Sound Card Issues!! - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Technology > Computer Audio and Multimedia
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 06-12-2007, 08:39 PM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jun 2007
Posts: 4
Default Sound Card Issues!!

Hi everyone,

I am new to this board and I have come in search of some advice.

So the other night I decided to install the 1.01 patch for GTA San Andreas. Everything that follows this was either caused by the patch or just an ironic coincedence. I decided that I didn't like the patch because my right joystick wouldn't work in it for some reason, and it didn't even fix the bugs I was looking for it to fix. So, I decided to system restore to the day before I installed the patch. After doing this, I realized that I had no sound whatsoever. So, I undid the restore, and I still had the same problem. I decided to try to restart, which didn't help. I think I may have restored again or I restarted again, and this is when things went BALLISTIC...

I guess I got caught in a "boot loop" from what some of my more experienced computer using friends had told me. I kept getting to the Windows XP screen where it loads with the blue bar, and my computer just kept resetting itself. I couldn't get this to stop. I had to reinstall my Windows, which kept RESETTING MY COMPUTER whenever it got to the installing devices part. It only stopped doing that when I turned the computer off, removed my sound card, and then the installation got past that point.

Everything installed correctly, but then whenever I finally got windows up and running - I had more problems. However, those are all fixed now, and I think nearly everything is back up to running 100%.

The issue now is - does anyone think that my soundcard somehow died? I got caught in that boot loop for a while after the sound stopped working, and then my windows wouldn't reinstall until I took the sound card out. It didn't smell like anything burnt, the sound card looks fine physically, etc. It was REALLY dusty because my case gets terrible air flow, so I made sure I cleaned it out and the sound card off. My friend said that I should clear all of the sound drivers off of my computer, shut my computer down, put the sound card back in, then reinstall the sound card drivers from the web site. My card is a Sound Blaster Audigy. Oh, also, my onboard sound doesn't work - but I'm pretty sure that should be disabled because I use a soundblaster audigy, right??

Should I wipe my sound drivers, put the sound card back in, and try to reinstall? Is this safe? Or am I going to get caught in another boot loop and have my computer completely screwed up for another 12 hours? Also, do you think my card is dead? I could get a new one if this is a risky venture. I would just like to blast my 5.1 system again. Also right now my card isn't in my comp and it says I have no sound devices. I guess that's normal? haha.


Thank you in advance to all who sat here and read my book and to those who will be willing to advise me in the right direction!!
__________________

Nuggets is offline  
Old 06-12-2007, 08:40 PM   #2 (permalink)
Retired.
 
peterhuang913's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Location: Los Angeles, California
Posts: 8,076
Send a message via AIM to peterhuang913
Default Re: Sound Card Issues!!

Here the solution
__________________


My computer uses 1.5A-load, .8A-idle, .65A-standby, .05A-turned off on 125V.
"The spaces between your fingers were created so that another's could fill them in."
Quote:
Originally Posted by Norcent View Post
I need to stop using the internet.
peterhuang913 is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Sound card problem trombaham Computer Audio and Multimedia 2 06-14-2007 12:30 PM
Did my sound card die on me?? :( Nuggets Hardware Repairs and Troubleshooting 5 06-13-2007 11:17 AM
sound card problems solkoe Hardware Repairs and Troubleshooting 3 05-27-2007 07:50 PM
Sound Card = owned? Fireheart Hardware Repairs and Troubleshooting 8 05-12-2007 01:29 AM
Sound Issues on Striker Extreme, Drivers won't install Alexinator New Systems | Building and Buying 3 04-01-2007 09:03 AM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 04:12 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions, Inc.