apevia) 680w] // [OS: Windows 7 Ultimate x64][Cooling: water cooled GPU and CPU]
^ (9/7/2010): Ha, I remember when that was the stuff. My water cooling has since leaked and fried my mobo. So now I'm rocking an MSI laptop with an i5 430m :)
lazer_viking is offline  
Old 06-05-2007, 08:52 PM   #2 (permalink)
Law
Wizard Techie
 
Law's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: the data closet
Posts: 4,200
Default Re: Wired LAN no longer working...

Quote:
Originally Posted by lazer_viking View Post
1) How can I fix the wired adapter? Or is it a sure thing that it's dead for good? (it's the built in one on the P5N-E SLI)
It doesn't show up in device manager, that means it's not enable in BIOS. Enable it, install driver. You might have to check jumper setting just in case.

Quote:
2) If I can't make the wired work, how can I make the wireless work?
Thanks in advance!
Re-enter your wireless information again. Go to Control Panel>Local Area Network>Wireless adapter>Properties>Wireless tab. Delete the old entry, click OK. Re-enter it, see what happens.
__________________

__________________

Law is offline  
Old 06-05-2007, 09:03 PM   #3 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Apr 2006
Posts: 471
Default Re: Wired LAN no longer working...

Thank you for your response.
Yes, everything pertaining to the onboard LAN is enabled.

I'm not quite sure where you want me to go for the wireless thing however. There is no Wireless Adapter option in control panel?

Edit: I meant Local Area Network option. There is a network and internet option.. but there is no Wireless Adapter option inside that either...
__________________
[CPU: e6600 @ 3300 MHz] // [MB: ASUS P5N-E SLi] // [RAM: Patriot 'eased latency' PC2-6400 @ DDR800 5-4-4-12-2T] // [GPU: 8800GTX @ 650/1000/1600 (volt modded)] // [HDD: 2x Cavier 500GiB stripe] // [Chassis: Thermaltake Armor VA8000 (black)] // [PSU: Aspire(Apevia) 680w] // [OS: Windows 7 Ultimate x64][Cooling: water cooled GPU and CPU]
^ (9/7/2010): Ha, I remember when that was the stuff. My water cooling has since leaked and fried my mobo. So now I'm rocking an MSI laptop with an i5 430m :)
lazer_viking is offline  
Old 06-05-2007, 09:52 PM   #4 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Apr 2006
Posts: 471
Default Re: Wired LAN no longer working...

Windows says "...the network might be refusing access to this computer". How can I make sure this isn't the case? Because it seems like it is... my computer can SEE the wireless networks, but can't connect.
__________________
[CPU: e6600 @ 3300 MHz] // [MB: ASUS P5N-E SLi] // [RAM: Patriot 'eased latency' PC2-6400 @ DDR800 5-4-4-12-2T] // [GPU: 8800GTX @ 650/1000/1600 (volt modded)] // [HDD: 2x Cavier 500GiB stripe] // [Chassis: Thermaltake Armor VA8000 (black)] // [PSU: Aspire(Apevia) 680w] // [OS: Windows 7 Ultimate x64][Cooling: water cooled GPU and CPU]
^ (9/7/2010): Ha, I remember when that was the stuff. My water cooling has since leaked and fried my mobo. So now I'm rocking an MSI laptop with an i5 430m :)
lazer_viking is offline  
Old 06-06-2007, 01:01 AM   #5 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Oct 2005
Posts: 833
Send a message via ICQ to Amd2800 Send a message via AIM to Amd2800 Send a message via Yahoo to Amd2800
Default Re: Wired LAN no longer working...

Reboot the PC .. is ur pc next to the router ? this is a bug in vista ... it dont like connecting to Routers more than 5m away
__________________
NEW PC : The I5-2500 3.3ghz
CPU : Intel I5-2500 @ 3.3Ghz *SandyBridge* - Ram : 8GB DDR3 1333Mhz Dual Channel - Mobo : Asus P8H67-M Pro
HDD0 : 1TB Sata 2 - GFX : ATI Radeon HD6950 2GB - Sound: Realtek 5.1 Onboard - OS1 : Windows 7 Ultimate X64

Dell Studio 1747 Laptop
CPU : Intel I7 - Q720 @ 1.66Ghz - Ram: 4GB Ram DDR3 1333Mhz Dual Channel - Mobo : Dell - HDD: 2x 500GB Sata 2 - OS1: Windows 7 Ultimate X64





Quote:
I want a processor in my brain..... Can i upgrade my ram?

Amd2800 is offline  
Old 06-06-2007, 07:01 PM   #6 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Apr 2006
Posts: 471
Default Re: Wired LAN no longer working...

im not running vista.
lol and i've restarted my computer soooooooo many times. so thats not the problem. yes, the router is less than 5 ft away.
it started working a little bit when i booted without the wireless NIC once, and then shutdown and reinserted it. but it worked for like 5 hrs and then stopped again.

im thinking about getting a new wired NIC. when i search newegg though all i get is that killer NIC thats like 150$. thats rediculous. edit: oh, my bad. TWO HUNDRED and fifty dollars for a network processing unit... gah what a gimmick lol.
__________________
[CPU: e6600 @ 3300 MHz] // [MB: ASUS P5N-E SLi] // [RAM: Patriot 'eased latency' PC2-6400 @ DDR800 5-4-4-12-2T] // [GPU: 8800GTX @ 650/1000/1600 (volt modded)] // [HDD: 2x Cavier 500GiB stripe] // [Chassis: Thermaltake Armor VA8000 (black)] // [PSU: Aspire(Apevia) 680w] // [OS: Windows 7 Ultimate x64][Cooling: water cooled GPU and CPU]
^ (9/7/2010): Ha, I remember when that was the stuff. My water cooling has since leaked and fried my mobo. So now I'm rocking an MSI laptop with an i5 430m :)
lazer_viking is offline  
Old 06-06-2007, 08:02 PM   #7 (permalink)
Law
Wizard Techie
 
Law's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: the data closet
Posts: 4,200
Default Re: Wired LAN no longer working...

You're looking at the wrong section, most 10/100 PCI Ethernet NIC are $20 or less.
__________________

Law is offline  
Old 06-07-2007, 04:00 AM   #8 (permalink)
Techie Beyond Description
 
Apokalipse's Avatar
 
Join Date: Jun 2003
Location: Melbourne, Australia
Posts: 14,559
Default Re: Wired LAN no longer working...

Quote:
Originally Posted by lazer_viking View Post
It's not even in the device manager list.
put it in a different PCI slot

Or try taking it out, booting up and shutting down again, then putting it back in and booting up again.
If you still can't see it, try using the add hardware wizard

Have you got the drivers for it?

*edit*
I misread. I thought you had a PCI wired card.
Try what Law said, see if the wired adapter is disabled in the BIOS.
__________________
Apokalipse is offline  
Old 06-09-2007, 01:07 AM   #9 (permalink)
disgruntled ex-moderator
 
Nagasama's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: probably on the lake
Posts: 6,956
Default Re: Wired LAN no longer working...

my ethernet adapters aren't seen in the system until i install the drivers for them.
then, like majic, windows locates them.
__________________
"nagasama no longer drinks tecate, or streaks out of the night for anything, and he has a fine wife so he has no use for your girlfriend...she is safe..."
Nagasama is offline  
Old 06-11-2007, 06:00 PM   #10 (permalink)
Chillin Techie
 
Join Date: Nov 2004
Location: USA
Posts: 11,861
Default Re: Wired LAN no longer working...

get a pci nic card
__________________

__________________
The Ultimate Hard Drive Utility PowerMax 4.23. (It now has the ability to clean a Boot Sector virus on the quick erase option.)
The best browser Netscape 8
Have you accidently delete something? Look here (trial. the better one) and here(free)
EricB is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
New Sony DVD's Not Working kfc469 New Technology and Products 2 05-28-2007 10:39 AM
wired vs RF vs bluetooth??? jobmitsuo New Systems | Building and Buying 4 05-03-2007 12:49 AM
Network connection stopped working!? farmboy1984 Hardware Repairs and Troubleshooting 4 04-28-2007 04:31 PM
Router no longer works & weird TraceRT ShackledPhoenix Computer Networking and Internet Hardware 10 04-14-2007 04:22 PM
Sound not working techn00bie Computer Audio and Multimedia 0 04-11-2007 08:33 AM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 04:17 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions, Inc.