What ram should I buy?? - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Overclocking and Modding
Closed Thread
Thread Tools Display Modes
Old 03-05-2005, 11:53 PM   #1 (permalink)
Master Techie
reggie_da_man's Avatar
Join Date: Feb 2005
Posts: 2,567
Question What ram should I buy??

Hi everyone, I have a few questions, I'm building myself a new computer and I was wondering whats the major difference between dual channel memory (DDR) and just regular DDR. I found a stick of pc 3200 512mb for 39.99 (canadian) at this link


If I plan on overclocking later on would I be better off with dual channel memory or this and will it make a huge difference?

And my final question, would it be better to put 1gb of dual channel ram or 2gb of the regular pc3200?

Thanks a lot for your help.
Hey, they have the internet on computers now!


reggie_da_man is offline  
Old 03-05-2005, 11:56 PM   #2 (permalink)
Super Techie
Join Date: Nov 2004
Posts: 413

Dual channel isnt the memory, its the motherboard that has it. You see, many people think dual channel comes with the memory, it doesnt whatsoever. The dual channel is in the motherboard. It basically has the memory work together so when one is at the peak of the instructioin, the other one starts a new. They work together, getting more work done in a shorter amount of time.


algu7344 is offline  
Old 03-06-2005, 12:05 AM   #3 (permalink)
Master Techie
reggie_da_man's Avatar
Join Date: Feb 2005
Posts: 2,567

Ohh now I get it. So could I make the cheaper ram run dual channel?

reggie_da_man is offline  
Old 03-06-2005, 12:40 AM   #4 (permalink)
Monster Techie
Join Date: Jan 2005
Posts: 1,019

if ur board has dual channel
Sig reinstated. SigSanta
VIII is offline  
Old 03-06-2005, 01:16 AM   #5 (permalink)
Ultra Techie
Join Date: Jul 2004
Posts: 943

the link doesn't work
AMD 64 939 3200+@2.7ghz
Segate 120gig SATA
1gig PC3200 Geil Value Ram Duel Channel@ddr480 3-3-3-8
Gigabyte 6600GT-PCI-E@580/1.3
Sh0r_ty is offline  
Old 03-06-2005, 12:41 PM   #6 (permalink)
Lord Techie
Join Date: Jan 2005
Posts: 8,013
Send a message via AIM to DJ-CHRIS

If that was 512 meg of ultra ram, pick it up. It even overclocks a bit.

And i have 2 sticks of ultra in dual channel
DJ-CHRIS is offline  
Old 03-06-2005, 01:03 PM   #7 (permalink)
Super Techie
Join Date: Feb 2005
Posts: 286

i would recomend not going to cheap on your ram if your planning to oc. Try these 3 brands, Corsair, Mushkin, PQI Turbo. Those will work awesome when you plan to oc.

foreverxyoung is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off

Our Communities

Our communities encompass many different hobbies and interests, but each one is built on friendly, intelligent membership.

» More about our Communities

Automotive Communities

Our Automotive communities encompass many different makes and models. From U.S. domestics to European Saloons.

» More about our Automotive Communities

Marine Communities

Our Marine websites focus on Cruising and Sailing Vessels, including forums and the largest cruising Wiki project on the web today.

» More about our Marine Communities

Copyright 2002-2015 Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 01:22 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2016, vBulletin Solutions, Inc.