When I OC I get cold boot problems. - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Overclocking and Modding
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 06-18-2007, 01:06 AM   #1 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Jun 2006
Posts: 692
Default When I OC I get cold boot problems.

Hello, this is really odd but when I OC, my computer can't cold boot. I press the power switch and the fans, HD, and optical drive would spin up but it doesn't post. After about letting the computer running for 5mins than turning the system off than turning it back on will make it post. However, if i leave my PC at stock speeds it boots up fine. This started happening when i reflashed my BIOS when I was hearing crackign and popping sounds from my left speaker. I no longer hear cracking sounds from my left speaker but now i get cold boot problems when i oc. is anyone having this problem or know how to fix this problem?
__________________

__________________
System Specs
Opteron 165 cooled by Zalman 9500A LED // DFI Lanparty UT NF4-D // Seagate Barracuda 7200.10 SATA 3.0Gb/s 320-GB Hard Drive // Sapphire X1950XT 256MB cooled by Zalman VF900 Cu LED // 2x1GB OCZ EL Plantinum // Enermax NoiseTaker 430W // Pioneer DVD & Combo Optical Drive // 20" Samsung 206BW Monitor // Logitech Z-2300 Speakers // Logitech G11 Keyboard and Microsoft Sidewinder mouse // Antec Nine Hundred Case
krazieaznboi is offline  
Old 06-18-2007, 02:56 AM   #2 (permalink)
Ultra Techie
 
advancedgeek's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Location: Brisbane, QLD, Australia
Posts: 643
Send a message via AIM to advancedgeek Send a message via MSN to advancedgeek Send a message via Yahoo to advancedgeek
Default Re: When I OC I get cold boot problems.

how much do you overclock a time? it is better to raise the vcore when you overclock but it is not necessary if you are only changing the fsb by 5-10 but for core 2 duo i get from 266 to 300 mhz and haven't raise the vcore and it is stable. So try upping the vcore bit by bit and it should be fine. Also nice arctic freezer pro there.
__________________

__________________
Graphics card: Inno3D Nvidia GeForce 8800 GTS @ 640/940 (core/memory)
MB: Gigabyte GA-965P-DS3 v3.3 F12
RAM: 2 Kingston HyperX DDR2 800MHz (4GB total)
CPU: Core 2 Duo E6320 @variable rates (will fix my fan problem soon and overclock high again)
HSF: Thermalright Ultra 120 Extreme & Antec Tricool 120mm fan
PSU: Delta Serverpower 550W
HD: Seagate 400GB ST340032AS & Excelstor 80GB (both SATA)
Case: don't know what case it is but it is very crappy
Optical Drive: Lite-on 16X DVD+&- RW DL (died) using a CD-ROM drive until I get a new blu ray burner or whatever i can get


http://web26.hopto.org:443/

**been afk from tech-forums for a while so this is the updates specs**
advancedgeek is offline  
Old 06-18-2007, 03:34 AM   #3 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Jun 2006
Posts: 692
Default Re: When I OC I get cold boot problems.

its not a vcore problem. when i get the computer started i can orthos for 6 hours with no error.
__________________
System Specs
Opteron 165 cooled by Zalman 9500A LED // DFI Lanparty UT NF4-D // Seagate Barracuda 7200.10 SATA 3.0Gb/s 320-GB Hard Drive // Sapphire X1950XT 256MB cooled by Zalman VF900 Cu LED // 2x1GB OCZ EL Plantinum // Enermax NoiseTaker 430W // Pioneer DVD & Combo Optical Drive // 20" Samsung 206BW Monitor // Logitech Z-2300 Speakers // Logitech G11 Keyboard and Microsoft Sidewinder mouse // Antec Nine Hundred Case
krazieaznboi is offline  
Old 06-18-2007, 08:51 AM   #4 (permalink)
Super Techie
 
shan1784's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: Michigan
Posts: 396
Default Re: When I OC I get cold boot problems.

I was having similar problems when trying to oveclock and found that I had to underclock my ram in order to get it to boot properly. Once I had my cpu where I wanted it I would try jacking my ram back up and then it would not boot at times. I set it back to the DDR2667 I believe and it worked fine...
__________________
Rosewill Thor V2 Full Tower - i5 3570K Stock W/ CORSAIR Hydro Series H60
G.SKILL Ripjaws Series 8GB (2 x 4GB) DDR3 1600
Asus Sabertooth Z77 Mother Board - GTX 680 FTW+ w/Backplate 4GB
SAMSUNG 840 Pro 128GB SSD - Seagate Barracuda 1TB HDD
Asus DVDRW 24x - CORSAIR Professional Series Gold AX850 PSU
Samsung P2770FH ToC Rose Black 27" Monitor - Logitech G15 Keyboard
MX518 Mouse - Logitech x540 5.1 Speakers
Turtle Beach HPA2 5.1 Surround Sound Headset - Windows 7 Ultimate 64-bit
shan1784 is offline  
Old 06-19-2007, 01:22 AM   #5 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Jun 2006
Posts: 692
Default Re: When I OC I get cold boot problems.

well, i can still boot but its hard too get it to boot. i would have to press the button like 2-4 times before the system actually boots and post
__________________
System Specs
Opteron 165 cooled by Zalman 9500A LED // DFI Lanparty UT NF4-D // Seagate Barracuda 7200.10 SATA 3.0Gb/s 320-GB Hard Drive // Sapphire X1950XT 256MB cooled by Zalman VF900 Cu LED // 2x1GB OCZ EL Plantinum // Enermax NoiseTaker 430W // Pioneer DVD & Combo Optical Drive // 20" Samsung 206BW Monitor // Logitech Z-2300 Speakers // Logitech G11 Keyboard and Microsoft Sidewinder mouse // Antec Nine Hundred Case
krazieaznboi is offline  
Old 06-19-2007, 09:43 AM   #6 (permalink)
Ste
Do not Stare at my Avatar
 
Ste's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: Upon Gleaning Infinity
Posts: 9,577
Send a message via MSN to Ste
Default Re: When I OC I get cold boot problems.

Such is a very common problem with OCed computers. But it shouldn't be a problem if you leave it on.

Which is obvious, but seriously, if your gonna keep your OC and you don't want boot problems, just leave it on and have it run SMP Folding when not in use.

If you don't wish to do so then your only option is to do lower the OC until it no longer does the stated problem..
__________________

Ste is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Laptop will not fully boot and other problems! Help! LightingBird Microsoft Windows and Software 1 06-03-2007 01:22 PM
AVG Free problems,, TomW Viruses, Spyware and Malware 4 05-08-2007 09:08 AM
How to boot from a boot disk? Ioanni Microsoft Windows and Software 6 05-07-2007 06:53 PM
Boot Mgr Missing ??? RedTail Microsoft Windows and Software 9 05-01-2007 01:43 AM
Harddrive problems Shafra Hardware Repairs and Troubleshooting 0 03-29-2007 05:55 PM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 04:38 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.