Sound Card setup help - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Technology > Computer Audio and Multimedia
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 04-06-2007, 05:24 PM   #1 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Jun 2004
Posts: 125
Default Sound Card setup help

I just got a new Creative Sound Blaster X-Fi XtremeGamer card for my computer. I have been using a kind of home entertainment speaker system that is 5.1 speakers. All of the speakers connect to a control box and then that plugs into the regular speaker jack for my sound. The problem is that I am doing the Creative Speaker Connection wizard and it is wanting me to plug in the front speakers to one port, back to another, and center/subwoofer to the 3rd. I can only use one with my speakers, though. When I did the digital audio thing it only has 2.1 speakers and it didn't work right either.

Anyone know what to do?
__________________

__________________
Seraph is offline  
Old 04-06-2007, 07:41 PM   #2 (permalink)
-Deactivated-
 
Oreo's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: England
Posts: 5,723
Send a message via MSN to Oreo
Default Re: Sound Card setup help

Are you using a single digital Optical/Coax Cable ?, or the 3 Direct Anologue cables ?.

Also what speakers are they ?.
__________________

__________________
-Deactivated-
Oreo is offline  
Old 04-06-2007, 10:31 PM   #3 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Jun 2004
Posts: 125
Default Re: Sound Card setup help

They are some Wal-Mart surround sound speakers. They aren't too bad, but I don't know what they are.

The cable is your standard Red/White TV cables but they merge into one cable that is light green on the end, which is for computers. Right now the card is working with surround sound, it just won't let me config them.
__________________
Seraph is offline  
Old 04-06-2007, 10:34 PM   #4 (permalink)
Systems Engineer
 
Crysalis's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: United States
Posts: 1,675
Send a message via AIM to Crysalis
Default Re: Sound Card setup help

Ok... they are not producing true surround sound. It is all simulated by the speakers. Reason: The cable you are using only uses L and R channels. Nothing more.

Gotta do your research BEFORE you buy a speaker system. Just because it says it on the box, doesn't mean it is.

What you are getting is the L and R channels summed into the center channel, and the rears are the same as the front with phase/EQ differences to act like its behind you and the sub is just crossed over from the satellites.

If it were true, you would have either one digital cable, or at least 3 analog cables, both carrying 6 channels; each lead goes to each speaker post-amp.
__________________
I have a computer with stuff in it.
Crysalis is offline  
Old 04-06-2007, 11:00 PM   #5 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Jun 2004
Posts: 125
Default Re: Sound Card setup help

It does have a digital cable place, but what color cable goes in there? I have like 10 different cables for it, I just have to relocate them. I don't know that that would help, but I dont know much about this stuff.
__________________
Seraph is offline  
Old 04-06-2007, 11:49 PM   #6 (permalink)
Systems Engineer
 
Crysalis's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: United States
Posts: 1,675
Send a message via AIM to Crysalis
Default Re: Sound Card setup help

well, you need to have a digital out on the sound card.

You need to read the manual for both the sound card and the speakers and figure it out. There will either be one digital cable, or at least 3 analog cables.
__________________
I have a computer with stuff in it.
Crysalis is offline  
Old 04-07-2007, 06:03 AM   #7 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Jun 2004
Posts: 125
Default Re: Sound Card setup help

The card definately has a digital port
__________________

__________________
Seraph is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
HELP!!!! I disabled my graphics card by accident, need help!! Wildside Monitors, Printers and Peripherals 5 06-16-2007 06:29 PM
New Video Card Dieo New Systems | Building and Buying 5 04-02-2007 10:27 PM
Installed new graphics card, now pc won't turn on... capa2000 Hardware Repairs and Troubleshooting 2 04-02-2007 05:42 PM
Two Sound Devices Link68759 Monitors, Printers and Peripherals 2 04-01-2007 09:31 PM
Graphics card fan iviv Hardware Repairs and Troubleshooting 3 03-31-2007 05:52 PM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 11:40 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions, Inc.