"Couldn't initiate render device" - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Gaming > PC Gaming
Click Here to Login
Reply
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 05-18-2017, 03:23 PM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: May 2017
Location: Germany
Posts: 6
Question "Couldn't initiate render device"

Hey there,

today I encountered the problem, that all Games (all on steam) seem to not recognize my gpu. There always appears a promp like "Couldn't initiate the render device" or something of the sort.
I already tried reinstalling the drivers and the games.
In the system settings everyting is shown and the status shows that everything is fine.
It would be awesome if someone could help me with this.

The card is an AMD RX 470
__________________

TheOtherGuy is offline   Reply With Quote
Old 05-18-2017, 05:26 PM   #2 (permalink)
Private Joker
 
carnageX's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: South Dakota
Posts: 24,137
Default Re: "Couldn't initiate render device"

What games specifically?

And what are your full system specs?
__________________

__________________
Laptop: MSI GT70 2OC-059us | i7-4700MQ | 16GB | GTX 770m | 500GB SSD / 750GB HDD | 17.3" | Win10 Pro
Desktop: 4690k | 12GB g.Skill RipJaws | GTX 970 | 520hx | Z87X-UD4H | Corsair Vengeance C70 | Corsair H110 | Acer 25" | Acer 22" | Win10
Mobile: Samsung Galaxy Note 5


If I help you, or you just like what I said, rep me by clicking the under my post
carnageX is offline   Reply With Quote
Old 05-19-2017, 01:21 AM   #3 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: May 2017
Location: Germany
Posts: 6
Default Re: "Couldn't initiate render device"

The game that brings the mentioned prompt is Natural Selection 2.
But other games that show some kind of message are:
Black Ops II (shows a "fatal directX error")
Dota 2 (shows a message that says my system specs aren't good enough)
Planetside 2 (opens a browser where the same message as for dota is shown)
Shogun 2 Total war (can't remember what message it was here, deinstalled it)
Rome 2 Total war (same as for shogun)
...

System specs:

MSI Z-170 A Pro
Intel Core I5 6500 3.2GHz
Radeon RX 470
Windows 10 Pro (64 bit)

Anything else you need?
TheOtherGuy is offline   Reply With Quote
Old 05-19-2017, 01:29 AM   #4 (permalink)
Build Guru
 
PP Mguire's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: DFW Texas
Posts: 27,275
Default Re: "Couldn't initiate render device"

Go into your device manager and make sure that Windows is properly recognizing your GPU.

Also try downloading this.

https://www.microsoft.com/en-us/down...s.aspx?id=8109
__________________
"Resolution is just a number." #Ubisoft
Origin/Steam = PP_Mguire Twitch = pp_mguire Instagram = ppmguire PSN = PP_Mguire

Access to my Plex PM me.
PP Mguire is online now   Reply With Quote
Old 05-19-2017, 01:35 AM   #5 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: May 2017
Location: Germany
Posts: 6
Default Re: "Couldn't initiate render device"

Yes its being recognized in the device manager and also says that everyting is fine with the card.
What will the download do for me?
TheOtherGuy is offline   Reply With Quote
Old 05-19-2017, 02:37 AM   #6 (permalink)
Build Guru
 
PP Mguire's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: DFW Texas
Posts: 27,275
Default Re: "Couldn't initiate render device"

Just try it.
__________________
"Resolution is just a number." #Ubisoft
Origin/Steam = PP_Mguire Twitch = pp_mguire Instagram = ppmguire PSN = PP_Mguire

Access to my Plex PM me.
PP Mguire is online now   Reply With Quote
Old 05-19-2017, 02:55 AM   #7 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: May 2017
Location: Germany
Posts: 6
Default Re: "Couldn't initiate render device"

Didn't fix anything unfortunately.
TheOtherGuy is offline   Reply With Quote
Old 05-19-2017, 11:49 AM   #8 (permalink)
Build Guru
 
PP Mguire's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: DFW Texas
Posts: 27,275
Default Re: "Couldn't initiate render device"

A quick Google shows this seems to be a common problem, and yet people swear AMD have fixed their drivers. Do a clean install of the drivers with DDU, and if that doesn't work try an older version of drivers. You're basically going to have to experiment to see which driver set doesn't crash the card.
__________________
"Resolution is just a number." #Ubisoft
Origin/Steam = PP_Mguire Twitch = pp_mguire Instagram = ppmguire PSN = PP_Mguire

Access to my Plex PM me.
PP Mguire is online now   Reply With Quote
Old 05-21-2017, 03:16 PM   #9 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: May 2017
Location: Germany
Posts: 6
Default Re: "Couldn't initiate render device"

Ok thanks a lot for your help!
I found a different solution tho.
Through the device manager I found an option to use the previous driver.
That fixed the problem.
TheOtherGuy is offline   Reply With Quote
Old 05-21-2017, 04:13 PM   #10 (permalink)
Build Guru
 
PP Mguire's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: DFW Texas
Posts: 27,275
Default Re: "Couldn't initiate render device"

Same thing I suggested, just a dirtier way to do it. That's what others have done. Get used to the process, because this has been an issue for many generations of AMD cards.
__________________

__________________
"Resolution is just a number." #Ubisoft
Origin/Steam = PP_Mguire Twitch = pp_mguire Instagram = ppmguire PSN = PP_Mguire

Access to my Plex PM me.
PP Mguire is online now   Reply With Quote
Reply

Tags
amd rx 470 problems

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
VB .Net Initiate Dial Up Connection on Remote PC QuaziBee Programming 0 05-03-2013 01:27 PM
I hear a "doo daa", "doo daa", "doo daa" moondogsb Hardware Repairs and Troubleshooting 11 05-13-2006 08:50 AM
My IE 6.0.2 keeps not responding during browsing and it initiate a lot of other stuff correctomundo Microsoft Windows and Software 11 01-22-2005 06:42 AM
3d render Genjamin Web Graphics and Design 18 05-19-2004 07:36 PM


Our Communities

Our communities encompass many different hobbies and interests, but each one is built on friendly, intelligent membership.

» More about our Communities

Automotive Communities

Our Automotive communities encompass many different makes and models. From U.S. domestics to European Saloons.

» More about our Automotive Communities

Marine Communities

Our Marine websites focus on Cruising and Sailing Vessels, including forums and the largest cruising Wiki project on the web today.

» More about our Marine Communities


Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 12:56 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.