Won't Overclock At All - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Overclocking and Modding
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 01-28-2009, 01:24 AM   #1 (permalink)

Triforcer
 
Baez's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Location: Toronto, Canada
Posts: 6,987
Default Won't Overclock At All

So I've been trying everything to overclock my E8500 but it just won't without encountering the weirdest problem. It boots fine from the overclock it's after that I encounter the problem. First time I thought my harddrive was dying.

Apparently it isn't. It kept crashing and getting blue screens when it was around 3.5GHz. Thought that was pretty odd considering I was still at 32C load and 1.25v. RAM is at a low speed too. Went back into Windows and it said it was my harddrive. Next time I reboot the comp won't go further than POST and freezes at detecting 1 of my drives. The drive that Windows said was crashing.

Makes sense up to this point. Get a new drive right? Well it isn't my drive. The second I lowered the clock back to stock no blue screens or harddrive problems. The drive is detected everytime. As soon as I try to up it again, the drive fails to be detected...

Can someone please tell me WTF is going on?
__________________

__________________


Baez is offline  
Old 01-28-2009, 01:56 AM   #2 (permalink)
Papa Chester
 
Antec-User's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Location: Afghanistan Campaign Veteran
Posts: 1,036
Send a message via MSN to Antec-User
Default Re: Won't Overclock At All

I'm new to this, but your Vcore seems a bit low.. -THat 1.25v is ur Vcore or DDR?

Other than that, I'll let a real pro handle this one..
__________________

__________________
PII 940 @ 3.8g | Gigabyte DS4H | OCZ Reaper 1066 | HD 4870 1G | Ultra X3 1000w | Antec 900 | 1/2" CPU/GPU LIQUID LOOP | OCZ SSD | Swiftech + XSPC


<---- If You enjoyed my ramblings, or if I've helped you, Check me... :D
Antec-User is offline  
Old 01-28-2009, 02:09 AM   #3 (permalink)

Triforcer
 
Baez's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Location: Toronto, Canada
Posts: 6,987
Default Re: Won't Overclock At All

I'm a very experienced overclocker too. I've tried setting all voltages at different settings. 1.25v is fine for 3.5GHz with an E8500. But thanks for the suggestion.
__________________


Baez is offline  
Old 01-28-2009, 02:26 AM   #4 (permalink)
Papa Chester
 
Antec-User's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Location: Afghanistan Campaign Veteran
Posts: 1,036
Send a message via MSN to Antec-User
Default Re: Won't Overclock At All

^ ok.. no biggie.. No harm no foul..

oh, I just tried messing with my DRAM freq, and it wouldn't load the OS.. Maybe it's along those lines.. Went from 800 to 1067, IIRC.. Running 1066 ram..
__________________
PII 940 @ 3.8g | Gigabyte DS4H | OCZ Reaper 1066 | HD 4870 1G | Ultra X3 1000w | Antec 900 | 1/2" CPU/GPU LIQUID LOOP | OCZ SSD | Swiftech + XSPC


<---- If You enjoyed my ramblings, or if I've helped you, Check me... :D
Antec-User is offline  
Old 01-28-2009, 09:22 AM   #5 (permalink)
True Techie
 
nderscore's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 163
Send a message via AIM to nderscore
Default Re: Won't Overclock At All

When I am overclocking, I pump up the voltage to see if I can even make a certain point. With E8500s I usually give it 1.3875 V and that should hit 4.0GHz. After that I lower the voltage until it becomes unstable and reset to the previous stable voltage.
nderscore is offline  
Old 01-28-2009, 09:53 AM   #6 (permalink)
Lord Techie
 
hikaricloud's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Location: USA
Posts: 6,220
Default Re: Won't Overclock At All

That's just weird. Maybe the HDD is on it's way out and when you put extra strain on the mobo, it has problems reading? I wouldn't know what else would be the problem...
__________________
R.I.P. Ronald C. "Bucky" Buck
3/13/1949 - 11/30/2010
Poizen22 - in all honesty id prefetr my pics get passed around then send perform some homo erotic sexual deed.
thirdshiftdj - what on earth are you trying to say???
I do not accept support questions via EMail, PM or IM.
If I helped you out, or what I just said rocked you like a hurricane, hit the little thingie over there.
<-------------------------------
hikaricloud is offline  
Old 01-28-2009, 03:34 PM   #7 (permalink)

Triforcer
 
Baez's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Location: Toronto, Canada
Posts: 6,987
Default Re: Won't Overclock At All

Nex thing I can think of is to clone my drive and use the new one. It's even more annoying because it's the drive with my OS's on it. So when it fails I can't do anything.
__________________


Baez is offline  
Old 01-29-2009, 06:54 PM   #8 (permalink)

Triforcer
 
Baez's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Location: Toronto, Canada
Posts: 6,987
Default Re: Won't Overclock At All

Alright I have the new drive cloned and am running from it as I type this. Let's see if this does the trick. God I hope it does...
__________________


Baez is offline  
Old 01-29-2009, 08:08 PM   #9 (permalink)
Wizard Techie
 
philbar71's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: Suffolk, VA
Posts: 4,533
Send a message via AIM to philbar71
Default Re: Won't Overclock At All

you have the biostar i45 right? the timings are in spec right? what ram? you might have gotten a crappy chip. what were the blue screen's?
__________________


The only thing ATi can render faster than nVidia is the BSOD

SLI ON INTEL P45: http://www.techist.com/pc/f76/sli-intel-chipset-219886/

<<< i like rep :D
philbar71 is offline  
Old 01-29-2009, 08:20 PM   #10 (permalink)

Triforcer
 
Baez's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Location: Toronto, Canada
Posts: 6,987
Default Re: Won't Overclock At All

Yeah I'm on the Biostar i45. I'm up to 3.8GHz and so far so good . May have been the hard drive after all. Have to wait and see if I get anymore nice BSODs. The blue screens before were all hard drive related but only when the CPU was overclocked.

Anyway my specs are:

Core 2 E8500
Biostar i45
G.Skill 1066 @ 5-5-5-15
GeForce GTX 260
__________________

__________________


Baez is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
OverClock Checking Tool Osiris Overclocking and Modding 10 03-30-2008 10:01 AM
Can you overclock on an ASUS P5B SE? Wease Overclocking and Modding 8 02-13-2008 07:37 AM
wanting to overclock my E6420 Snake64_009 Overclocking and Modding 12 07-16-2007 03:43 AM
ATi x1950xt overclock....? OnlyCurious New Systems | Building and Buying 11 07-14-2007 03:13 PM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 03:44 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.