Will my AMD 2500+ hold me back? - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Overclocking and Modding
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 12-27-2004, 12:06 AM   #1 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Jun 2004
Posts: 296
Default Will my AMD 2500+ hold me back?

I have an AMD Athlon xp "Barton" core, 333FSB, 512kb cache. it is paired up with 512mb of Kingston RAM and a biostar mobo. i have it running stable at 2.2ghz. i am looking into buying a nVidia 6800GT. I was wondering if my processor will hold me back. Will it bottle neck my system and hold back the video card?
__________________

xteam02001 is offline  
Old 12-27-2004, 12:24 AM   #2 (permalink)
Monster Techie
 
Join Date: Jul 2004
Posts: 1,847
Send a message via AIM to OIDanTheManIO Send a message via Yahoo to OIDanTheManIO
Default

With a video card as good as that, it probably will...

-Dan The Man
__________________

__________________
<a href=\"http://oi-forums.com/index.php?topic=187.0\"><img src=\"http://img171.echo.cx/img171/2096/getopera9zg6jw.png\"></a>
OIDanTheManIO is offline  
Old 12-27-2004, 05:29 AM   #3 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Dec 2004
Posts: 29
Default

It is a possibility, but depending on which game you are playing and what graphics options you are using, your framerate will most likely be limited by the video card.
melanthius is offline  
Old 12-27-2004, 05:52 AM   #4 (permalink)
Techie Beyond Description
 
Nubius's Avatar
 
Join Date: Aug 2004
Posts: 11,600
Default

No, it shouldn't hold back the card at all. The games are becoming very GPU oriented not so much CPU, so I believe for most games really 1.5GHz could probably handle the load.

BUT you should go into your BIOS and change around the Multiplier and FSB if you can (you need to be able to lock the AGP/PCI busses though if you up the FSB) but you can set it to 200 in the CPU Frequency so that you have a 1:1 ratio with DDR400, assuming you have PC3200 then this would provide you the most optimized situation.

I wouldn't worry about your CPU bottlenecking your card though.
Nubius is offline  
Old 12-27-2004, 06:23 PM   #5 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Jun 2004
Posts: 296
Default

thanks for the advice. Nubius: i have my cpu already overclocked to 2.2ghz with 200mhz FSB at stock voltage. it comes stock at 1.8ghz with 166mhz FSB. and i also have my ram running at 200mhz.
__________________

AMD Athlon 64 3200+ \"Venice\"
ASRock 939Dual-SATA2
2GB OCZ Platinum DDR400
eVGA 256mb 6800GT
ANTEC 430watt TruePower 2.0
WD 160GB 8MB cache HDD
NEC 16x Dual Layer DVD+/-RW
xteam02001 is offline  
Old 12-27-2004, 10:38 PM   #6 (permalink)
Techie Beyond Description
 
Nubius's Avatar
 
Join Date: Aug 2004
Posts: 11,600
Default

Quote:
thanks for the advice. Nubius: i have my cpu already overclocked to 2.2ghz with 200mhz FSB at stock voltage. it comes stock at 1.8ghz with 166mhz FSB. and i also have my ram running at 200mhz.
Excellent
__________________

Nubius is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 12:03 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.